Γιατί φέτος το ελαιόλαδο θα είναι ακριβότερο - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Γιατί φέτος το ελαιόλαδο θα είναι ακριβότερο

Δραματική πτώση σημειώνει η παραγωγή ιταλικού ελαιόλαδου
 
-Τι λένε ειδικοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που κατατάσσουν το ελαιόλαδο του ευρωπαϊκού νότου (και το ελληνικό) μεταξύ των κορυφαίων τροφίμων παγκοσμίως-Τι προβλέπεται για την ελληνική παραγωγή
 
«Αν το αγαπημένο σας μπουκάλι μεσογειακού ελαιολάδου φέτος κοστίζει περισσότερο, τότε γι' αυτό θα πρέπει να κατηγορήσετε τον παράλογο ευρωπαϊκό καιρό και μια σειρά μικροσκοπικά έντομα». Με την πρόταση αυτή ξεκινά μεγάλο αφιέρωμα του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press για το ελαιόλαδο και το πώς αναμένεται να κινηθεί φέτος στις αγορές παγκοσμίως.
Οι υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, το σχετικά δροσερό καλοκαίρι και η άφθονη βροχή οδηγούν σε εκτεταμένες ζημιές στους ευρωπαϊκούς, και ειδικά τους μεσογειακούς ελαιώνες, αναφέρει το ρεπορτάζ, καθώς ευνοούν και την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως ο δάκος, που είναι ο κύριος εχθρός της ελιάς.  Ως εκ τούτου, η αναμενόμενα μειωμένη φετινή παραγωγή θα κυκλοφορήσει στις αγορές σε υψηλότερες τιμές.
Σ’ αυτό, αναφέρει το Associated Press, συμβάλλει και το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι κύριο εξαγωγικό προϊόν όλων των προβληματικών οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου.  «Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι βασικός ρυθμιστής της αγοράς» σημειώνει ο Joaquim Freire de Andrade, πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας για την ελιά στην Πορτογαλία.  Το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ευρώπη καλύπτει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές φτάνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα, και την Ιταλία αναφέρουν πως το 2014 είναι «η χειρότερη χρονιά στην ιστορία» και «μια μεγάλη καταστροφή». Ίδια αναμένεται η κατάσταση στην Πορτογαλία και τη Γαλλία.
«Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι Έλληνες παραγωγοί αναμένουν απροσδόκητα κέρδη αυτό το φθινόπωρο, ειδικά όσον αφορά στην Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο, τις περιοχές που λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχουν σχεδόν καθόλου επενδύσει στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια» καταλήγει το Associated Press.
Εν τω μεταξύ, σε νέα δημοπρασία προχώρησε ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία κλείνοντας συμβόλαιο 340 τόνων στα 3,76 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο στην πρώτη δημοπρασία από το συνεταιρισμό έφυγε στην τιμή των  3,44 ευρώ/κιλό.
Εν τω μεταξύ, μετά το Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων που πληρώνει μετρητοίς σε αυξημένη τιμή σε σχέση με την αρχική, στη γειτονική Λακωνία η τιμή «γλύφει» τα 4 ευρώ/κιλό, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμού Αγίου Δημητρίου - Αγίου Νικολάου και Ταλάντων Μονεμβασίας να προχωρά σε πώληση 60 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,27%, στην τιμή των 3,96 ευρώ το κιλό.

Του Αλέξανδρου Μπίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here