«Να μην επικυρωθεί η συμφωνία για τη φέτα και τις ελιές Καλαμών» - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Να μην επικυρωθεί η συμφωνία για τη φέτα και τις ελιές Καλαμών»

Να μην επικυρωθεί το Πλαίσιο Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά ζητεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, με επιστολή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Ο κ. Μανιάτης τονίζει στην επιστολή του πως η επικύρωση της συμφωνίας θα βλάψει τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι η φέτα και οι ελιές Καλαμών.
Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη έχει ως εξής: «Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει πληροφορηθεί την πολιτική συμφωνία σχετικά με τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χώρας των G8, η οποία πέρα από τις σημαντικές ευκαιρίες στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών – επενδύσεων, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα, διότι με την επικύρωση της συμφωνίας τίθεται σε αμφιβολία η προστασία ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως “πρεσβευτές των χωρών του Νότου της ΕΕ”, μεταξύ των οποίων οι «ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ» και η «φέτα ΠΟΠ», διότι ο Καναδάς παράγει ανάλογου τύπου τυρί και χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ονομασία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών «ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ», που η γεωγραφική οριοθετημένη ζώνη παραγωγής είναι η Μεσσηνία, καθώς και η «φέτα ΠΟΠ», που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και την νήσο Λέσβο, τα οποία αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας εκχωρείται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας σε παραγωγούς άλλων χωρών, που σημαίνει ένα θανάσιμο χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση της ίδιας της ΕΕ. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς πιστεύει η ΕΕ ότι στη χώρα μας θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα ή από τις νότιες χώρες της Ευρώπης, που βιώνουν αυτή την οικονομική κρίση, όταν εκχωρείται το βασικό συγκριτικό τους πλεονέκτημα, που είναι τα Αγροτικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here