Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, με κύρια κατεύθυνση τον περιορισμό των διάσπαρτων τουριστικών εγκαταστάσεων και τη συγκέντρωση των μεγάλων τουριστικών μονάδων σε οργανωμένες περιοχές μαζί με παραθεριστική κατοικία, μόνο σε μεγάλα ελληνικά νησιά και τον παράκτιο χώρο, προβλέπει το νέο αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στόχος της νέας νομοθετικής παρέμβασης, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, είναι με νέους ευνοϊκότερους όρους δόμησης και αρτιότητας να προωθηθούν εκκρεμείς και να δρομολογηθούν νέες τουριστικές επενδύσεις, κυρίως από οργανωμένα συμφέροντα.
Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος της τουριστικής αξιοποίησης μικρών ακατοίκητων νησιών έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων, γεγονός που συνδυάζεται με την εκποίηση νησιών που προωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Αμβλύνονται οι απαγορεύσεις τουριστικής δόμησης σε περιοχές Natura, καθώς θα επιτρέπεται η δόμηση σε ειδικές ζώνες εκτός του πυρήνα απόλυτης προστασίας.
Επιπλέον, με τις περιφερειακές ζώνες του Natura θα επιτρέπεται με ειδικές μελέτες τουριστική δόμηση και σε ορεινές περιοχές, με ήπιους όρους δόμησης κτιρίων έως δύο ορόφους.
Εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν οι βραχονησίδες, έναντι της προηγούμενης ρύθμισης του 1997, που άφηνε σχετικά περιθώρια, όπως επίσης όλοι οι προστατευόμενοι από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία χώροι, όπως δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και παραλία, αρχαιολογικοί, ιστορικοί, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, ρέματα.
Με το νέο χωροταξικό, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρεμβαίνει στη γνωστή διαμάχη για την κρουαζιέρα Αττικής και παράλληλα με τις ήδη χωροθετημένες θέσεις κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου προβλέπει νέο λιμάνι κρουαζιέρας και στον Φαληρικό Όρμο.
Πρόκειται για πρόταση επιχειρηματικών συμφερόντων που έχει γίνει προς το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία -παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει- τώρα υιοθετείται.
Ειδικότερα, η συγκέντρωση οργανωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων προβλέπεται να γίνεται σε υποδοχείς (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ή Περιοχές Ειδικής Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης – ΠΕΡΠΟ) και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπου οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις συνδυάζονται με παραθεριστική κατοικία σε ποσοστά 60% και 40% αντίστοιχα.
Οι οργανωμένοι υποδοχείς και τα σύνθετα καταλύματα προτείνεται να κατασκευαστούν μόνο σε νησιά σημαντικής έκτασης, άνω των 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Σάμος, Χίος, Λέσβος.
Στις προβλέψεις του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό περιλαμβάνεται η παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, με αναβάθμιση της κατηγορίας ή και την επέκταση των καταλυμάτων.
Ακόμη, επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή συνόλων και παροχή κινήτρων για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013
Πράσινο φώς για να προχωρήσει η Επένδυση στην Ελαία
Tags
# Μεσσηνία
# greece
# kalonero
# latest
# news
About Ανώνυμος
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Author Details
PELOPONNISOSLIVE.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου