Παιχνίδι στο όριο πάνω σε… υπερήφανα συντρίμμια - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Παιχνίδι στο όριο πάνω σε… υπερήφανα συντρίμμια

Παιχνίδι στο όριο πάνω σε… υπερήφανα συντρίμμια
Decrease Font SizeIncrease Font SizeText SizePrint This Page 


Σε διαρκές φλερτ με εφιαλτικά σενάρια επιδίδεται η κυβέρνηση, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες από διεθνείς κύκλους αλλά και οι αναφορές αξιωματούχων των εταίρων μας πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως πλέον πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κουραστεί με την απροθυμία της κυβέρνησης να συγκεκριμενοποιήσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Του Γιώργου Ευγενίδη
Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, τα αυστηρά μηνύματα από το ΔΝΤ, αλλά και κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνιστούν επιβαρυντικά σημάδια σε έναν ήδη αρκούντως γκρι ορίζοντα. Μόνο που, όπως παρατηρούν ξένοι κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να πορεύεται με άγνοια κινδύνου-σαν να απευθύνεται ακόμα σε ένα 4% του εκλογικού σώματος.
Οι ξένοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά
Η εκτίμηση που υπάρχει σε πολλούς κύκλους, τόσο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι πως η Ελλάδα παίζει διαρκώς καθυστερήσεις. Η όλη διαδικασία τρενάρεται από την άρνηση Ελλήνων αξιωματούχων να δώσουν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία, δείχνοντας έτσι αρνητική διάθεση για συνεργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να εξελίσσεται βασανιστικά αργά, εις βάρος της Ελλάδας, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι.
Πάντως, στα πολιτικά κέντρα του εξωτερικού υπάρχει η εκτίμηση πως η Ελλάδα είναι αυτή που κρατά την τύχη της στα χέρια της και αυτό είναι ένα μήνυμα που έχει δοθεί με πλήρη σαφήνεια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από συνομιλητές του εκτός συνόρων.
Η διαμορφούμενη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα να παρατείνεται πέραν του Eurogroup της 24ης Απριλίου. Κοινοτικές πηγές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα διενέργειας ενός έκτακτου Eurogroup ανάμεσα στις δύο τακτικές συνεδριάσεις (24/4 και 11/5), πλην όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν επισυμβεί και ραγδαίες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, κάτι που κανείς δεν βλέπει αυτή την ώρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει και η μη αναφορά του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι σε κλείσιμο της στρόφιγγας του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 24 Απριλίου π.χ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κύριος Ντράγκι απέφυγε να παίξει το χαρτί του τελεσιγράφου, αφήνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας να εξαντλούνται έτι περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαμηνύουν άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι διαμείβεται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο εκτιμούν πως τα περιθώρια υπομονής εξαντλούνται, καθώς η Ελλάδα διαρκώς αποτυγχάνει να παρουσιάσει μετρήσιμη πρόοδο, ενώ το στρατήγημα της κυβέρνησης για «θεματική διαπραγμάτευση» (πρακτικά να έρθουν τα βατά θέματα πιο μπροστά χρονικά και τα πιο δύσκολα να παραπεμφθούν για τη συνέχεια) δεν βρίσκει απήχηση στους κύκλους των θεσμών.
Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά και μιλά με τη γλώσσα του 4%
Από την άλλη πλευρά, παρά το σαφές μήνυμα που έχει λάβει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, η κυβέρνηση επιμένει σε πρακτικές και στη ρητορική που, στο καλό σενάριο, αποσκοπούν σε εσωτερική κατανάλωση, στο κακό σενάριο όμως, αντανακλούν μια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία από τις εποχές του ΣΥΡΙΖΑ του 4%, όπου πολλά πράγματα μπορούσαν να λέγονται ανέξοδα.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος είναι και ο πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, άνοιξε διάπλατα περιθώριο για προσφυγή σε λύση δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Βέβαια, ο κύριος Φλαμπουράρης εμφανίστηκε βέβαιος πως «δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω». Η αποστροφή αυτή του κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους μόνο τυχαία δεν είναι. Παραλλαγμένη απαντάται και στη συνέντευξη-μανιφέστο που είχε δώσει στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η κυρία Μέρκελ να διαφωνήσει με όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποφανθεί πως «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να αρνηθεί».
Συν τοις άλλοις, το Μαξίμου έσπευσε, σε μια μέρα που δέχθηκε πυρά πανταχόθεν, να εκδώσει ένα από τα προσφιλή του non papers, όπου επαναλαμβάνονταν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και μάλιστα σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο. Αυτή η ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική σήμανε την αντεπίθεση του Μαξίμου, το οποίο όμως βρίσκεται μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα, καθώς μέχρι τις 12 Μαΐου θα έχει τεθεί πιεστικά το δίλημμα εξυπηρέτηση εξωτερικών υποχρεώσεων/πληρωμή μισθών-συντάξεων-επιδομάτων.
Υπό αυτό το πρίσμα, τίθεται ένα σαφές ερώτημα, το οποίο το Μαξίμου θα πρέπει να απαντήσει επί της ουσίας: μπορεί η ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης να οδηγεί και σε άσκηση πολιτικής-κατάλοιπο του ΣΥΡΙΖΑ του 4% ή χρησιμοποιείται απλώς για να θολώσουν τα νερά ενόψει μιας συμφωνίας, την οποία μόνο το Μαξίμου δυνητικά γνωρίζει;
Ήδη σημαντική η ζημιά στην οικονομία
Πάντως, όποιοι και να είναι οι στοχεύσεις του Μαξίμου, η ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική και επιπρόσθετα, η αποτύπωση στα νούμερα θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου, αυτής δηλαδή που ιδανικά η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει μία και έξω.
Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση της Standard and Poor’s που υποβάθμισε την Ελλάδα, η οποία σε σχετικό report εμπεριέχει την εκτίμηση πως η Ελλάδα τρέχει με -1% ύφεση αντί ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία, θα εξαλειφθούν και τα όποια υπόλοιπα από το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2014. Επιπρόσθετα, η S&P αναφέρει πως οι τράπεζες έχουν χάσει 14% της καταθετικής τους βάσης από τον Νοέμβριο του 2014 λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, ενώ η αυξανόμενη εξάρτησή τους από τον μηχανισμό ELA συνιστά έναν ακριβό αναπνευστήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here