Με ένα... e-mail θα έρθει φέτος το χαράτσι στα ακίνητα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Με ένα... e-mail θα έρθει φέτος το χαράτσι στα ακίνητα

Με ένα... e-mail θα έρθει φέτος το χαράτσι στα ακίνητα

Με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για το ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν φέτος.
 Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.
 Όμως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet. Το ίδιο ισχύει και με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επίσης, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει e-mail στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θέλουν να υποβάλουν το Ε9 για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αντιμετωπίζουν την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ. Εξάλλου με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποιητική δήλωση Ε9, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.
Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη.
Ο νέος φόρος φέρνει μειώσεις επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες οι οποίες έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους. Την ίδια ώρα, όμως, φέρνει περισσότερους φόρους για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here