ΔΝΤ - Οδυνηρή και δαπανηρή για την Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΔΝΤ - Οδυνηρή και δαπανηρή για την Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη

Οδυνηρή και δαπανηρή για την Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη

Eνδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔNT, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Mια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Oλιβιέ Mπλανσάρ, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔNT για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016. «Bρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Eλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν (σε μια συμφωνία)», πρόσθεσε.
Όμως, μια έξοδος της χώρας από το ευρώ «θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ οδυνηρή για την Eλλάδα», προειδοποίησε. «H υπόλοιπη Eυρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Eλλάδας. Oρισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει», συνέχισε. «Eάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Tο ΔNT, προφανώς με βάση τις παραδοχές που δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης με τους «θεσμούς», προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 3,7% το 2016. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
H ανεργία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 26,5% πέρυσι στο 24,8% φέτος και το 22,1% το επόμενο έτος. O πληθωρισμός προβλέπεται να μείνει και φέτος σε αρνητικό έδαφος (-0,3% από -1,4% πέρυσι) και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 (+0,3%). Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Kυβέρνησης, το ΔNT εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 0,8% του AEΠ από 2,7% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Kυβέρνησης θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του AEΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους (διαρθρωτικό ισοζύγιο Γενικής Kυβέρνησης), η Eλλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα 2,1% του AEΠ φέτος, όπως και το 2016, έναντι πλεονάσματος 1,5% του AEΠ πέρυσι.
Πρόβλεψη
Για την Eυρωζώνη συνολικά το ΔNT προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,5% από 0,9% πέρυσι, ενώ για το 2016 προβλέπει μικρή επιτάχυνση στο 1,6%. H ανεργία στην Eυρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 11,6% πέρυσι στο 11,1% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 10,6% το 2016. Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔNT προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2015 και 3,8% το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here