ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΑ πέτρινα αρχοντικά… και τους ξακουστούς μαστόρους της πέτρας - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΑ πέτρινα αρχοντικά… και τους ξακουστούς μαστόρους της πέτρας


 
Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά σε υψόμετρο 966 μέτρων, το χωριό αναπτύσσεται γύρω από τον δρόμο Τρίπολης – Πύργου. Ο μεγάλος κεντρικός δρόμος πάει παράλληλα με την κλίση της πλαγιάς και όλο το χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε μεγάλη ανηφοριά. Αυτός ο κεντρικός δρόμος που χωρίζει το χωριό στα δύο είναι στην ουσία η εθνική οδός Τρίπολης – Πύργου.

Όλοι οι άλλοι δρόμοι του χωριού και τα μονοπάτια είναι ανηφοριές και κατηφοριές. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός αφού είναι γεμάτος με πέτρινα αρχοντικά. Και αυτό οφείλεται στους ντόπιους μάστορες, οι οποίοι κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα εξελίχτηκαν σε φημισμένους χτίστες και μάλλον μετακινούνταν σε όλη την Πελοπόννησο κατασκευάζοντας σπίτια, σχολεία και άλλα.

Οι Λαγκαδινοί μάστορες είχαν γίνει περιζήτητοι και το χωριό πέρασε μια περίοδο μεγάλης ευημερίας και μάλιστα προς τα τέλη του 19ου αιώνα έφτασε να αριθμεί 7.000 κατοίκους. Μετά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η τέχνη του κτισίματος με πέτρα άρχισε να αντικαθίσταται από άλλες μεθόδους και η οικονομική ανάπτυξη του χωριού να παρακμάζει. Πολλοί από τους κατοίκους μετανάστευσαν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και ο πληθυσμός μειώθηκε.

Στην είσοδο του χωριού θα δείτε το Μνημείο του Λαγκαδινού κτίστη που τιμά την ιστορία και την τέχνη των μαστόρων του χωριού. Εξαιρετικό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι και το Γυμνάσιο του χωριού, κτισμένο το 1868, το οποίο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Σε κοντινή απόσταση από τα Λαγκάδια, περίπου 22 χιλιόμετρα, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Λάδωνα, η οποία δημιουργήθηκε το 1956 με την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στα νερά του ποταμού Λάδωνα. Το φράγμα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της λίμνης, ενώ στην άλλη πλευρά θα δείτε το Γεφύρι της Κυράς, μια τοξωτή γέφυρα, χτισμένη τον 13ο αιώνα. Το γεφύρι τον χειμώνα καλύπτεται από τα νερά της λίμνης και είναι ορατό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαμονή

Στο χωριό Λαγκάδια λειτουργούν αρκετοί ξενώνες και ξενοδοχεία. Το ξενοδοχείο «Κεντρικόν» (Τηλ. 27950 43540, www.maniatismountainresort.gr), όπως δηλώνει και το όνομά του, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, στον κύριο δρόμο και διαθέτει κομψά και άνετα δωμάτια με θέα, ανάμεσά τους και οικογενειακά, ιδανικά για τετραμελή οικογένεια.

Ο ξενώνας «Αγνάντιο» (Τηλ. 27950 43671, www.agnantiostudios.gr) είναι χτισμένος πάνω από τον κεντρικό δρόμο, έχει υπέροχη θέα και προσφέρει στούντιο και σουίτες με τζάκι. Στο «Gileri eco & design Residences» (Τηλ. 27950 43522, www.gileri.gr) θα διαλέξετε ανάμεσα από τρεις κατοικίες που συνδυάζουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη μοντέρνα μίνιμαλ διακόσμηση και τις σύγχρονες ανέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here