Χάος με τις επιστροφές φόρου - Δεν μπορούν να κάνουν διασταύρωση με τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Χάος με τις επιστροφές φόρου - Δεν μπορούν να κάνουν διασταύρωση με τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Χάος με τις επιστροφές φόρου - Δεν μπορούν να κάνουν διασταύρωση με τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Αγώνα δρόμου κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καταφέρουν να ξεμπλοκάρουν το σύστημα που οδηγεί σε απίστευτη γραφειοκρατία σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρους που έχουν παγώσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ η οποία θα «κουμπώνει» με το taxis ώστε να ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί διότι το σύστημα αδυνατεί να διασταυρώσει τα στοιχεία και έχει μπλοκάρει η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, από την 1η Ιουλίου όλες οι επιστροφές φόρων, μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών κ.λπ. έπρεπε να ελέγχονται από τις εφορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί. Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ελέγχονται από τις εφορίες και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, επιστρέφονται τα σχετικά ποσά.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κάποια στιγμή να πάρουν τα χρήματά τους από το ελληνικό Δημόσιο.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα άνεργου φορολογουμένου,που αναφέρει η «Καθημερινή», ο οποίος πήγε στην εφορία του για να διαπιστώσει γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η επιστροφή φόρου. Ο υπάλληλος της εφορίας μπήκε στο ηλεκτρονικό σύστημα, είδε ότι ο φορολογούμενος είναι δικαιούχος επιστροφής, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να του επιστραφούν άμεσα τα χρήματά του. Ο υπάλληλος του είπε... να τηλεφωνήσει σε δύο μήνες στην περίπτωση που δεν έχει γίνει η πίστωση της επιστροφής φόρου στον λογαριασμό του.
Ουσιαστικά ένα μέτρο όπως των αυτόματων συμψηφισμών που θα έλυνε πολλά προβλήματα τόσο στους φορολογουμένους όσο και στο Δημόσιο δημιουργεί γραφειοκρατία.
Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διαδικασία συμψηφισμού αναμένουν έως το τέλος του χρόνου να εισπράξουν περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν «ανελαστικό», καθώς έχει υπολογιστεί στη διαδικασία κάλυψης μέρους των ελλειμμάτων, κυρίως σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
Οι επιστροφές φόρου έχουν ανέλθει στα 2,177 δισ. ευρώ στο 8μηνο του έτους, έναντι στόχου 2,018 δισ. (+159 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, καταγράφεται συγκράτηση των επιστροφών τον τελευταίο μήνα.
Συγκεκριμένα:
  • Στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ.
  • Τον Μάιο επεστράφησαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,226 δισ. ευρώ.
  • Τον Ιούνιο επιστράφησαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,558 δισ. ευρώ.
  • Τον Ιούλιο επεστράφησαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 2,002 δισ. ευρώ.
  • Τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν της τάξης των 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. ευρώ.
  • Οι ανωτέρω επιστροφές αφορούν ως επί το πλείστον τους εξαγωγείς και όχι τον φόρο εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here