Δύο σενάρια αναφέρονται σε έκθεση του οίκου Moody’s του τί θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους επόμενους τρεις μήνες, και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Το πρώτο σενάριο είναι η Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να τυπώνει χρήμα, και αυτό σημαίνει αυτομάτως πως η αρμοδιότητα αυτή δε θα ανήκει πλέον στην ΕΚΤ.
Το δεύτερο σενάριο, που ο οίκος Moody’s θεωρεί πιο πιθανό, είναι η Ελλάδα να καταφύγει σε έκδοση “υποσχετικών τίτλων” ή IOU’s, ενός παράλληλου νομίσματος με το ευρώ.
Αυτό δε σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αναφέρει η Moody’s, θα είναι όμως μια “πολιτική απόφαση” της ελληνικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, σε μελέτη του ΔΝΤ στελέχη του ζητούν χαλάρωση της λιτότητας και των κανόνων που ισχύουν στην ευρωζώνη για το δημόσιο χρέος σε επίπεδα που δεν ξεπερνούν το 60% αλλά και για το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα που οι Ευρωπαίοι λένε ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3%.
Εν τω μεταξύ η Ιρλανδία ανακοίνωσε αυξήσεις 7% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν υποστεί μειώσεις της τάξης του 15% το 2008.