Στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων η επίκληση των ισχυρισμών υγείας στο λάδι - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων η επίκληση των ισχυρισμών υγείας στο λάδι

Στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων η επίκληση των ισχυρισμών υγείας στο λάδι
Όπως απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ Γεώργιου Κασαπίδη, σχετικά με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους ισχυρισμούς καλής υγείας στα ελληνικά ελαιόλαδα, το ζήτημα της επίκλησης των ισχυρισμών υγείας, 
δεν είναι μόνο θέμα δικό μας. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει ρυθμιστεί σε ενωσιακό επίπεδο, σύμφωνα με τις εργασίες που προβλέπει ο Κανονισμός 432/2012. Και προσθέτει τα εξής:
Σύμφωνα με τον Κανονισμό σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο έχουν εγκριθεί δύο ισχυρισμοί υγείας, για πολυφαινόλες και για μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ειδικότερα μάλιστα για αυτά, αναφέρεται ότι συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η επίκληση στην επισήμανση των προϊόντων των εν λόγω ισχυρισμών προϋποθέτει την τήρηση των προβλεπόμενων από τον συγκεκριμένο Κανονισμό. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα, για παράδειγμα στην περίπτωση των πολυφαινολών, πάνω από 5mg, ανά 20 γραμμάρια ελαιόλαδου, καθ’ όλη τη διάρκεια του ελάχιστου χρόνου διατηρησιμότητάς του.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ΕΦΕΤ, οποιαδήποτε ουσία ανήκει σε αυτές τις ενώσεις που αναφέρονται για τη χρήση του ανωτέρω ισχυρισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τεκμηρίωσή του.
Κατά συνέπεια, η επίκληση του εν λόγω ισχυρισμού ανήκει εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των επιχειρήσεων που επισκευάζουν και διακινούν ελαιόλαδα στην αγορά κι αυτές προφανώς θα αξιολογήσουν τον διασφαλισμένο τρόπο που θα τους προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, για να το χρησιμοποιήσουν.
Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αφορούν συστηματική μελέτη και χαρτογράφηση της πραγματικότητας σε εθνικό επίπεδο, όχι μόνο μένοντας στο στάδιο της έκθλιψης, αλλά σε όλη τη διαδρομή, θα έλεγα, μέχρι τη λήξη της διατηρησιμότητας του προϊόντος, να ισχύουν αυτά τα όρια, τα οποία προβλέπει ο εν λόγω Κανονισμός.
Ήδη ο ΕΦΕΤ είναι σε επαφή, τόσο με το δίκτυο των εργαστηρίων επισήμου ελέγχου, όσο και με επιστημονικούς φορείς, ώστε άμεσα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του επίσημου ελέγχου τροφίμων και πιστεύουμε ότι σε ένα πολύ σύντομο διάστημα, πριν εκπνεύσει η προθεσμία, θα έχουμε και συγκεκριμένη απάντηση για συγκεκριμένο εργαστήριο ελέγχου που θα κάνει και θα παρακολουθεί αυτές τις διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here