ΑΝ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ...

Με μια σαφέστατη προειδοποίηση προς την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας πως σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει ...
το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές και δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες, τότε η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν θα είναι πολύ διαφορετική, ολοκληρώθηκε η πρώτη ομιλία του Προέδρου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση στην Ε.Ε».


Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε πως προσπάθησε να καταστήσει σαφές από πολύ νωρίς στον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα πως στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 Δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική, τονίζοντας πως η έξοδος της χώρας από την Νομισματική Ένωση ήταν για την Κομισιόν, μια πιθανότητα, αλλά όχι μια επιλογή, αλλιώς θα είχε ήδη συμβεί.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρουσε παρά ταύτα τον κώδωνα του κινδύνου προς την επόμενη κυβέρνηση πως σε περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες, η στάση της Κομισιόν και της Ε.Ε.θα αλλάξει άρδην. 

«Η Κομισιόν έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση, η οποία ακόμα φυσικά δεν έχει βρεθεί. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν σφάλμα και αδυναμία της Κομισιόν. Δεν ήθελα να αφήσω μόνο τους γραφειοκράτες να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Και ο Φρανς Τίμερναμς και ο Πιερ Μοσκοβισί και εγώ προσωπικά κάναμε πολλά για το ελληνικό πρόβλημα. Για εμάς η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή. Αλλιώς θα είχε ήδη συμβεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας ήξερε πως το Grexit ήταν μια πιθανότητα και για αυτό η Επιτροπή έκανε ό,τι έπρεπε. «Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο δομικό και δημοσιονομικό, αλλά και πρόβλημα που αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Ο Έλληνες εργάζονται σκληρά και κάνουν ό,τι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους και πρέπει να τους σεβόμαστε. Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αν αυτή τη φορά δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες, τότε πλέον η αντίδραση της Ευρωζώνης θα είναι πολύ διαφορετική».





Προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική

Το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ε.Ε. απασχόλησε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε πως χωρίς να είναι απαισιόδοξος, γνωρίζει πως η Ε.Ε. δεν λειτουργεί καλά.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στην Ε.Ε. και περισσότερη ένωση στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι ώρα για να φοβηθούμε αλλά να δράσουμε συντονισμένα τόσο ως θεσμοί όσο και ως κράτη-μέλη, καθώς είναι θέμα ανθρωπισμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για την Ευρώπη είναι και ζήτημα ιστορική δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. υποστήριξε πως παρά τις αδυναμίες της, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελπίδα για μια πιο σταθερή ζωή και για αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. «Η Ε.Ε. είναι η πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή του κόσμου. Είναι τόπος ειρήνης. Αλλά πράγματι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου. Είναι πρωτοφανής ο αριθμός των προσφύγων, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 0,11% του συνόλου του πληθυσμού της Ευρώπης. Το να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον δεν βοηθά τους πρόσφυγες». 

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως τα κράτη-μέλη στα οποία φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτές τις προκλήσεις και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να δεχθούν την άμεση μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από αυτές τις χώρες, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης στην Ε.Ε. «Δεν χρειάζονται αυταπάτες πως η κρίση των προσφύγων θα τελειώσει σύντομα. Διότι δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Όμως καταυλισμοί και καταδίωξη δεν είναι Ευρώπη. Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που έδωσε δωρεάν ψωμί στους προσφυγές. Οι φοιτητές στο Μόναχο και τη Βιέννη που υποδέχθηκαν αυτούς τους ανθρώπους. Σε αυτήν την Ευρώπη θέλω να ζήσω, όχι σε μια Ευρώπη που αρνείται την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη»


Εμβάθυνση της Ευρωζώνης 

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και σε ένα από τα βασικά ζητήματα που είχε αναπτύξει και πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014, αυτό της περεταίρω εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, προτείνοντας μια κοινή εκπροσώπησή της σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Την Ευρωζώνη πρέπει να την εκπροσωπεί o πρόεδρος του Eurogroup, ώστε να ενισχύσει την παρουσία της με μια ενιαία φωνή». Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε πως τάσσεται υπέρ της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο ζητεί από το 1991, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, υποστηρίζοντας πως τα περισσότερα κράτη-μέλη απέρριπταν αυτήν την ιδέα. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ακόμα πως πρέπει να υπάρχει ίση αμοιβή για ίση εργασία σε ολόκληρη την Ε.Ε., κάτι που θα προτείνει η Κομισιόν στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μέσα στο 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here