Υγειονομικές «βόμβες» τα κρατητήρια - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Υγειονομικές «βόμβες» τα κρατητήρια

Σε σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν αστυνομικοί, με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων αλλά και την κατ’ οίκον καραντίνα δεκάδων ενστόλων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών εντοπίστηκαν κρούσματα σε τρία διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα στην Αθήνα, ενώ έξαρση παρατηρείται και στις αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης. Οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών απέστειλαν έγγραφο προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο οποίο γίνονται σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με τον ελλιπή σχεδιασμό και την ελλιπή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν δημιουργήθηκε υγιές και ασφαλές περιβάλλον και διερωτώνται γιατί: «Ασυνεννοησία εμπλεκόμενων Υπηρεσιών; Ανεπάρκεια χειρισμού Κρίσεων; Έλλειψη Management-διαχείρισης προσωπικού; Αδιαφορία αρμοδίων παραγόντων; Φόβος δημοσιότητας στα Μ.Μ.Ε.;».
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. τείνουν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες. Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν ειδικοί χώροι κράτησης που θα οδηγούνται οι κρατούμενοι με ύποπτα συμπτώματα: «Δεν έχουν οριστεί ειδικοί χώροι κράτησης που θα οδηγούνται αυτοί οι κρατούμενοι και έτσι επιστρέφουν σε χώρους προσωρινής κράτησης και κρατητήρια που φυλάσσονται και λοιποί κρατούμενοι. Επιπρόσθετα, έρχονται σε επαφή με ικανό αριθμό αστυνομικών και κάνουν χρήση κοινών αποχωρητηρίων, μεγεθύνοντας τον κίνδυνο διασποράς του covid-19, σε περίπτωση που τελικά αποδειχθούν φορείς του.
Μας προβληματίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι οι σαφείς Διαταγές που έχει αποστείλει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες για την λειτουργία των κρατητηρίων και την τήρηση των κανονισμών, κατόπιν των καταγγελιών της Ένωσής μας για την υπάρχουσα κατάσταση, δεν τυγχάνουν καμίας εφαρμογής λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών!  Η Ελληνική Αστυνομία δηλαδή διεξάγει ελέγχους και βεβαιώνει καθημερινά δεκάδες παραβάσεις, ενώ την ίδια στιγμή δε δείχνει ικανή να προστατέψει το ίδιο το προσωπικό της ».
Οι αστυνομικοί φοβούνται το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς κρουσμάτων του κορονοιού το επόμενο διάστημα, εάν δεν υπάρξει κεντρική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων σε κρατούμενους.  Τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και κράτησης κρατουμένων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19. Παράλληλα, γίνεται λόγος για σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε Α.Τ. όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα.

«Απών ο ΕΟΔΥ»

Από την πλευρά του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής καταγγέλλει ότι μετά την εκδήλωση κρουσμάτων στα Αστυνομικά Τμήματα δεν εστάλησαν συνεργεία του ΕΟΔΥ για άμεσο έλεγχο της κατάστασης:
«Για την εξέταση των κρουσμάτων, για την ιχνηλάτηση. Για τη μοριακή/βιοχημική εξέταση. Πληροφορίες φέρουν την επίσημη και αρμόδια δομή να έχει ξεμείνει από κινητά συνεργεία.  Από την Ελληνική Αστυνομία (αρμόδιες υγειονομικές Υπηρεσίες) αντί να αποσταλεί άμεσα συνεργείο ιατρών, για να επιληφθεί της υπόθεσης και να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες οδηγίες και εντολές, οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν !!!! ….. στο κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων. Σε καμία κρατική αρχή, σε κανέναν κρατικό νοσοκομείο αναφοράς. Με τηλεφωνικές οδηγίες, του τύπου, ‘’μείνετε σπίτια σας και την 4η η 5η ημέρα, εάν έχετε εκδηλώσει συμπτώματα (…) Σε καραντίνα, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε και το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, στο οποίο επίσης δεν προσέτρεξε ο ΕΟΔΥ. Πλήρη αδιαφορία και για τις ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. και ΔΙ.ΑΣ. Με παρόμοια περιστατικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here