ΟΛΕΣ οι αλλαγές και οι προθεσμίες για την επιδότηση εισφορών - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΟΛΕΣ οι αλλαγές και οι προθεσμίες για την επιδότηση εισφορών

Αλλάζει το “καθεστώς” του μηχανισμού επιδότησης εισφορών (“Συν-Εργασία”) μετά την τροπολογία του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Έτσι, το κράτος θα “καλύπτει” το 100% τόσο των εργοδοτικών, όσο και των εργατικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού της σύμβασης του μισθωτού, το οποίο μειώνεται προσωρινά.
Αυτό συνεπάγεται την επιδότηση έως και του 50% του συνολικού μη μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης που εντάσσονται στη “Συν-εργασία”.
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου έως και την 15η Οκτωβρίου 2020, ενώ αποκλειστικά για το διάστημα μεταξύ 15ης και 30ης Ιουνίου 2020 θα ισχύσει η επιδότηση 60% μόνο των εργοδοτικών εισφορών και όχι των εργατικών.
Το ίδιο (δηλαδή η επιδότηση 60% μόνο των εργοδοτικών εισφορών) ίσχυε προ της τροπολογίας Βρούτση για το διάστημα μεταξύ 15ης Ιουνίου και 31ης Ιουλίου, παρέχοντας όφελος κοντά στο έως 30% σε σχέση με το φορτίο των εργοδοτικών εισφορών και σχεδόν έως  20% σε σχέση με το συνολικό μη μισθολογικό κόστος (εργοδοτικές και εργατικές εισφορές).
Ωστόσο, με βάση τη νέα διάταξη Βρούτση, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών που αφορούν στον χρόνο θα ανέλθει στο 100% (έναντι 60%) και μάλιστα για έως 4 μήνες  (Ιούλιος -Οκτώβριος 2020) και όχι  μόνο για 1 ½ μήνες (μέσα Ιουνίου – τέλη Ιουλίου). Έτσι σε ό,τι αφορά το όφελος από πλευράς εργοδοτικών εισφορών συνολικά (τόσο για το κομμάτι του μισθού που διατηρείται, όσο και για εκείνο που “κόβεται”) θα ανέλθει στο έως 50%.  Λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα επιδότηση των εργατικών εισφορών (στο 100% για το κομμάτι του μισθού που κόβεται προσωρινά), η ελάφρυνση του συνολικού μη μισθολογικού κόστους, φτάνει επίσης έως και στο 50%. Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει η επιδότηση 60% του μειωμένου μισθού για τους “Συν-Εργαζόμενους” μισθωτούς.
Για παράδειγμα, έστω μισθωτός πλήρους απασχόλησης με 2.000 ευρώ μικτό μισθό. Ο εργοδότης του αποφασίζει μείωση 50% στις αποδοχές του και τον εντάσσει στον μηχανισμό “Συν-Εργασία”. Έτσι, ο μισθός του πέφτει στα 1.000 ευρώ.  Προ της νέας διάταξης Βρούτση, το κράτος αναλάμβανε το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν  στα 1.000 ευρώ που κόπηκαν από τον αρχικό μισθό του μισθωτού του παραδείγματος. Δηλαδή, το κράτος θα επιδοτήσει το ποσό των  145 ευρώ.
Έτσι ο εργοδότης θα καταβάλλει μόνο το ποσό των 98 ευρώ. Παράλληλα, θα καταβάλλονταν εργατικές  εισφορές για τα “κομμένα” 1000 ευρώ ύψους περίπου 145 ευρώ.  Συνεπώς θα γλιτώσει σχεδόν το 30%. Όσον αφορά στο σύνολο των εισφορών ή το μη μισθολογικό κόστος της επιχείρησης (εργοδοτικές και εργατικές εισφορές) θα πέσει κατά σχεδόν 19%, καθώς θα υποχωρήσει στα 623 ευρώ έναντι 768 ευρώ.
Με τη νέα διάταξη Βρούτση, το κράτος θα αναλάβει τόσο τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στα “κομμένα” 1.000 ευρώ (243 ευρώ), όσο και τις εργατικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ίδιο, προαναφερθέν ποσό (145 ευρώ).
Έτσι, το κράτος θα καλύψει το ποσό των 388 ευρώ (243 ευρώ εργοδοτικές εισφορές και 145 ευρώ εργατικές εισφορές που αντιστοιχούν στα “κομμένα” 1.000 ευρώ) έναντι μόλις 145 ευρώ που κάλυπτε με βάση το προηγούμενο “καθεστώς” (σ.σ. επιδότηση 60% μόνο των εργοδοτικών εισφορών).
Συνεπώς, η ελάφρυνση αναφορικά με το μη μισθολογικό κόστος, με βάση το νέο “καθεστώς” (επιδότηση συνόλου εισφορών για τα “κομμένα” 1.000 ευρώ)  θα αυξηθεί κατά 63% σε σχέση με το προηγούμενο “καθεστώς (επιδότηση 60% μόνο των εργοδοτικών εισφορών για τα “κομμένα” 1.000 ευρώ).  Αποτέλεσμα θα είναι η κρατική επιδότηση έως και το 50% του συνολικού μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που θα εντάξουν προσωπικό τους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης στον μηχανισμό της “Συν-Εργασίας”. Όσον αφορά, το μη μισθολογικό κόστος που αφορά τον χρόνο για τον οποίο θα απασχολείται ο “συν-εργαζόμενος” μισθωτός, αυτές θα καταβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη και τον ίδιο τον εργαζόμενο.  Έτσι θα ανέλθει στα 388 ευρώ.
Σχετικά με τις καθαρές τελικές αμοιβές του “συν-εργαζόμενου” του παραδείγματος θα ανέλθουν, μετά την επιδότηση του κράτους (60% επί του “κομμένου” μισθού), στα 1.318 ευρώ.
Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες από πλευράς κυβέρνησης λόγω της χαμηλής συμμετοχής των επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπ. Εργασίας, για την περίοδο 15 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2020, εντάχθηκαν μόλις 27.920 μισθωτοί, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση 3,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 137 ευρώ κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με όσα προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η μέση μείωση την οποία υπέστησαν οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχεται στα 228 ευρώ.

Προθεσμίες

Κατά τ΄ άλλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, οι προθεσμίες για τις σχετικές δηλώσεις εργοδοτών -εργαζομένων διαμορφώνονται ως εξής:
* Για τον μήνα Ιούνιο δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων οικονομικών στοιχείων εργαζομένων (β΄φάση)  και  ορθής επανάληψής τους   από 5 έως 8 Αυγούστου.
* Για τον μήνα Ιούλιο, δηλώσεις στοιχείων εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό (α’ φάση) μπορούν να υποβάλλονται έως 4 Αυγούστου. Για τον μήνα Ιούλιο, μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις υποβολής οικονομικών στοιχείων εργαζομένων (β’ φάση) από 5 έως 24 Αυγούστου.
* Για  τον μήνα Αύγουστο δηλώσεις στοιχείων εργαζομένων (α’ φάση) και οι ορθές επαναλήψεις μπορούν να γίνουν έως 31 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here