ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΥΣΗΣ το εξωτικό απολιθωμένο δάσος της Πελοποννήσου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΥΣΗΣ το εξωτικό απολιθωμένο δάσος της Πελοποννήσου


 
Σε μια μεγάλη παράκτια έκταση από την Αγία Μαρίνα του Αγίου Νικολάου ως τον Κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο, η φύση αποκάλυψε ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα φαινόμενο. Ένα πλούσιο γεωλογικό μουσείο από απολιθωμένους ριζικούς κόμβους και κορμούς ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών. Είναι εντυπωσιακή η τέλεια απολίθωση των κορμών αλλά και η μοναδικότητα των ευρημάτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια και άλλες θαλάσσιες μορφές. Το πιο ενδιαφέρον τμήμα του δάσους συναντάς στις ακτές του Αγίου Νικολάου, την Αγία Μαρίνα, τον Κόρακα και στη Σπίθα του Δήμου Βοιών. Στον Κόρακα διατηρείται και ο ψηλότερος κορμός του δάσους, μήκους δύο μέτρων, που οι ντόπιοι αποκαλούν «άνθρωπο». Από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας ξεκινά το σηματοδοτημένο μονοπάτι απ’ όπου διασχίζεις εύκολα τη διαδρομή. Ένα σύγχρονο Γεωπάρκο, με περιπατητικές διαδρομές και ενημερωτικό υλικό δημιουργείται από το Δήμο Βοιών γύρω από το απολιθωμένο δάσος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Όλα τα απολιθωμένα δάση θεωρούνται διεθνώς διατηρημένα μνημεία της φύσης και χρήζουν ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας.

Ένα πολύτιμο γεωλογικό μουσείο, θαύμα της λακωνικής γης, συναντάς σήμερα σε μεγάλη έκταση της παραλίας του Αγίου Νικολάου Νεαπόλεως. Απολιθώματα κορμών, ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών, με το σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα φαινόμενο των απολιθωμένων ριζών αποκαλύφθηκε δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα. Κορμοί από φοίνικες, κωνοφόρα αλλά και πλατύφυλλα, διαμέτρου από μισό έως ένα μέτρο, απολιθώθηκαν λόγω διάφορων φυσικών φαινομένων και στη συνέχεια ασβεστοποιήθηκαν από την άνοδο της θάλασσας. Τα ευρήματα είναι μοναδικά στην Ευρώπη και χρήζουν ανεκτίμητης επιστημονικής αξίας.

Η δημιουργία των απολιθωμένων κορμών ακολούθησε τη διαδικασία της κύριας απολίθωσης, δηλαδή της αντικατάστασης της οργανικής ύλης μόριο προς μόριο από διαλύματα πλούσια σε ασβέστιο και πυρίτιο, διατηρώντας σε πολύ καλή κατάσταση τα μορφολογικά γνωρίσματα των δέντρων.

Τα ευρήματα εκτείνονται σε μια τεράστια παράκτια έκταση που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα στον Καβομαλιά και φτάνει στον Κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο. Το πιο ενδιαφέρον τμήμα του δάσους θα συναντήσεις στις τρεις βραχώδεις παραλίες της Αγίας Μαρίνας, ανατολικά του Κόρακα και στη Σπίθα του Αγίου Νικολάου. Στον Κόρακα θα συναντήσεις και τον «άνθρωπο» κατά τους ντόπιους, τον ψηλότερο κορμό του δάσους, μήκους δύο μέτρων. Τόσο στην ακτή όσο και στου γύρω αγρούς πλήθος από σπάνια θαλάσσια απολιθώματα, αστερίες, σαλιγκάρια, κοχύλια, καβούρια, μύδια και άλλα όστρακα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Το δάσος διασχίζεις πανεύκολα ξεκινώντας από το μονοπάτι που περνάει αριστερά από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Εδώ θα σε οδηγήσει χωματόδρομος που ξεκινά από το χωριό του Αγίου Νικολάου. Γύρω από το απολιθωμένο δάσος ο Δήμος Βοιών δημιουργεί ένα σύγχρονο Γεωπάρκο, με περιπατητικές διαδρομές και ενημερωτικό υλικό.

Πληρο­φορίες: Δήμος Βοιών 27343-60100.

mythicalpeloponnese.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here