Ο ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΟΥΛΑΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΗΜΩΝΕΙ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ο ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΟΥΛΑΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΗΜΩΝΕΙ

 


Στις πλαγιές του Ταΰγετου, στο 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Κάμπου- Καλαμάτας βρίσκεται το χωριό Αλτομίρα. Το πανέμορφο και ορεινό χωριό της Μεσσηνίας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός χάρη στην αρχιτεκτονική του, με τα παραδοσιακά σπίτια, τα ιστορικά κτίρια και τους ναούς. Τα Αλτομιρά κατοικούνται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι κάτοικοι βρίσκονται εκεί για να παραθερίσουν και να ασχοληθούν με τις κτηνοτροφικές εργασίες.

Η παράδοση θέλει το χωριό να πήρε το όνομά του από έναν ληστή ή φυγάδα με το όνομα Αλτόμορος, που κατέφυγε και έμεινε στην περιοχή.

Τα σπίτια του χωριού είναι χαρακτηριστικά δείγματα μανιάτικης αρχιτεκτονικής και είναι φυσικά φτιαγμένα, με πέτρα. Πολλά είναι καλοδιατηρημένα αλλά αρκετά έχουν σημαντικές φθορές από τον χρόνο.

Στο χωριό υπάρχει το λιθόστρωτο μονοπάτι Μπίλιοβο, που αποτελεί πόλο έλξης των περιπατητών. Κατασκευάστηκε στον 19ο αιώνα και ένωνε τα Αλτομιρά με τα πεδινά τμήματα της ευρύτερης περιοχής.

Το εντυπωσιακό κτίριο του σχολείου δημιουργήθηκε το 1875 αλλά δεν λειτουργεί από το 1960 λόγω έλλειψης μαθητών, είναι από τα κτίρια που τραβούν την προσοχή των επισκεπτών.

Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο και έχει χτιστεί το 1865.

Οι ντόπιοι που επιστρέφουν στο χωριό τους καλοκαιρινούς μήνες, αναβιώνουν παλιά έθιμα και οργανώνουν παραδοσιακά πανηγύρια.

Έχει ενδιαφέρον: Στα Αλτομιρά βρίσκεται το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Φωτογραφίες: greece.terrabook.com, facebook.com/ZoiStoHorio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here