Εγκαταλειμμένο τον αποχετευτικό σύστημα στην Αυλώνα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Εγκαταλειμμένο τον αποχετευτικό σύστημα στην Αυλώνα

ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ δέκα χρόνια από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά το αποχετευτικό δίκτυο της Αυλώνας. Αυτό το έργο κατέστησε το χωριό κατοικήσιμο και επανέφερε τον πολιτισμό, διότι όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι τα καλοκαίρια που ξεχείλιζαν οι βόθροι τα ακάθαρτα νερά έτρεχαν στους δρόμους, η δυσοσμία ήταν αφόρητη και τα κουνούπια που κατέκλυζαν την ατμόσφαιρα καθιστούσαν την διαβίωση των κατοίκων ανυπόφορη και επικίνδυνη.
 Το έργο αυτό που στοίχησε πάνω από 200 εκατομμύρια δραχμές, αποτελείται κυρίως από το δίκτυο περισυλλογής των ακαθάρτων, τις σηπτικές δεξαμενές και την απορροφητική τάφρο και είναι ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του, σε συνδυασμό με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί. Για την μελέτη και την προώθηση του έργου, κινητοποιήθηκαν σχεδόν όλοι οι Αυλωνίτες με μπροστάρηδες τους τότε πρόεδρους της Κοινότητας Αυλώνας Βασίλη Παπαγεωργίου και Σωτήρη Λαμπρόπουλο, τον Σύλλογο Αυλωνιτών της Αθήνας και αφού συνέταξαν το τοπογραφικό του χωριού,εκπόνησαν τις σχετικές μελέτες, και υπέβαλαν και υποστήριξαν το αίτημα τους με κάθε δυνατό τρόπο. Την χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου την έκανε η Πολιτεία που, με την αμέριστη συμπαράσταση του τότε Νομάρχη Δημήτρη Δράκου του Γ.Γ. Περιφέρειας και του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, ενέταξε το έργο στην χρηματοδότηση και έγινε η κατασκευή του. Με την ολοκλήρωση του το παρέλαβε η Δημοτική Αρχή και οι δημότες συνδέθηκαν στο δίκτυο πληρώνοντας τα σχετικά τέλη. Επίσης με κάθε λογαριασμό ύδρευσης οι δημότες πληρώνουν ένα τέλος για την συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος. Δηλαδή εδώ και δέκα χρόνια ο Δήμος εισπράττει συνεχώς από τους Δημότες τα ανταποδοτικά τέλη αποχέτευσης για να συντηρεί το έργο. Όπως όλοι σχεδόν γνωρίζουν στο χωριό, αυτό το έργο για να λειτουργεί αποδοτικά και σύμφωνα με την τεχνογνωσία που εφαρμόστηκε στην μελέτη πρέπει να συντηρείται ανυπερθέτως κάθε έξι μήνες διότι σε ενάντια περίπτωση το έργο θα πάψει να λειτουργεί με την τεχνογνωσία που κατασκευάστηκε. Και συγκεκριμένα: Το ευπαθές τμήμα του έργου που απαιτεί τακτική συντήρηση είναι οι σηπτικές δεξαμενές. Και αυτό διότι εκεί καταλήγουν τα λύματα από τα σπίτια του χωριού.
Σύμφωνα με την μελέτη όταν φτάνουν τα λύματα στην σηπτική δεξαμενή, το στερεό μέρος των λυμάτων λόγω βάρους καθιζάνει, ενώ τα υγρά μέσω ενός σωλήνα υπερχείλισης κατευθύνονται προς την απορροφητική τάφρο που αρχίζει αμέσως μετά τις δεξαμενές. Η απορροφητική τάφρος στην προκειμένη περίπτωση είναι μία ελικοειδής τάφρος βάθους 2,5 – 3 μέτρων, πλάτους 60 – 70 εκατοστών και μήκους 500 – 600 μέτρων η οποία όταν ανοίχτηκε στο έδαφος, γεμίστηκε με κροκάλα (στρογγυλές πέτρες) και καλύφθηκε η επιφάνεια με χώμα. Έτσι λοιπόν όταν φτάνει στην τάφρο το νερό από τα λύματα εξαφανίζεται μέσα στο έδαφος. Το έργο λοιπόν λειτουργεί αποδοτικά και υγιεινά όταν στην τάφρο φτάνουν νερά χωρίς το στέρεο μέρος του λύματος. Για να γίνεται αυτό πρέπει κάθε έξι μήνες να περισυλλέγονται τα στερεά λύματα από τις σηπτικές δεξαμενές.Δηλαδή να πηγαίνει ένα βυτιοφόρο και να αντλεί τα στερεά λύματα από τον πάτο των δεξαμενών με κόστος περίπου 300 ευρώ. Σε ενάντια περίπτωση οι σηπτικές δεξαμενές γεμίζουν από τα στερεά λύματα και δεν υπάρχει δυνατότητα καθίζησης των νέων λυμάτων με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούνται κατ΄ ευθείαν στην απορροφητική τάφρο. Όταν όμως φθάνουν τα λύματα μαζί με τα στερεά στην τάφρο, σιγά –σιγά η τάφρος θα αχρηστευθεί διότι τα κενά που αφήνουν οι κροκάλες ανάμεσα τους θα γεμίσουν από τα στερεά και η απορροφητικότατα της τάφρου θα μηδενιστεί. Έτσι τα λύματα δεν θα απορροφώνται μέσα στην γη και θα εκβάλλονται στην επιφάνεια του εδάφους με όλα τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το περιβάλλον και την υγιεινή του χώρου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει γίνει περισυλλογή (άδειασμα) των στερεών λυμάτων από τις σηπτικές δεξαμενές, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, καθώς επίσης δεν έχει επιδιορθωθεί βλάβη του αγωγού που παρουσιάζει διαρροή, λίγο πριν εκβάλλει στην σηπτική δεξαμενή.Η κύρια δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.Εάν οι εκτιμήσεις της μελέτης είναι σωστές η σηπτικές δεξαμενές πρέπει να έχουν γεμίσει από τα στέρεα λύματα εδώ και εννέα χρόνια. Δηλαδή με άλλα λόγια η απορροφητική τάφρος δέχεται ακατέργαστα λύματα εδώ και εννέα χρόνια και θεωρητικά αν δεν έχει αχρηστευθεί εντελώς, πρέπει να έχει αχρηστευθεί (βουλώσει) το μεγαλύτερο μέρος της. Αυτό είναι πολύ πιθανό διότι η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη. Αυτά που καταγγέλλονται τα γνωρίζουν πριν πολλά χρόνια όλοι στην Αυλώνα και βέβαια ο πρόεδρος του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αυλώνας καθώς και ο πρώην δήμαρχος και νυν αρμόδιος αντιδήμαρχος Τριφυλίας για την δημοτική ενότητα Αυλώνας. Χωρίς να θέλουμε να μοιράσουμε ευθύνες, νομίζουμε πως την μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας για την δημοτική ενότητα Αυλώνας, που επί επτά συναπτά έτη που έχει την ευθύνη διοίκησης αυτού χωριού δεν έκανε τίποτα για την έγκαιρη συντήρηση του έργου.
Και τίθενται τα ερωτήματα:
 • Ο δήμαρχος ως έχων την γενική ευθύνη μπορεί να μας πληροφορήσει γιατί δεν συντηρείται αυτό το έργο; • Ο δήμαρχος μπορεί να μας πληροφορήσει πόσα ανταποδοτικά τέλη έχουν εισπραχτεί από τους Αυλωνίτες για την χρήση της αποχέτευσης και που έχουν διατεθεί; • Ποιος θα πληρώσει την αποκατάσταση των ζημιών αν πράγματι έχει καταστραφεί το έργο; • Γνωρίζει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας που είναι αυτό το έργο; • Εάν ναι, τότε γνωρίζει τον τρόπο συντήρησης του; • Εάν ναι, πόσα εισηγητικά έχει κάνει για να συντηρηθεί αυτό το έργο; Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά, φοβάμαι όμως πως δεν θα πάρουμε απάντηση διότι επί δέκα χρόνια τώρα φωνάζουν και διαμαρτύρονται όσοι αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»! Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στην Ελληνική περιφέρεια και την κύρια ευθύνη την έχουν οι Δημοτικοί Άρχοντες που επωάζουν και συντηρούν αυτές τις καταστάσεις. Δεν ξέρω τι θα κάνουν αλλά στην προκειμένη περίπτωση το θέμα παρατράβηξε και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και να καθαριστούν αμέσως οι σηπτικές δεξαμενές με την ταυτόχρονη έκδοση ενός επίσημου πορίσματος για τις βλάβες που έχει υποστεί το έργο.
Οι δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν περνάνε πλέον, διότι όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος έχει εισπράξει αρκετά ανταποδοτικά τέλη επί τόσα χρόνια και όφειλε να έχει διαθέσει αυτή την μικρή δαπάνη για την ετήσια έστω συντήρηση του έργου, πέραν του ότι θα ήταν πολλοί Αυλωνίτες διαθέσιμοι να καταβάλλουν την σχετική δαπάνη. Η εγκατάλειψη αυτού του έργου σε συνδυασμό με άλλα χρονίζοντα προβλήματα του χωριού, που η ΦΩΝΗ έχει αναδείξει από τις στήλες της, τεκμηριώνει πλήρως την άποψη ότι η ανευθυνότητα των αρμοδίων του Δήμου Τριφυλίας… χτυπάει κόκκινο! Κρίμα, αυτό το έργο ζωής για το χωριό να έχει εγκαταλειφτεί από τα γεννοφάσκια του. Κρίμα διότι οι κάτοικοι του χωριού ξέχασαν τόσο γρήγορα την αφόρητη κατάσταση που επικρατούσε στο χωριό πριν λειτουργήσει αυτό το έργο. Και διερωτάται κανείς μήπως για αυτή την κατάσταση φταίνε και οι ίδιοι οι Αυλωνίτες που ανέχονται με πλαδαρότητα να καταστρέφεται ό,τι με κόπο και θυσίες έφτιαξαν οι προηγούμενοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του χωριού;
 Αναστάσιος Τσακανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here