Τι κι αν το κυβερνών κόμμα τον στέλνει στο ειδικό δικαστήριο, ο Γιώργος Παπαδρέου ζήτησε να δει τον “διώκτη” του και μάλιστα δήλωσε ότι θα σταθεί και στο πλευρό του αφού όπως είπε, «Πατριωτικός σκοπός ήταν να μείνει η Ελλάδα όρθια». Με αυτή την φράση ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των όσων συζήτησε στην μαραθώνια συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα!
Αιφνιδιαστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε τη θέλησή του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2009 και έμειναν στη μέση, όπως είπε.
Αιφνιδιαστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε τη θέλησή του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2009 και έμειναν στη μέση, όπως είπε.
Υψηλόβαθμες πηγές του μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν αμέσως μετά ότι η συνάντηση των δύο ανδρών «διεξήχθη σε καλό κλίμα» και προσέθεταν: «Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γ. Παπανδρέου για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρώην Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Α. Τσίπρα ότι θα συμβάλει υπέρ του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρωθυπουργό για θέματα στην Ελλάδα, στην ΕΕ και διεθνώς. Οι θέσεις μου είναι γνωστές και επιβεβαιώνονται οι αλήθειες από όσα ζούμε. Πατριωτικός σκοπός ήταν και παραμένει να μείνει η Ελλάδα όρθια και να διατηρήσει μια σκληρή κατάκτηση, να μείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Βέβαια θέλαμε και μια άλλη Ευρώπη με αλληλεγγύη, μια Ευρώπη της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Για αυτή την Ευρώπη παλεύουμε. Είμαστε μέσα σε μια συντηρητική Ευρώπη και μέσα σε αυτό πρέπει να κινηθούμε. Πρέπει να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε το 2009 και έμειναν στη μέση. Για να διαμορφώσουμε ένα κράτος δικαίου που θα μας επιτρέψει να σταθούμε στα πόδια μας. Εμείς για αυτόν το στόχο θα παλέψουμε και θα βοηθήσουμε».
Δεν αποκάλυψε αν μίλησαν για δημοψήφισμα
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην πρωθυπουργός είπε:
- «Υπάρχουν περιθώρια για τη διαπραγμάτευση, αλλά χρειάζεται ένα οργανωμένο και σωστό σχέδιο»
- Εξεταστική για το Μνημόνιο: «Αυτά τα έχουμε πει δημοσίως»
- Για το δημοψήφισμα: «Ας μη μπούμε στη διαδικασία να πούμε τι συζητήσαμε»
- «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη αλλά μπορούμε να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα»
- Οπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το κάνουμε»
Το backstage της συνάντηση Τσίπρα-Παπανδρέου
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Πεταλωτή έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13:00 χωρίς να κάνει δηλώσεις. Τον υποδέχθηκε ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παππάς, ο οποίος και τον οδήγησε στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπου τον περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας.
Nikos Libertas / SOOC
Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας ξενάγησε τον κ.Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον πρώην πρωθυπουργό να δείχνει την έκπληξη του για τις αλλαγές που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια οι δυό τους κάθισαν στις πολυθρόνες δίπλα στο παράθυρο, το οποίο λόγω της καλοκαιρίας ήταν ανοιχτό. Πριν ξεκινήσουν τη συζήτησή τους ο κ. Τσίπρας είχε θερμή χειραψία με τον κ. Πεταλωτή.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Καθ όλη τη διάρκεια που οι εικονολήπτες και οι φωτογράφοι ήταν παρόντες οι δύο άνδρες ήταν χαμογελαστοί και στη on camera συζήτησή τους μίλησαν για τις πασχαλινές τους διακοπές. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσιπρας είχε πάει στον αγαπημένο του προορισμό του Αργοσαρωνικού, την Αίγινα και ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ενδυματολογικά πάντως ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να ακολουθήσει το στιλ του κ. Τσίπρα και δεν φόρεσε γραβάτα.
Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Πώς κλείστηκε το ραντεβού
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει εδώ και δύο ημέρες ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή του Πάσχα για ευχές και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν. Τελικά χθες από το γραφείο του πρωθυπουργού ενημέρωσαν την πλευρά Παπανδρέου πως το ραντεβού κλείστηκε για σήμερα στις 13:00.
Το τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τον πρώην πρωθυπουργό όπως ήταν λογικό πυροδότησε σενάρια και τροφοδότησε φήμες. Ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατηγορεί για την κρίση αποκλειστικά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν σήμερα σε δημοσιογραφικούς κύκλους υποστηρίζουν:
- Πιθανόν ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις 7 Ιουνίου και την αποχώρηση Βενιζέλου από την ηγεσία
- Σε περίπτωση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και αλλαγής κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να στηριχθεί στο ΠΑΣΟΚ
- Αν στο μεσοδιάστημα γίνει δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την στήριξη Παπανδρέου
- Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου αναβαθμίζεται πολιτικά από τον κ. Τσίπρα, μετά την σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
- Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί σφόδρα να παίξει ρόλο στο νέο σκηνικό, αν υπάρξει ρήξη με τους εταίρους-δανειστές
Παπανδρέου υπέρ Τσίπρα
Κατά την περιοδεία του στην Κρήτη τις ημέρες του Πάσχα ο Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδίασε.
Πρώτον, δήλωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία στο ΠΑΣΟΚ, όταν θα αποχωρήσει από την ηγεσία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 7 Ιουνίου.
Επίσης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV», ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου για τη στάση που κράτησαν το 2012.
Κατηγόρησε μεταξύ των άλλων τον κ. Βενιζέλο, ότι δεν τον στήριξε, στις Κάννες όταν όπως είπε οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρότασή του για δημοψήφισμα, ενώ ανέφερε ότι με τη στάση του συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης.
Στον κ. Σαμαρά, επέρριψε επίσης ευθύνες και είπε ότι αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική του κυβέρνηση, προσπάθηε να αποφύγει τις υποχρεώσεις και να «πετάξει την μπάλα» στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους.
Στον κ. Σαμαρά, επέρριψε επίσης ευθύνες και είπε ότι αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική του κυβέρνηση, προσπάθηε να αποφύγει τις υποχρεώσεις και να «πετάξει την μπάλα» στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους.
Προς Τσίπρα: Προχώρα σε έντιμο συμβιβασμό, μη φοβάσαι το πολιτικό κόστος
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ίδια συνέντευξη κάλεσε την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος και ξεκαθαρίζοντας προς το εσωτερικό κοινό ότι δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
«Κι εγώ δεν ήθελα Μνημόνιο»
Τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές, ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε με σειρά ηγετών.
Τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές, ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε με σειρά ηγετών.
«Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», θυμήθηκε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχαζε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για μας δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα.
«Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Υπέρ του δημοψηφίσματος
Επέμεινε πάντως ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη να είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011.
«Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου