Π. Νίκας, “σε όλη μου την αυτοδιοικητική πορεία έχω στηρίξει τις προνοιακές δομές με το παραπάνω” - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Π. Νίκας, “σε όλη μου την αυτοδιοικητική πορεία έχω στηρίξει τις προνοιακές δομές με το παραπάνω”

 


Προγραμματική σύμβαση για τη δομή υφαντικής τέχνης στο Γεράκι Λακωνίας, ετοιμάζονται συμβάσεις για Χρυσοβίτσι και Ζάτουνα – εγκαίνια στο Κοπανάκι

Posted: 10 Dec 2021 01:00 PM PST

Το Γεράκι στη Λακωνία θα επισκεφθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να υπογράψει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Η εν λόγω σύμβαση αφορά στην επόμενη φάση της λειτουργίας της δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης που εγκαινιάστηκε φέτος το καλοκαίρι με την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη.
Εξ άλλου, Κυριακή 19 του μήνα, θα εγκαινιαστεί το κτήριο της ζωοαγοράς, στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, “ένα έργο βαλτωμένο και αναξιοποίητο εδώ και μία 20ετία περίπου”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Π. Νίκας.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τρέχουν ήδη οι διαδικασίες για την προγραμματική σύμβαση που αφορά στη λειτουργία του Μουσείου Δασικής Ιστορίας του Μαινάλου, στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας, ενώ προωθείται επίσης και προγραμματική σύμβαση σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου “Μίκης Θεοδωράκης” στη Ζάτουνα.

247 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 10  Δεκεμβρίου, στις 185 οι νοσηλείες

Posted: 10 Dec 2021 12:30 PM PST

Σε 247 ανέρχονται τα κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Υψηλός, αν και μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, παραμένει ο αριθμός των νοσηλειών -ιδιαίτερα στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κορίνθου-, ενώ από το σύνολο των νοσηλειών οι 8 είναι στις ΜΕΘ.

 

ΣΤΟ 66% ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την σχετικά πτωτική πορεία των κρουσμάτων γνωστοποίησε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι, στην Τρίπολη, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό, αλλά αντίθετα εγρήγορση για αύξηση των εμβολιασμών στην Περιφέρεια, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων ανέρχεται σε περίπου 66% του πληθυσμού της, υπολειπόμενο κατά τι από το πανελλαδικό ποσοστό.

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αυξητική τάση για εμβολιασμούς και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Αναφερόμενος στα ποσοστά των εμβολιασμών ανά Π.Ε. ο Π. Νίκας δήλωσε πως η Αργολίδα έχει 74%, η Μεσσηνία 66%, η Κορινθία 63%, η Λακωνία 60% και η Αρκαδία 59%.

Οσον αφορά δε στους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην έδρα και στις υπόλοιπες Π.Ε., ο Π. Νίκας είπε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται σε 80,79% και βαίνει αυξανόμενο.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης κάλεσε για πολλοστή φορά να προσέλθουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα -“το μοναδικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο και είμαστε προσηλωμένοι σε όσα επιτάσσουν η επιστήμη και οι επιστήμονες” τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 5.523.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 10 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 5.087, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 994.901 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 95 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.848 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 702 (58,8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 64 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 566 (80,63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 136 (19,37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.600 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 376 (ημερήσια μεταβολή -12,35%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 103 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.085 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 247 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 38.191.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 72, στην Π.Ε. Αρκαδίας 29, στην Π.Ε. Κορινθίας 59, στην Π.Ε. Λακωνίας 43 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 44.

Εξ άλλου, με βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και χθες Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου- συνολικά 185 άτομα (τα 8 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 9 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 13, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 24, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 50 (τα 4 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 29 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 60 (τα 4 στη ΜΕΘ).

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται αύριο Σάββατο, έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρ. Στυλιανίδη

Posted: 10 Dec 2021 12:29 PM PST

Σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) τροποποίησε σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που είχε εκδώσει χθες Πέμπτη 9 του μήνα.

Σύμφωνα με το εν λόγω δελτίο, προβλέπονται εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής για αύριο Σάββατο σε περιοχές του Ιονίου και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας καθώς και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι στις θαλάσσιες περιοχές.

Αργά το απόγευμα σήμερα συγκλήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη ευρύτατη σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, στην οποία την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τον μηχανισμό της στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, καλεί δε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας και να ακολουθούν τις οδηγίες που ενδεχομένως εκδοθούν από τις αρμόδιες αρχές.

