Το Ιόνιο Πέλαγος δεν είναι μόνο το σύμπλεγμα των Επτανήσων. Είναι και πληθώρα άλλων μικρών νησιών της αποκαλούμενης άγονης γραμμής, με πιο γνωστά το Μεγανήσι και το Σκορπιό, που σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγάλα «ξαδέλφια» τους.
Πέραν των εφτά βασικών, κατοικήσιμα είναι άλλα οχτώ, μεταξύ των οποίων τα τρία που συνθέτουν τα Διαπόντια Νησιά. Οι Οθωνοί, το Μαθράκι και η Ερεικούσα θα μπορούσαν να αυτοσυστηθούν και ως οι τελευταίοι ανέγγιχτοι παράδεισοι της χώρας. Τα τρία μικροσκοπικά νησιά επιπλέουν γαλήνια στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, κρύβοντας στα απομονωμένα ακρογιάλια τους ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες του Ιονίου
Με έκταση 10.000 τ.χλμ., οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο των τριών και το πρώτο ελληνικό έδαφος που συναντά ο ταξιδιώτης από την Ιταλία, ως το δυτικότερο σημείο της χώρας. Λίγοι τους γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι ότι πρόκειται για ένα γαλαζοπράσινο παράδεισο με εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο και περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς. Χάρη σε αυτή τη μορφολογία και την πυκνή βλάστηση, το νησί διαθέτει δαντελωτές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά και πανέμορφους ορμίσκους. Μικροί οικισμοί με πετρόχτιστα σπίτια, επιβλητική θέα στο απέραντο γαλάζιο και ένα σημαντικό δίκτυο από μονοπάτια, διαμέσου της πλούσιας χλωρίδας, ολοκληρώνουν ένα καθεστώς… ονείρωξης για τον φυσιολάτρη.
Οι κάτοικοί του είναι κάτι παραπάνω από 650 και η ησυχία σχεδόν εκκωφαντική. Οι κατοικήσιμοι οικισμοί είναι δύο, ο παραθαλάσσιος που ονομάζεται Άμμος και ένας ορεινότερος, το Xωριό. Κάποτε το νησί ήταν πολυάσχολο και πολύβουο, όταν στο λιμάνι του σταματούσαν τα πλοία από και προς την Αδριατική. Οι Ιταλοί τού είχαν δώσει την ονομασία «Fanos», προφανώς γιατί υπήρχε σημαντικός για τη ναυσιπλοΐα φάρος.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Οθωνοί ήταν η Ωγυγία, το νησί της Καλυψούς, όπου ερωτεύτηκε και πέρασε 7 χρόνια αιχμαλωσίας ο Οδυσσέας, προτού αποδράσει με σχεδία στο Νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα.
Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο από θάλασσα ή μονοπάτια. Αυτό ισχύει και για την Άσπρη Άμμο στα δυτικά, μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα. Αμμουδερή με ψιλή κατάλευκή άμμο και τιρκουάζ νέρα, με φόντο έναν κατακόρυφο, τεράστιο βράχο, που κόβει την ανάσα με το απότομο και λείο κόψιμο του. Εκεί φτάνεις με βαρκάκια από το λιμάνι της Άμμου και συναντάς και την εντυπωσιακή σπηλιά της Καλυψούς, μήκους 100 μέτρων (πλάτους 10-15 μ. και ύψους 20 μ.), όπου υποτίθεται ότι η νύμφη του Ομήρου είχε κρατήσει αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.
Δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για κολύμπι στο νησί είναι το Φύκι στο βορρά, ένας μοναδικής ομορφιάς όρμος, που από πάνω του κρέμονται κυριολεκτικά δέντρα και θάμνοι. Εκεί βρίσκεται το ναυάγιο του ιταλικού πλοίου «Sara», που βυθίστηκε το 1925 από κακοκαιρία κατά τη μεταφορά φορτίου τσιμέντων με προορισμό την Πάτρα. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 33 μέτρων και η ορατότητα είναι καλή.
Άλλες παραλίες στους Οθωνούς είναι ο Μόλος, το Καμίνι, η Κάνουλα, ο Κοντοσκές, το Ρόγγυ, και η Ξυλοσερμή, όλες με κρυστάλλινα νερά. Μεγάλο είναι το καταδυτικό ενδιαφέρον για υποβρύχια φωτογράφηση, λόγω της ιδιόμορφης γεωμορφολογίας του βυθού και των πολυάριθμων σπηλιών.
Το νησί χωρίζεται στις περιοχές Άνω Πάντα και Κάτω Πάντα και μπορεί να το γυρίσει κανείς όλο με πεζοπορία. Τα παραδοσιακά μονοπάτια που δημιούργησαν και χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κάτοικοι είναι σήμερα και πάλι διανοιγμένα, χάρη στις υπηρεσίες της δημοτικής αρχής αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Κατακλύζουν το νησί και δίνουν την δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες να τα διανύσουν, σκοντάφτοντας σε βενετσιάνικα ερείπια, εκκλησίες με παμπάλαια πέτρινα καμπαναριά, λιοτρίβια (το νησί καλύπτεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από ελαιόδενδρα) και περιβόλια με όλα τα ελέη του Θεού.
Περπατώντας μπορείς να φτάσεις σε σχεδόν κάθε συνοικισμό και γωνιά του νησιού, εισπνέοντας έναν αέρα που παρέχεται στην πιο αναζωογονητική του μορφή, προκαλώντας την επίκληση όλων των αισθήσεων για ένα κατανυκτικό προσκύνημα στη θέα φύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου