Σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης θα βρεθούν χιλιάδες Έλληνες ασθενείς και χαμηλοσυνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο, καθώς τα σχέδια της τρόικας, τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν σε ταφόπλακα στην υγεία, ολοκληρώνονται με τη συνηγορία της ελληνικής κυβέρνησης.
Ζητούμενο για τους δανειστές είναι η μείωση των δαπανών στο χώρο της υγείας με κάθε κόστος για τους Έλληνες πολίτες, ακολουθώντας την ίδια εγκληματική πολιτική που αποσαθρώνει τα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει και εξανεμίζει κάθε ίχνος αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι συνέπειες, όμως, στο χώρο της υγείας θα είναι μη αναστρέψιμες, καθώς πλήθος ισχυρισμών υπάρχουν πως θα τεθούν εν κινδύνω ζωές χιλιάδων ασθενών που πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.
Το Σεπτέμβριο, υπάρχει κίνδυνος τα ράφια των φαρμακείων να είναι άδεια από τα ποιοτικά, επώνυμα φάρμακα, τα οποία μέχρι σήμερα οι ασθενείς εμπιστεύονταν και βασίζονταν για τη θεραπεία τους. Αντί αυτών, φθηνά γενόσημα από τρίτες χώρες θα έχουν πάρει τη θέση τους, για τα οποία πλήθος αντιρρήσεων και αμφιβολιών έχουν ανακύψει παγκοσμίως.
Είναι διακηρυγμένος στόχος των διεθνών δανειστών να αυξηθεί το μερίδιο της αγοράς προς όφελος των φθηνών ανώνυμων γενόσημων. Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει, με βάση τους στόχους που θέτει το ΔΝΤ, να καλύπτουν το 60% της αγοράς. Η εισβολή των ανώνυμων φθηνών γενόσημων στην ελληνική αγορά δεν θα μείνει εκεί, καθώς το 60% προφανώς αποτελεί προσωρινό στόχο, αν σκεφτεί κανείς ότι στην αμερικανική αγορά το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%.
Δούρειος ίππος για την κυριαρχία των ανώνυμων γενόσημων στην αγορά είναι οι οριζόντιες και άκριτες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, γεγονός που υποδεικνύει ότι,είτε θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων είτε θα αναγκαστούν οι φαρμακευτικές εταιρίες να αποσύρουν τα φθηνά φάρμακα, αφού το κέρδος θα είναι πενιχρό. Ήδη αναμένεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων στα τέλη Ιουλίου, το οποίο λέγεται πως θα περιλαμβάνει ανακοστολογημένα 700 νέα γενόσημα.
Ειδικά για τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, το κριτήριο που επιβάλλουν επιτακτικά οι δανειστές είναι αυτό της οικονομικής αποδοτικότητας, που πολλές φορές λειτουργείσε βάρος της ποιότητας του φαρμάκου, όπως έχει αποδειχτεί σε πάμπολλες περιπτώσεις ανώνυμων γενόσημων στο εξωτερικό.
Ειδικά για τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, το κριτήριο που επιβάλλουν επιτακτικά οι δανειστές είναι αυτό της οικονομικής αποδοτικότητας, που πολλές φορές λειτουργείσε βάρος της ποιότητας του φαρμάκου, όπως έχει αποδειχτεί σε πάμπολλες περιπτώσεις ανώνυμων γενόσημων στο εξωτερικό.
Μεταξύ των υποδείξεων του ΔΝΤ υπάρχει μια ρύθμιση που ισχύει στις ΗΠΑ και θα φέρειτο τελειωτικό πλήγμα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία επώνυμων, ποιοτικών γενόσημων. Σύμφωνα με αυτή, τα τρία πρώτα νέα γενόσημα δοσμένης δραστικής ουσίας που θα παίρνουν άδεια να κυκλοφορήσουν στην αγορά, θα κατοχυρώνουν μία τιμή αποκτώντας πλεονέκτημα. Για κάθε άλλο γενόσημο της ίδιας δραστικής ουσίας που έπεται, θα υπάρχει περαιτέρω μείωση 10% στην τιμή του.
Με απλά λόγια, οι δανειστές αποσκοπούν στο να δώσουν προβάδισμα στις γιγάντιες πολυεθνικές ανώνυμων γενόσημων του εξωτερικού (πολλές εκ των οποίωνπαράγουν τα σκευάσματά τους στην Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες), οι οποίες εξασφαλίζουν άδειες κυκλοφορίας για τα προϊόντα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναγκάζονται να περιμένουν 3 με 4 χρόνια την αντίστοιχη άδεια από τον ΕΟΦ.
Δηλαδή ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος να βγουν στην κυριολεξία εκτός αγοράς τα ελληνικά, ποιοτικά, επώνυμα γενόσημα.
Δηλαδή ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος να βγουν στην κυριολεξία εκτός αγοράς τα ελληνικά, ποιοτικά, επώνυμα γενόσημα.
Αν η ρύθμιση αυτή υιοθετηθεί, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του κατηγορούνται από πολλούς πως θα έχουν βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των ελληνικών, παραδοσιακών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίεςείτε θα περάσουν στα χέρια ξένων funds, είτε θα κλείσουν λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και των συμπιεσμένων αμοιβών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου