Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία ξεπέρασαν σε τιμές ελαιολάδου την Ελλάδα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία ξεπέρασαν σε τιμές ελαιολάδου την Ελλάδα

 


Οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία έφτασαν στα 4,8 ευρώ το κιλό, ενώ ξεπέρασαν τα 2,5 ευρώ το κιλό οι τιμές στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), άρχισαν να αποδίδουν τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης και ανέβηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία στα επίπεδα των 2,52 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 17,1% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του προηγούμενου έτους.

Αυξημένη είναι και η μέση τιμή του έξτρα παρθένου και στην Ιταλία, που έφτασε στα 4,8 ευρώ το κιλό. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Σε σταθερά επίπεδα κυμαίνεται η τιμή στην Τυνησία, που τις τελευταίες εβδομάδες κυμαίνεται στα 3,43 ευρώ το κιλό.

Η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει μια μείωση τιμής σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το IOC, η μέση τιμή παραγωγού το Δεκέμβριο ανερχόταν στα 2,33 ευρώ το κιλό, μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 1,2%.

Πάντως σύμφωνα με το IOC, η βελτίωση των τιμών του ελαιολάδου οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στην αύξηση των εισαγωγών που εμφάνισε η Κίνα, που κατά την φετινή εμπορική περίοδο έκαναν άλμα ρεκόρ και έφτασαν τους 50.641 τόνους (αύξηση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει βγει τα τελευταία χρόνια εκτός κινέζικης αγοράς ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα από 1.327 τόνους που ήταν την εμπορική περίοδο 2013/2014, μειώθηκαν στους 554 την περίοδο 2017/2018 και σε μόλις 441 τόνους την περίοδο 2018/2019. Αντίθετα οι Ισπανοί και οι Ιταλοί έχουν μια ανοδική πορεία των εξαγωγών ελαιολάδου προς την Κίνα.

πηγή: www.agrοtypos.gr του Σταύρου Παϊσιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here