 

ΤΟ ΕΔΕΚΦ ΤΗΣ ΕΜΥ

Στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, αναφέρονται τα εξής:

“Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (9-12-2021) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Hπειρο και τη δυτική

Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού,

στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ(www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο

twitter (@EMY_HNMS)”.

 

METΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές (πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών, χαλαζόπτωση).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι  πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την ερχόμενη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης για θέματα της Μεγαλόπολης

Posted: 10 Dec 2021 12:27 PM PST

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισκέπτεται την ερχόμενη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Ο υπουργός, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, θα έχει συνάντηση μαζί του και με στελέχη της Περιφέρειας όπως και του Δήμου Μεγαλόπολης, σχετικά με θέματα που συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση και την δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή.

Απαντώντας, στη συνέχεια, ο Π. Νίκας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε:

“Οντως υπάρχει καθυστέρηση στο ζήτημα της Μεγαλόπολης, αναφορικά με την δίκαιη μετάβαση. Επρεπε κάποια πράγματα να έχουν γίνει συντομότερα ώστε να μην υπάρχει η -δίκαια πρέπει να πω- ανασφάλεια που εκφράζεται.

Είναι ωστόσο ένα θέμα το οποίο χειρίζεται κεντρικά η κυβέρνηση και θεωρώ ότι η παρουσία του υπουργού στην Περιφέρεια, την ερχόμενη Πέμπτη, θα δώσει μια ώθηση, όπως ώθηση δίνουν και όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο του εν λόγω υπουργείου για το ζήτημα της δίκαιης μετάβασης.

Γνωρίζω ήδη ότι πάνω από 400.000.000 ευρώ θα διατεθούν από την κυβέρνηση για την εξαγορά εδαφών της ΔΕΗ, ενώ ήδη έχουμε καταλήξει στη χωροθέτηση του επιχειρηματικού πάρκου της Μεγαλόπολης.

Εξ αρχής ως Περιφέρειας είχαμε προς πάσα κατεύθυνση διακηρύξει ότι τα επενδυτικά κίνητρα πρέπει να είναι εξαιρετικά μεγαλύτερα στη Μεγαλόπολη και το κομμάτι του Δήμου Γορτυνίας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ, συγκριτικά με άλλες περιοχές όπως η Τρίπολη και η Οιχαλία. Για το θέμα αυτό, υπάρχει σχετική δήλωση του υπουργού που μας καλύπτει”.

Στελέχη της ΔΕΘ – Helexpo στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την ερχόμενη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου

Posted: 10 Dec 2021 12:26 PM PST

Ηγετικά στελέχη της ΔΕΘ – Helexpo επισκέπτονται την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ερχόμενη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Οπως έγινε γνωστό, θα γίνουν συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την δημιουργία στη Μεγαλόπολη ενός εκθεσιακού κέντρου- ”αντένα” της Helexpo στη νότια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, εξ άλλου, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΘ – Helexpo και της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), με σκοπό την υλοποίηση παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Το μνημόνιο υπέγραψαν από την πλευρά της ΔΕΘ – Helexpo ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων της σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.

Στο πλαίσιο του μνημονίου οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία στη Μεγαλόπολη του Πολυχώρου με την επωνυμία “Μεσογειακό Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού Πελοποννήσου” (ΜΕΚΕΠΠ), στόχος του οποίου θα είναι η προώθηση της ισόρροπης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης. Ειδικότερα, θα φιλοξενεί επιχειρηματικές συναντήσεις, επιχειρηματικά συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και ποικιλόμορφα πολιτισμικά γεγονότα, όπως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, θεματικά πάρκα κ.α.

Η διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Τρίπολη, την ερχόμενη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου

Posted: 10 Dec 2021 12:25 PM PST

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου θα έχει συνάντηση στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, επισκέπτεται την ερχόμενη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Μανώλης Πλειώνης.

Η συνάντηση με τον περιφερειάρχη, όπως ο ίδιος σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη, θα αφορά στη συνεργασία που έχουν αναπτύξει η Περιφέρεια με το ΕΑΑ σχετικά με το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία, και την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του, έργο για το οποίο η Περιφέρεια θα επενδύσει περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι φέτος τον Μάρτιο υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας προγραμματική σύμβαση με προϋπολογισμό 105.000 ευρώ και αντικείμενο τις μελέτες ωρίμανσης και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

Η σύμβαση προβλέπει τον σχεδιασμό της γενικής διάταξης και τον στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) για την ολοκλήρωση της ολότητας του Αστρονομικού Πάρκου. Επίσης, προβλέπει την μελέτη εφαρμογής της α΄ φάσης που περιλαμβάνει, α) κτήριο με αίθουσα συνεδριάσεων – πολλαπλών χρήσεων, β) μικρό εκθεσιακό χώρο, κυλικείο, χώρους υγιεινής, γ) δημιουργία πρόσβασης προς τα κτήρια και δ) τα τεύχη δημοπράτησης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεξήγαγε όλες τις απαραίτητες διεργασίες για την ωρίμανση του έργου, συντάσσοντας τις απαραίτητες μελέτες, διενεργώντας ελέγχους πληρότητας και λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις οικοδομικών αδειών.

Στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων, η Περιφέρεια βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπευθύνους εκπροσώπους του ΕΑΑ, ώστε ο σχεδιασμός που θα προκύψει να καλύπτει πλήρως τωρινές και μελλοντικές ανάγκες αναβάθμισης των υποδομών του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι.

Μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών διάθεσης πίστωσης 4.300.520 ευρώ για την πλήρη εκτέλεση του έργου και την εφαρμογή των σχεδίων που προβλέπονται από τις μελέτες.

Ο χώρος του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι προβλέπεται να εξελιχθεί σε πόλο έλξης της περιοχής, καθώς θα μπορούν να σχεδιάζονται εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές, βραδιές αστρονομίας και λοιπές δράσεις εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

Ηδη, προς αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε στάδιο συνομιλιών με το Ιδρυμα Ευγενίδου για τον σχεδιασμό δράσεων και ημερίδων, από κοινού με το Πλανητάριο. Τέλος, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση και προώθηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, προσελκύοντας επιστημονικό προσωπικό.

Μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 10 Dec 2021 12:22 PM PST

Η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδέεται με τις συνεδριάσεις του Ελεγκτικού, η τελευταία από τις οποίες είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην άριστη -όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία της Περιφέρειας με όλους τους δήμους και ιδιαίτερα με τον ΦοΔΣΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την ανακύκλωση, ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών.

 

“ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗ”

Απαντώντας ο περιφερειάρχης σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην έναρξη της διαχείρισης και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην Σπάρτη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημείωσε:

“Οι απόψεις μου για το συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης είναι γνωστές και τις είχα εξ αρχής εκφράσει. Ωστόσο αν δεν υπογράφαμε τον Ιανουάριο, το πρόβλημα -που ήδη σερνόταν 10 χρόνια- θα εξακολουθούσε για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα, κάτι που η Περιφέρεια δεν μπορεί να το αντέξει.

Είχαμε εκτιμήσει ότι την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να αρχίσει η προσωρινή διαχείριση, πιθανό φαίνεται να πάμε 20 ημέρες πίσω, αλλά αυτό δεν είναι θέμα άξιο λόγου.

Η μονάδα στην Παλαιόχουνη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπαγορεύονται από τη σύμβαση. Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί επίσης ο σταθμός μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Γεγονός είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση με την Σκάλα, στη Λακωνία -όπου προβλέπεται μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων της Λακωνίας και μέρους της Αρκαδίας-, ωστόσο λύθηκε με νόμο του κράτους το θέμα της πρόσβασης και πλέον προχωράμε και εκεί, όπως και στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας.

Φυσικά δεν είναι ωραίο να συσσωρεύονται σκουπίδια σε μια πόλη, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες στην Σπάρτη, η οποία γι’ αυτό τον λόγο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο ακούω φωνές και οιμωγές από αυτούς που συνέβαλαν στην χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί όλα τα σκουπίδια από την Αργολίδα και την Κορινθία πρέπει να έρχονται στην Παλαιόχουνη. Ούτε κατάλαβα γιατί δεν προχώρησε η πολιτεία -ή η Περιφέρεια- στη χωροθέτηση μίας και μόνης μονάδας επεξεργασίας, όταν υπάρχουν τόσες δημόσιες εκτάσεις.

Αυτό που ποτέ δεν μπορεί να γίνει είναι να πάνε στην Παλαιόχουνη περισσότερα σκουπίδια απ’ όσα αναφέρονται στη σύμβαση. Ενδεχομένως, μετά από υπουργική απόφαση, να χρειαστεί να εξυπηρετήσει -κάποια στιγμή- έναν δήμο με τεράστιο πρόβλημα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα που θα κατευθυνθεί εκεί δεν θα ξεπερνά αυτή που αναγράφεται στη σύμβαση. Ενδεχομένως και να μην χρειαστεί όμως”.

Π. Νίκας, “σε όλη μου την αυτοδιοικητική πορεία έχω στηρίξει τις προνοιακές δομές με το παραπάνω”

Posted: 10 Dec 2021 12:21 PM PST

“Σε όλη μου την αυτοδιοικητική πορεία έχω στηρίξει τις προνοιακές δομές με το παραπάνω” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Τόνισε, ειδικότερα, ο Π. Νίκας με αφορμή ερώτηση για το θέμα της δομής “Χαμόγελο του Παιδιού” στην Κορινθία:

“Δεν μπορώ στην διαδρομή μου να κατηγορηθώ από κανέναν, ούτε με αγγίζουν αντιπολιτευτικές κορώνες, όσον αφορά στην υποστήριξη δομών που έχουν κοινωνική διάσταση. Σε όλη μου την αυτοδιοικητική πορεία έχω στηρίξει τις εν λόγω δομές με το παραπάνω.

Ωστόσο, η Περιφέρεια δεν επιτρέπεται, από το νόμο, να στεγάζει άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ούτε ΜΚΟ, ούτε προνοιακές δομές.

Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να νοικιάζουμε ένα κτήριο με 3.000 ευρώ το μήνα για να στεγάσουμε το αρχείο των υπηρεσιών μας και να στεγάζουμε μια ΜΚΟ.

Από την στιγμή που μπορείς ως Περιφέρεια να δώσεις συνδρομή, να δώσεις επιδότηση στον όποιον σχετικό φορέα ώστε αυτός να νοικιάσει -ή και να αγοράσει- χώρο για τις ανάγκες του, δεν κατανοώ γιατί δεν το έχεις κάνει.

Και εμφανίζεται ότι έχει ενοικιαστεί κτήριο για τις ανάγκες της Περιφέρειας, ενώ καλύπτει άλλες ανάγκες -των οποίων η ικανοποίηση κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι ένας σωστός σκοπός.

Ομως υποχρεωνόμαστε να λειτουργούμε όπως επιτάσσει ο νόμος. Δεν είναι δυνατό να νοικιάζουμε κτήρια για άλλους, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε ευθέως και ακριβώς αυτό κάνουμε μέσα από τις επιδοτήσεις. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ που προσφέρει πράγματι ένα σημαντικό έργο.

Στενοχωρούμαι μόνο επειδή το κράτος δεν έχει το ίδιο προνοιακή πολιτική, ιδιαίτερα ως προς τα παιδιά που έχουν ανάγκη”.

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε επιστολές προς τον περιφερειάρχη από τα Παιδικά Χωριά SOS και την Κιβωτό του Κόσμου, οι οποίες αναφέρονται στην συνδρομή της Περιφέρειας προς τις εν λόγω προνοιακές δομές:

 

Επιστολή Παιδικά Χωριά SOS

Επιστολή Κιβωτός του Κόσμου

Ανακοίνωση για την δράση “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”

Posted: 10 Dec 2021 12:17 PM PST

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου γνωστοποιούνται τα εξής:

“Με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την μη καταβολή, μέχρι σήμερα, σε περίπου 470 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου της ενίσχυσης που έχει εγκριθεί μέσα από τη δράση του ΕΠ Πελοποννήσου  2014 – 2020 «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» για παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

– Πρώτον, για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί, δεν ευθύνονται ούτε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή ούτε ο ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ. Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν η ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών και η καταβολή της ενίσχυσης στο σύνολο των επιχειρήσεων εντός του 2021. Ωστόσο, δυσκολίες που ανέκυψαν στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι οποίες υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της υλοποίησης της δράσης εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος και την καταβολή της ενίσχυσης σε αυτές τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτημα εκταμίευσης τον τελευταίο 1,5 μήνα.

– Δεύτερον, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2022.

– Τρίτον, επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 22,99 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ενισχυθεί 935 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επί συνόλου 1.776 επιχειρήσεων των οποίων τα αιτήματα χρηματοδότησης εγκρίθηκαν, για να λάβουν μη επιστρεπτέα ενίσχυση ως 40.000 ευρώ.

Σε στάδιο αναμονής προς εκταμίευση βρίσκονται 470 επιχειρήσεις με συνολική απαίτηση ύψους 11,6 εκατομμυρίων ευρώ. Για την κάλυψη του ποσού αυτού η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή έχει ήδη (από αρχές Νοεμβρίου) αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ η οποία δεν έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους Κεντρικούς Φορείς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here