Οδηγίες για εγγραφή στους καταλόγους δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών 2014 - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Οδηγίες για εγγραφή στους καταλόγους δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών 2014

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των πολιτών της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα ενόψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2014-Προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους» έφτασε στους δημάρχους.
Η εγκύκλιος
Υπενθυμίζεται ότι ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014, θα ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη χώρα μας, χωρίς την προϋπόθεση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις Οδηγίες 94/80/ΕΚ και 93/109/ΕΚ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο εθνικό μας δίκαιο με το Π.Δ. 133/1997, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει και το Ν.2196/1994 αντίστοιχα. Ειδικότερα και όσον αφορά τις ευρωεκλογές, οι πολίτες της Ένωσης έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα είτε στο κράτος μέλος καταγωγής είτε στο κράτος μέλος κατοικίας. Δεν είναι επιτρεπτό όμως να ψηφίσουν περισσότερο από μία φορά κατά τις ίδιες εκλογές. Στην περίπτωση, που οι ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται να ψηφίσουν συνδυασμούς και υποψηφίους του κράτους μέλους καταγωγής τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στην Πρεσβεία ή το Προξενείο της χώρας τους στην Ελλάδα.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι πολίτες της Ένωσης που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, οφείλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του τόπου διαμονής τους.
1. ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ
Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι πολίτες της Ένωσης οφείλουν να προσέλθουν στο δήμο του τόπου διαμονής τους, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση – δήλωση εγγραφής. Περαιτέρω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται. Τα στοιχεία των πολιτών της Ένωσης, αποστέλλονται στο ΥΠ.ΕΣ. στο πλαίσιο των δίμηνων αναθεωρήσεων, προκειμένου να ενσωματωθούν στην κεντρική βάση δεδομένων.
Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ενόψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2014, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2014.
Οι πολίτες της Ε.Ε. που θα επιλέξουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα στοιχεία τους αποστέλλονται με ευθύνη του ΥΠ.ΕΣ. στο κράτος μέλος καταγωγής τους , προκειμένου να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και στη χώρα τους και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διπλοψηφίας (άρθρο 13 Οδηγίας 93/109/ΕΚ). Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει οι αρμόδιοι υπάλληλοι να επιδείξουν μεγάλη προσοχή κατά την καταγραφή των στοιχείων με λατινικούς χαρακτήρες, όπως αυτά προκύπτουν από το ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι.
2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Στο πλαίσιο της υποβολής της αίτησης, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι πολίτες της Ένωσης
- Για τις προθεσμίες ανάρτησης των καταστάσεων στο πλαίσιο των δίμηνων αναθεωρήσεων και υποβολής τυχόν ενστάσεων, αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης. Το περιεχόμενο των ενστάσεων ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 17 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (Π.Δ. 26/2012).
- Για το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία τους και το δικαίωμα διόρθωσης αυτών στον εκλογικό κατάλογο (άρθρο 14 του ίδιου διατάγματος).
- Για το σκοπό της υποβολής της αίτησης και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί
- Για την αποστολή των στοιχείων τους στο κράτος μέλος καταγωγής ενόψει των ευρωεκλογών, προκειμένου να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και στη χώρα τους (άρθρο 13 Οδηγίας 93/109/ΕΚ).
- Ότι οι πολίτες της Ένωσης ψηφίζουν μαζί με τους Έλληνες εκλογείς στα εκλογικά τμήματα που θα καθοριστούν, προσκομίζοντας έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).
3. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών της Ένωσης που διαμένουν στη χώρα μας, παρακαλούνται οι δήμοι (και ειδικότερα οι δήμοι σε νησιωτικές και άλλες τουριστικές περιοχές στις οποίες διαμένει μεγάλος αριθμός πολιτών της Ε.Ε.) να εντείνουν τις προσπάθειές τους, με την ανάληψη ειδικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή, όπως:
· Χρήση προσωπικής επιστολής στην περίπτωση που είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας τους
· Ανακοινώσεις στο δημοτικό κατάστημα και στα ΚΕΠ
· Ανακοινώσεις σε κεντρικά σημεία της περιφέρειάς τους ή σε ηλεκτρονικούς πίνακες
· Τακτικά δελτία τύπου και ανακοινώσεις στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
· Προώθηση τοπικών πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων
· Κάθε άλλο πρόσφορο μέσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here