Αυτό το εξαιρετικό πέτρινο σπίτι στην Πελοπόννησο είναι ο ορισμός του σύγχρονου πετρόκτιστου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Αυτό το εξαιρετικό πέτρινο σπίτι στην Πελοπόννησο είναι ο ορισμός του σύγχρονου πετρόκτιστου


 Τα πέτρινα σπίτια της είναι ο ζωντανός μάρτυρας της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου και ένα σπίτι στην Πελοπόννησο το αποδεικνύει περίτρανα.

Ο λόγος για ένα σπίτι 141τμ. που βρίσκεται στον απομακρυσμένο χωριό Καλαμιά και φέρει την υπογραφή της αρχιτεκτόνισσας Ivana Lukovic. Με προσοχή και σεβασμό στην αρχιτεκτονική του τόπου προσφέρει σε μια πενταμελή οικογένεια μια εμπειρία αυθεντικής παραδοσιακής κατοίκησης και αποτελεί έναν καλαίσθητο και πρακτικό καλοκαιρινό καταφύγιο, μακριά από την πιεστική καθημερινότητα της πόλης.

Σε οικόπεδο τριγυρισμένο από ελαιόδεντρα που απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο, το πέτρινο σπίτι στην Πελοπόννησο έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, το διεθνές βραβείο Big SEE Architecture Award 2021Residential.

Η μορφολογία του εδάφους, που χαρακτηρίζεται από μία πλαγιά με υψομετρική διαφορά 6μ από την κορυφή μέχρι τη βάση της, οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί μία πέτρινη κατοικία με «σεμνή» εμφάνιση, που να θυμίζει στάβλο προς τη μεριά του δρόμου, ώστε να εντάσσεται διακριτικά στον οικισμό, ενώ από την πλευρά του κήπου να αναπτύσσεται σε μία επιβλητική διώροφη κατασκευή


Η προσέγγιση στο επίπεδο της εισόδου, το οποίο περιλαμβάνει τις κοινόχρηστες λειτουργίες του κτιρίου, γίνεται με ράμπα. Ο εσωτερικός χώρος, μέσα από μεγάλα ανοίγματα, συνεχίζει σε μία μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα του μακρινού ορίζοντα της θάλασσας. Επιπλέον ανοίγματα δημιουργήθηκαν στην οροφή, στη νοτιοδυτική και βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου, για την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού και αερισμού. Η επικοινωνία με τον κήπο γίνεται μέσα από μία κλίμακα οπλισμένου σκυροδέματος σε πρόβολο.


Στο χαμηλότερο επίπεδο, φωτιστικές οπές δημιουργούν μία εντύπωση σπηλιάς για τους ιδιωτικούς χώρους. Τα υπνοδωμάτια, ο ξενώνας και τα μπάνια χαρακτηρίζονται από μοναστηριακή ατμόσφαιρα, η οποία τονίζεται από τον λιτό σχεδιασμό των επίπλων. Η άμεση πρόσβαση προς τον κήπο από αυτήν την ενότητα γίνεται μέσα από δύο στενά αίθρια, που παίζουν το ρόλο χώρων περισυλλογής.

«Χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά και τεχνίτες της ευρύτερης περιοχής ώστε να έχουμε την καλύτερη περιβαλλοντική και οικονομική απόσβεση. Η επαναχρησιμοποιημένη τοπική πέτρα η οποία συμπληρώνεται με νέους λίθους, σε συνδυασμό με φυσικά υλικά, αναβιώνει την πρωτόλεια αίσθηση των παραδοσιακών στάβλων, χαρακτηριστικών στην Πελοπόννησο. Μέσα σε άπλετο φυσικό φως, οι πέτρινοι τοίχοι, με τη σύγχρονη επεξεργασία τους, χαρίζουν στην κατοικία ποικιλία υφών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας», υπογραμμίζει η Ivana Lukovic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπίτι κατασκευάστηκε με το ελάχιστο κόστος χωρίς να γίνει συμβιβασμός με την αρχιτεκτονική μελέτη και βασίστηκε στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Μάλιστα, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας του 2020 παρείχε την άνεση και ασφάλεια που είχαν ανάγκη οι ένοικοι του.


Περιηγηθείτε μέσα στο πέτρινο σπίτι στην Πελοπόννησο:

Η μορφολογία του σπιτιού προκύπτει από στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου και των στάβλων που συναντώνται στην Πελοπόννησο, όπως είναι το χτίσιμο με πέτρα.

Ετσι εξωτερικά η κατοικία συνδυάζει όλα τα δομικά στοιχεία της περιοχής, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αρμονίας. Εσωτερικά επιλέχθηκε και πάλι η πέτρα και οι γήινες αποχρώσεις ως κυρίαρχο χρώμα για μία αισθητική πιο σύγχρονη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here