Τα 4 ανοιχτά μέτωπα με την Τρόικα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τα 4 ανοιχτά μέτωπα με την Τρόικα

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών διακόπηκαν για ακόμη μια φορά χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία, καθώς υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Οπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», το γεγονός ότι η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών είχε διάρκεια μόλις μίαμισης ώρας φανερώνει το νέο αδιέξοδο στις συζητήσεις. Στην παρούσα φάση, τα βασικά ανοιχτά μέτωπα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα είναι τέσσερα και είναι αυτά που θα συζητηθούν εκ νέου στις αρχές Δεκέμβρη. Οπως γίνεται γνωστό, θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία αλλά και συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα που είναι τα τέσσερα ανοικτά μέτωπα. Πιο αναλυτικά: Η τρόικα υποστηρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα τα οποία απαιτούνται για να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 στο 1,5% του ΑΕΠ είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο θεωρεί πως όποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις γίνουν, αυτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνούν το περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, δεν έχει ακόμα κλείσει το καυτό ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Πράγματι από την ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε σχέδιο Β’, όμως η τρόικα αμφισβητεί και αυτό. Και αυτό επειδή το ελληνικό σχέδιο δημιουργεί νέα τρύπα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα αμφισβητεί το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου και αυξάνει την τρύπα για άλλα 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα τα οποία θα λάβει το υπουργείο Εργασίας. Στον προϋπολογισμό του 2014 το υπουργείο Οικονομικών ενέγραψε πρόβλεψη για έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις του. Η τρόικα όμως δεν πείθεται και ζητά διευκρινίσεις ώστε να εγκρίνει τις ελληνικές εκτιμήσεις. Συγχρόνως, σε αρκετές συσκέψεις, η τρόικα αφήνει να εννοείται πως πιθανά θα πρέπει να περικοπούν και κάποιες συντάξεις.
Πάντως, το θετικό είναι πως μάλλον έχει αποδεχτεί ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ανάμεσα σε 500 και 800 εκατ. ευρώ. Δεύτερο μέτωπο, το ΦΠΑ στην εστίαση. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε και έδωσε στοιχεία για την πορεία του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 13% και για το 2014. Η τρόικα πάντως επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Για να φτάσουμε στο άλλο τεράστιο ζήτημα, από τα πιο σημαντικά σε αυτή την τετράδα ανοιχτών θεμάτων. Την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο. Τέσσερις είναι οι δράσεις για την εκταμίευση, με την τρόικα να θεωρεί πως έχει ολοκληρωθεί μόνο η μία, ο νέος κώδικας των δικηγόρων. Έχει βέβαια σχεδόν ολοκληρωθεί και το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων αν και απομένουν ακόμα κάποιες τυπικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here