Στην "Ασφάλεια των τροφίμων" είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Στην "Ασφάλεια των τροφίμων" είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Στην "Ασφάλεια των τροφίμων" είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Στην «Ασφάλεια των τροφίμων»  (food safety) είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει καθιερωθεί η 7η Απριλίου κάθε έτους και αφιερώνεται σε θέμα σχετικό με την υγεία.
Η «ασφάλεια των τροφίμων» κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο χωρών, όπως είναι η Ελλάδα και αφορά σε πάρα πολλούς φορείς και κυρίως σε  όσους σχετίζονται με την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων και ποτών.
Η «ασφάλεια των τροφίμων» συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των καταναλωτών αφού προστατεύει από τροφικές δηλητηριάσεις και τροφιμογενείς λοιμώξεις.
Επιπλέον η σωστή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας για τη μη εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η προστασία των τροφίμων ξεκινά από το αγρόκτημα και φτάνει μέχρι την κατανάλωσή τους.
Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που είναι οι παραγωγοί, οι υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας, εν προκειμένω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το τμήμα εμπορίου, ενώ πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά της Παιδείας, αφού η γνώση αποτελεί έναν βασικό παράγοντα προστασίας του ίδιου του καταναλωτή.
_τίτλο1.jpg
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν και ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και την έγκυρη πληροφόρηση των καταναλωτών, ώστε να γνωρίζουν τι προϊόντα καταναλώνουν αλλά και να μάθουν να διαβάζουν τις πληροφορίες που βρίσκουν πάνω στα προϊόντα που προμηθεύονται. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πώς αποθηκεύουμε τα τρόφιμα αλλά και πώς μπορούμε να αγοράσουμε το καλύτερον προϊόν για εμάς και την οικογένειά μας.
Σημαντική είναι η συμβολή των γιατρών στο κομμάτι της ενημέρωσης κάθε καταναλωτή για τυχόν διατροφικές διαταραχές από την κατανάλωση κάποιου προϊόντος και την ευαισθησία που μπορεί να έχει σε ουσίες που περιέχονται σε κάποια σκευάσματα.
Βασικό μήνυμα της 7ης Απριλίου 2015 είναι η επιλογή από όλους ενός υγιεινού τρόπου ζωής με κατάλληλη  διατροφή που θα συνοδεύεται όμως από άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος,  μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αλατιού και ζάχαρης.
Στη χώρα μας άλλωστε έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε ξεχωριστά προϊόντα, όπως είναι το μοναδικό ελαιόλαδο, ποικιλία φρούτων και λαχανικών και βέβαια πολλά ψάρια. Προϊόντα που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε μεσογειακή διατροφή που συμβάλλει αποτελεσματικά στην διατήρηση καλής υγείας.
Το φαγητό τέλος μπορεί να αποτελεί,  για χώρες όπως η Ελλάδα,  και ευκαιρία για κοινωνικές επαφές και ψυχαγωγία αλλά θα πρέπει η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο και με γνώση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here