Η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αναφερόμενος στη φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακολούθησε διαφορετική γραμμή από αυτή του Γιάννη Στουρνάρα, αφού είπε πως είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας είπε «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της.
Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι προβλέπεται αύξηση 4% των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014.
Αυτό οφείλεται:
1ον. Στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014.
Το ποσό αυτό όμως, καθώς αφορά αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2013, θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές.
2ον. Στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες είναι σημαντικά βελτιωμένες έναντι των προβλέψεων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
3ον. Στις εκτιμήσεις της φορολογικής διοίκησης για σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης από το επόμενο έτος, καθώς και στην απόδοση συγκεκριμένων δράσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
4ον. Στη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), ο οποίος από το 2014 αντικαθιστά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το ΕΕΤΑ.
Τα συνολικά έσοδα του ΕΝΦΑ, σε ετήσια βάση, εκτιμώνται στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται περίπου κατά 75% με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων.»
Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δικαιώνει τις προβλέψεις μας
Με θετική ματιά αντιμετωπίζει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τον Προϋπολογισμό είπε ότι η επιβεβαίωση των προβλέψεων της κυβέρνησης είναι στοιχείο ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων και όχι διάθεση για πανηγυρισμούς ενώ επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης που -όπως είπε- συνεχίζει να σκιαμαχεί για να θολώσει το καλό κλίμα για τη χώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα καθώς όπως είπε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι καλύτερη από τους στόχους προσθέτοντας ένα ακόμα επιχείρημα στην διαπραγματευτική θέση της χώρας.
«Έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα για την επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν έχουμε συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί το πλεόνασμα. Αξιολογούνται όμως από τους εταίρους μας πολλοί παράγοντες όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας με στόχο την αύξηση εσόδων από εισφορές. Προσδοκούμε βάσιμα ότι τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι εντός ή και καλύτερα των στόχων. Θα έχει καλή επίπτωση στο ισοζύγιο του 14 αυτό. Θα γεφυρωθεί έτσι το χάσμα των προβλέψεων μεταξύ ημών και εταίρων. Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δικαιώνει τις προβλέψεις μας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Παντως στην κυβερνηση επικρατεί ανησυχία για το υψηλό ποσοστό της ανεργίας και ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η αυξητική τάση παραμένει παρά το γεγονός ότι η τάση αυτή έχει ανακοπεί σε τεράστιο βαθμό από το 40% στο 7%. Ανάλογη ανησυχία φαίνεται να υπάρχει και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά με τη κυβέρνηση να επιδιώκει να ρίξει χρήμα μέσω αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μέσω ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here