Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων


 Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει να τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει από τις 19 Φεβρουαρίου το moneyreview.gr, o διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε στην ΕΡΤ ότι εντός του 2021 το σύνολο των δηλώσεων μεταβίβασης περιουσίας (και όχι μόνο ακινήτων) θα μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Σε πρώτη φάση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, η πλατφόρμα θα υποστηρίζει τις δηλώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων. Και σε δεύτερη φάση -εντός του 2021 όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής- θα καλυφθούν οι γονικές παροχές, οι δωρεές, οι κληρονομιές αλλά και κάθε άλλη ειδική περίπτωση όπως για παράδειγμα η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ακίνητο ή ακόμη και οι δωρεές σε χρήμα.

Η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θα γίνεται εξ’ολοκλήρου ηλεκτρονικά όπως και η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης. Πρακτικά, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis του αγοραστή, του πωλητή αλλά και του συμβολαιογράφου, η δήλωση μεταβίβασης θα παίρνει το πράσινο φως από την Δ.Ο.Υ ακόμη και αυθημερόν χωρίς να χρειάζεται η πολυήμερη αναμονή που απαιτείται σήμερα.

Ειδικά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται στο πρωτόκολλο και μέχρι να φτάσουν στο τμήμα κεφαλαίου και να ελεγχθούν -δεδομένου μάλιστα ότι και το δημόσιο έχει άδειες ειδικού σκοπού κλπ- μπορεί να περάσουν και πάνω από 15 ημέρες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία είτε μέχρι την Παρασκευή είτε την μεθεπόμενη εβδομάδα. Προκειμένου να προσαρμοστούν οι συναλλασσόμενοι, η ηλεκτρονική διαδικασία θα είναι προαιρετική μέχρι την 1η Ιουνίου και μετά θα γίνει υποχρεωτική.

www.moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here