Το 1958 χαρακτηρίστηκε από την Ελληνική πολιτεία ως Ιστορικό Μνημείο.
Το παλαιομονάστηρο Βρονταμά είναι ένα από τα πιο επιβλητικά και συγκλονιστικά θρησκευτικά-ιστορικά μνημεία της Πελοποννήσου. Βρίσκεται δυτικά του χωριού Βρονταμά του Δήμου Σκάλας.
Κτισμένο τον 12 ο αιώνα μ.Χ. σε μια σπηλαιώδη ρωγμή στην απόκρημνη πλαγιά του φαραγγιού που ρέει ο μυθικός ποταμός Ευρώτας, το παλαιμονάστηρο υπήρξε τόπος απόσυρσης και αφοσίωσης στον Θεό για τους μοναχούς που το δημιούργησαν. Το διαμόρφωσαν προκειμένου να είναι αυτάρκεις, απομονωμένοι και προστατευμένοι από τον έξω κόσμο.
Τον Σεπτέμβριο του 1825, κατά την διάρκεια της επέλασης του Ιμπραήμ Πασά, οι κάτοικοι του Βρονταμά (περίπου 400), υπό τον ιερέα Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον οπλαρχηγό Γιαννάκη Καραμπά ταμπουρώθηκαν στην μονή αρνούμενοι να παραδοθούν στους Οθωμανούς. Αδυνατώντας οι αλλόθρησκοι να καταλάβουν το μοναστήρι, ανατίναξαν το λόφο που ήταν και η οροφή του μοναστηριού και έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους.
Κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου τελείται μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος , ενώ η μονή γιορτάζει την άνοιξη (21 Απριλίου) την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο επισκέπτης σε συνεννόηση με τον ιερέα του χωριού έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει το εσωτερικό του τρισυπόστατου ναού, να θαυμάσει τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 12 ο αιώνα αλλά και να αντικρύσει τα σημάδια της θηριωδίας των Τούρκων στους γύρω βράχους και στο εσωτερικό της μονής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου