Δύο διακεκριμένα τέκνα της τίμησε η Ομογένεια της Μελβούρνης τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς της Πολιτείας της Βικτώριας Γιάννη Πανταζόπουλο και Νίκο Κότσιρα, οι οποίοι αποσύρονται από την πολιτική.
Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και με τη συμμετοχή ομογενειακών οργανισμών, όπως το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACCI), την Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια και τον οργανισμό “Φροντίδα” τιμήθηκαν οι δύο πολιτικοί σε ειδικό γεύμα που διοργανώθηκε σε κεντρικό ελληνικό εστιατόριο.
Απών από την εκδήλωση ήταν ο Νίκος Κότσιρας ο οποίος για έκτακτους λόγους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Παρόντες ήταν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νίκος Πάρθημος (Ταμίας) και Γιώργος Καλλιάνης (Αντιπρόεδρος), ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού της Κοινότητας Γιώργος Μενίδης, οι διευθυντές της “Φροντίδας” Γιώργος Λεκάκης και Σάκης Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου HACCI Νίκος Μυλωνάς, η διευθύντρια της Πρόνοιας Βούλα Μεσημέρη, οι συμπρόεδροι του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού της Κοινότητας νομικός Ολύβια Νίκου και καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και ευεργέτες της Κοινότητας Γκρεκ Κάιας και Νίκος Ανδριανάκος, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Κοινότητας Ελλη Σάιμονς καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του N. Κότσιρα. «Λυπάμαι που o Νίκος Κότσιρας δεν είναι μαζί μας σήμερα για προσωπικούς λόγους, παρόλο που το επιθυμούσε πολύ. Ο Νίκος ήταν ένθερμος υποστηρικτής μας και προσέφερε πολλά τόσο στην ομογένεια, όσο στην πολιτεία της Βικτώριας και τη χώρα μας,» τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Γιάννη Πανταζόπουλου κατά τη διάρκεια της 22χρονης θητείας του στην πολιτική, μεταξύ των οποίων ήταν η δημιουργία του Εκθεσιακού Κέντρου Μελβούρνης, η πλατεία Φεντερέισιον, τα Ντόκλαντς και η στρατηγική του για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Βικτώρια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή του Γιάννη Πανταζόπουλου στο να συμπεριληφθεί ο πολυπολιτισμός στο νόμο περί Φυλετικής και Θρησκευτική Ανοχής.
Τόνισε ότι και οι δύο πρώην υπουργοί ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του πολυπολιτισμού και της ομογένειας, επισημαίνοντας την προσφορά του κ. Πανταζόπουλου στην ευρύτερη ομογένεια και τον Ελληνισμό από τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) στην οποία είχε εκλεγεί.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής της “Φροντίδας” Σάκης Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε την προσφορά του Γιάννη Πανταζόπουλου στα πολιτικά πράγματα της Βικτώριας και σε ιδιαίτερες συνεργασίες που είχαν για διάφορα ζητήματα. Χαρακτήρισε δε, ως «μεγάλη απώλεια» το γεγονός ότι αποσύρεται από την πολιτική τόσο νέος και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του HACCI Νίκου Μυλωνά, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίοδο όπου ο Γιάννης Πανταζόπουλος ήταν πολιτειακός υπουργός Τουρισμού. Εξήρε επίσης την προσφορά του στην ομογένεια κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ.
Η Βούλα Μεσημέρη και ο Γιώργος Λεκάκης αναφέρθηκαν επίσης στην προσφορά του Γιάννη Πανταζόπουλου στον πολυπολιτισμικό και κοινωνικό τομέα. Η κ. Μεσημέρη συνεχάρη τον κ. Πανταζόπουλο για την προσφορά του στην πολιτική και στην ομογένεια και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχαν. Ο κ. Λεκάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην συμβολή του στον πολυπολιτισμό και στη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Συμβούλιο Πολυπολιτισμού της Βικτώριας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κοινότητας παρέδωσε στον Γ. Πανταζόπουλο τιμητική πλακέτα.
Ο πρώην υπουργός του Εργατικού Κόμματος παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε την Κοινότητα και τους άλλους παροικιακούς οργανισμούς για την τιμή που του έκαναν, καθώς και για την εποικοδομητική και στενή συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της 22ετούς θητείας του στην πολιτική. Ιδιαίτερα στάθηκε στις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο εκτιμάται και από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, όπως είπε.
Ολοκληρώνοντας ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις των οργανισμών για μελλοντική συνεργασία για τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό, σχεδιασμό και προώθηση θεμάτων που αφορούν την ομογένεια.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μετά το πέρας των ομιλιών ο επιχειρηματίας Νίκος Ανδριανάκος παρέδωσε στον πρόεδρο της Κοινότητας επιταγή $15.000 υπέρ του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, πρόσθετη δωρεά του για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, που θεωρείται μοναδικό στο χώρο του απόδημου Ελληνισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου