ΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ


 Ανάμεσα στα περίπου είκοσι χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης, το μεγαλύτερο είναι η Καρδαμύλη. Ιστορικός τόπος με απαράμιλλη ομορφιά και γραφικότητα πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Χόλιγουντ και έγινες τόπος κατοικίας πολλών διασήμων…

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό πετρόχτιστο οικισμό στην Πελοπόννησο, από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, σε ένα απάνεμο κολπάκι απέναντι από το καταπράσινο νησάκι Μερόπη, όπου μέχρι και σήμερα σώζονται τα ερείπια των βενετσιάνικων τειχών και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Από την μία βρέχεται από τον Μεσσηνιακό κόλπο, ενώ από την άλλη ακουμπά στους πρόποδες του Ταΰγετου.

Καρδαμύλη ιστορικό οικισμός Πελοπόννησος

Ιστορικός οικισμός

Η ιστορία της Καρδαμύλης ξεκινά ήδη από την εποχή του Ομήρου και της Ιλιάδας. Εκεί, ο ποιητής αναφέρει ότι η Καρδαμύλη ήταν μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα ως προίκα αν νυμφευόταν μία από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε «Σκαρδαμούλα», ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.

Καρδαμύλη ιστορική κωμόπολη Πελοπόννησος

Στην Καρδαμύλη κατέφυγαν πρόσφυγες από τον Μυστρά μετά την καταστροφή του το 1460. Βρήκαν καταφύγιο σε σπηλιές γι’ αυτό και ονομάστηκαν «Τρουπάκηδες», ενώ σε αυτήν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μανιάτες οπλαρχηγούς σχεδίασαν την επανάσταση του 1821.

Πέτρινα σπίτια στην Καρδαμύλη
Bird’s eye view from Taygetos hiking trail on mountain village

Η Παλιά Καρδαμύλη

Η Παλιά Καρδαμύλη είναι “σκαρφαλωμένη” στην πλαγιά του βουνού πάνω από τον νεότερο παραθαλάσσιο οικισμό και αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής. Χαρακτηριστικά της είναι τα πυργόσπιτα, που είναι κτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 18ου αιώνα με τους δικέφαλους της Βυζαντινής εποχής και τα διατηρητέα κτίρια που χτιστηκαν πριν από 200 ή και 300 χρόνια.

Παλιά Καρδαμύλη με ερείπια

Όλη η περιοχή ανήκε στη γνωστή οικογένεια των καπεταναίων Mούρτζινων-Tρουπάκηδων, των απογόνων του Παλαιολόγου, οι οποίοι ήταν το αντίπαλο δέος των Mαυρομιχάληδων στην κυριαρχία της Μάνης. Στους γύρω λόφους υπάρχουν διάσπαρτα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια, όπως τα μοναστήρια της Αγίας Σοφίας, του Καράβελη και της Φανερωμένης.

Γαλαζοπράσινη θάλασσα στην καρδαμύλη

H Παλιά Kαρδαμύλη έχει μεγάλη ιστορία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Τούρκους. Στην καστρόπορτα βρίσκεται η μαρμάρινη επιγραφή: «και εις τας 6 Ιανουαρίου ήλθα εις το σπίτι του πατρικού μου φίλου καπετάν Παναγιώτη Tρουπάκη», από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη.

Καρδαμύλη πελοπόννησος πέτρινα κτήρια

Ακολουθώντας το μονοπάτι από την Παλιά Kαρδαμύλη προς την Aγία Σοφία, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους λαξευμένους τάφους στον βράχο, που η παράδοση λέει ότι ανήκουν στους Διόσκουρους, τα μυθικά παιδιά της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας.

Η Νέα Καρδαμύλη

O νέος οικισμός είναι ένα ζωντανό θέρετρο γεμάτο κόσμο, με αρχοντικά σπίτια, καταπράσινες πλαγιές και βοτσαλωτές παραλίες. Διαθέτει εξαιρετική τουριστική υποδομή, ταβερνάκια με τοπικές σπεσιαλιτέ και ατμοσφαιρικά μπαράκια.

Πολλοί επισκέπτες, μεταξύ αυτών εικαστικοί, καλλιτέχνες και ηθοποιοί όπως η Mαρίζα Kωχ και ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, επέλεξαν τηνΚαρδαμύλη ως μόνιμη κατοικία τους.

Καρδαμύλη σοκάκια

Το πέτρινο σκηνικό της τράβηξε και τα λαμπερά φώτα του Χόλιγουντ. Οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές επέλεξαν την Καρδαμύλη ως φυσικό σκηνικό για την ταινία “Πριν τα μεσάνυχτα” με τον Ίθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελπί, η οποία γυρίστηκε στην περιοχή πριν από δύο χρόνια.

Τον χειμώνα θα απολαύσετε εδώ το απόκοσμο τοπίο και θα γνωρίσετε τις ομορφιές της περιοχής που αποκτούν διαφορετικό χρώμα, ενώ το καλοκαίρι την τιμητική τους έχουν οι παραλίες της περιοχής.

Μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά. Βορειότερα, στη θέση Λαγκαδάκια, βρίσκεται το Πόρτο Γατέα, ένας βραχώδης ορμίσκος με παραλία γεμάτη αλυκές. Πολύ κοντά στην Καρδαμύλη είναι η παραλία Kαλαμίτσι, περικυκλωμένη από ψηλά κυπαρίσσια και ρηχά διάφανα νερά. Αμέσως μετά το Kαλαμίτσι βρίσκεται η δημοφιλής παραλία του Φονέα, με βότσαλο, βαθιά νερά και τον χαρακτηριστικό βράχο που προσφέρεται για βουτιές.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here