ΟΙ...ΔΙΔΥΜΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΟΙ...ΔΙΔΥΜΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ

 


Mία από τις πλέον ιδιόμορφες παραλίες της Ελλάδας. Μία από τις ομορφότερες. Μια παραλία ιδιαίτερη από κάθε άποψη, πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, μία παραλία που στην πραγματικότητα είναι… δύο.

Το άκρως ερωτικό Πόρτο Τιμόνι της Κέρκυρας επιβάλλεται να το γνωρίσεις.

Γνωστό και ως «δίδυμες παραλίες» το hotspot αυτό έχει κάθε καλοκαίρι την τιμητική του και η αλήθεια είναι πως κοιτάζοντας μία και μόνο εικόνα του από ψηλά, δεν απορούμε για τον λόγο

Πρόκειται για μία αρκετά απομακρυσμένη παραλία της βόρειας Κέρκυρας, που όμως είναι σημείο αναφοράς του νησιού ολόκληρου, παρά το γεγονός πως παραδόξως δεν βρίσκεται στη λίστα με τις δημοφιλέστερες της Ελλάδας.

Τοποθεσία – όνειρο

 

Το εξωτικό Πόρτο Τιμόνι, δεν είναι παρά δύο μικροί κολπίσκοι που σχηματίζουν τις «δίδυμες παραλίες» με το λευκό βοτσαλάκι, οι οποίοι έχουν διαυγή, καταγάλανα και πάντα καθαρά νερά. Η μικρή παραλία είναι το Λιμνί και η μεγάλη το Πόρτο Τιμόνι, ωστόσο έχει επικρατήσει και οι δύο μαζί να λέγονται «Πόρτο Τιμόνι», καθώς κανείς δεν τις διαχωρίζει.

 

Ο βυθός τους είναι ορατός ακόμα και όταν κολυμπάς στα βαθιά. Ανάμεσά τους, βρίσκεται ένα στενό κομμάτι γης με έντονη βλάστηση, που δίνει την αίσθηση πως χωρίζει τη θάλασσα στα δύο.

unsplash-2.jpg
Πόρτο Τιμόνι/Unsplash

 

Το τοπίο παραμένει μαγευτικό με το πέρασμα των χρόνων, καθώς το μέρος δεν έχει αλλοιωθεί στο ελάχιστο από ανθρώπινο, επιχειρηματικό χέρι. Τα «δίδυμα» διαμαντάκια της Κέρκυρας παραμένουν -ευτυχώς- ανοργάνωτα. Γι’ αυτό μην παραλείψεις να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα και κυρίως πολύ νερό γιατί θα χορτάσεις ήλιο.

Φέρσου έξυπνα για να μην ταλαιπωρηθείς

 

Το Πόρτο Τιμόνι θα το βρεις στο βορειοδυτικό κομμάτι της Κέρκυρας, κοντά στο χτισμένο στις πλαγιές του λόφου χωριό Αφιώνα, το οποίο αποτελεί έναν από τους παλιότερους και πιο γραφικούς οικισμούς της Κέρκυρας. Μέχρι στιγμής, μοιάζουν όλα πάρα πολύ απλά, ωστόσο θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως για να μην ταλαιπωρηθείς κατά τη διαδρομή θα πρέπει να φερθείς έξυπνα.

 

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να απαρνηθείς την άνεση του αυτοκινήτου σου και να επιλέξεις να φτάσεις στα νερά του με βαρκάκι από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολα προσβάσιμες παραλίες του νησιού. Εναλλακτικά, θα χρειαστείς περίπου μισή ώρα οδήγησης σε δύσβατο, στενό δρόμο, ενώ θα αναγκαστείς να πληρώσεις και πάρκινγκ στο χωριό, καθώς ειδικά στην καρδιά του καλοκαιριού, ο κόσμος είναι πολύς. Και η ταλαιπωρία δεν σταματά εκεί, καθώς θα πρέπει να περπατήσεις ακόμα 20 λεπτά για να φτάσεις στις παραλίες.

Ο «ομηρικός» Αφιώνας, το Πόρτο Τιμόνι και το ειδύλλιο Οδυσσέα – Ναυσικάς

 

Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός με τα πολύχρωμα σπιτάκια και τα στενά καλντερίμια «κουβαλά» τεράστια ιστορία, όπως άλλωστε ολόκληρη η Κέρκυρα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στον σημερινό Αφιώνα βρισκόταν το ομηρικό νησί των Φαιάκων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με το ποια ακριβώς ήταν η θέση της φαιακικής πρωτεύουσας. Υπάρχουν, βέβαια, στοιχεία που συνηγορούν, σύμφωνα με αυστριακούς αρχαιολόγους, πως η μυθική πόλη των Φαιάκων ήταν χτισμένη στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Πόρτο Τιμόνι.

 

Ρωτώντας τους ντόπιους για την «ιστορία» της παραλίας, θα σου πουν πως «είναι ποτισμένη με έρωτα», μιας και σύμφωνα με τον θρύλο που την κυνηγά, αποτέλεσε «μυστικό» σημείο συνάντησης του Οδυσσέα με τη Ναυσικά, κόρη του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου. Ως λέγεται, η Ναυσικά συναντούσε εκεί τον εραστή της κρυφά από τον πατέρα της, με τη βοήθεια των Σειρήνων, οι οποίες πότιζαν τους συντρόφους του Οδυσσέα με γλυκό κρασί, χαρίζοντας τους ύπνο ακόμα πιο γλυκό.

unsplash-1.jpg
Πόρτο Τιμόνι/Unsplash

 

Το μόνο βέβαιο είναι πως φτάνοντας στον Αφιώνα θα ακούσεις πολλές και διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την τοποθεσία των πόλης των Φαιάκων και πολλούς ακόμα μύθους με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα. Ένας από τους πλέον διαδεδομένους είναι αυτός που θέλει το καράβι του βασιλιά της Ιθάκης να ζει αιώνια μεσοπέλαγα, βρισκόμενο «πετρωμένο» με μορφή βραχονησίδας, η οποία είναι ορατή από τις πλαγιές του Αφιώνα

 

Όπως κατάλαβες, το Πόρτο Τιμόνι έχει πολλά να σου μάθει. Φρόντισε μόνο αν του πεις το «ναι» το φετινό, covid-19, καλοκαίρι να φροντίσεις να φτάσεις στα κρυστάλλινα νερά του αρκετά νωρίς προκειμένου να τα απολαύσεις όσο πιο μοναχικά γίνεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here