ΛΙΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΛΙΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Παρά τις όποιες «ενστάσεις» ή «παρατηρήσεις», όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, ενέκριναν τη σύνταξη του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014, ύψους 19.528.186,68 ευρώ!
Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εκδηλωθεί αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις, ο δήμαρχος Τριφυλίας βγήκε αλώβητος από τη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού, ενώ αναδείχθηκε πως ήταν και παραμένει «απόλυτος κυρίαρχος» στο Δήμο!
Αυτό, βεβαίως, έχει τα θετικά του: και για τον ίδιο προσωπικά και για τη δημοτική του ομάδα, με την οποία, ανανεωμένη και ενισχυμένη με νέα πρόσωπα, θα κατέλθει εκ νέου στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, αλλά και για το Δήμο γενικότερα, αφού συντάχθηκε και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, που δεν είναι μόνο ένα λογιστικό χαρτί, αλλά η αποτύπωση του παρόντος και του σχεδιασμού και προγραμματισμού του μέλλοντος.
Έχει, ωστόσο, και τα αρνητικά του – εάν μπορούν να θεωρηθούν ως τέτοια – όπως, για παράδειγμα, προσωπικά για το δήμαρχο. Με την απόλυτη εμπιστοσύνη που του έδειξαν στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, καθίσταται πια ο νούμερο ένα υπεύθυνος και υπόλογος για τη διοίκηση, την οικονομική διαχείριση και λειτουργία του Δήμου (και) για το νέο έτος και αναλαμβάνει την ευθύνη πραγμάτωσης του σχεδιασμού που αποτυπώνεται τόσο στο τεχνικό πρόγραμμα όσο και στον προϋπολογισμό, με μια σειρά ζητήματα- έργα να παραμένουν ανοιχτά και σε εκκρεμότητα.
Παράλληλα, έστω με αστερισμούς και διαφορετικές προσεγγίσεις για ήσσονος, όμως, σημασίας ζητήματα, δηλώνει την «προσήλωση» και εν πολλοίς την «τυφλή υποταγή» δημοτικών συμβούλων στο δήμαρχο και τη διοίκησή του, την ίδια ώρα που οι ίδιοι άνθρωποι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και εκτός δημοτικού μεγάρου άλλα ψιθυρίζουν και άλλα λένε!
Πλέον, κανένας δεν μπορεί να κρύβεται και να παίζει προσωπικά παιχνίδια λαϊκισμού για να είναι αρεστός στους πολίτες με σκοπό και στόχο την ψηφοθηρία, αφού όλοι ψήφισαν και ενέκριναν και το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό!
Η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, όπως είχε κάνει και στο τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο με συγκροτημένο πολιτικό λόγο να αποδομήσει τη σύνταξή του (σ.σ. του προϋπολογισμού), δίχως τεκμηριωμένα επιχειρήματα επί των στοιχείων του να τον αμφισβητήσει και χωρίς συγκεκριμένες αναφορές, θέσεις και προτάσεις να εκπέμψει πολιτικό λόγο για καλύτερη διοίκηση και βέλτιστη οικονομική διαχείριση.
Βεβαίως, δεν έλειψε η κριτική της και οι βολές προς το δήμαρχο, με τον Γιάννη Κατσαργύρη να τονίζει ότι «φαίνεται πως με όσα είπαν στις εισηγήσεις δήμαρχος και αντιδήμαρχος, οι Δήμοι πηγαίνουν με τον αυτόματο πιλότο». Επίσης, καυτηρίασε τις κατατμήσεις έργων και προμηθειών για να δίνονται με απευθείας αναθέσεις, και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό φτωχό, χωρίς προοπτική, χωρίς να φαίνεται προσπάθεια για την καλυτέρευση. «Δυστυχώς, θα είναι μια χρονιά νεκρή, όπως και οι προηγούμενες. Ευτυχώς που πιστεύω ότι για το δήμαρχο και εσάς είναι η τελευταία σας στο Δήμο! Δυστυχώς, αποτύχατε», τόνισε.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σαράντος Κουκούμης, ούτε λίγο- ούτε πολύ, «έβγαλε λάδι» το δήμαρχο, αφού ευθέως κατηγόρησε πως για όλα φταίνε τα Μνημόνια, η τρόικα, η κυβέρνηση και ο «Καλλικράτης»! Πρόσθεσε, δε, πως θα μπορούσε να είχε γίνει ένα νοικοκύρεμα και επέκρινε το Δήμο, γιατί έστειλε τον προϋπολογισμό στο Παρατηρητήριο.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι λιτός, ρεαλιστικός και περιλαμβάνει πραγματικά στοιχεία.
Αιχμηρός για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν πληρωθεί από το Σύμφωνο που έχει υπογράψει ο Δήμος με το ΥΠΕΣ ήταν ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ρωτώντας γιατί έχει συμβεί αυτό και μήπως είναι ανίκανοι (ποίοι άραγε;)!
Ο Γιάννης Βασιλόπουλος ρώτησε για έργα στη Δ.Ε. Τριπύλης που δε βλέπει μέσα, ενώ προφανώς τα είχε δει στο τεχνικό πρόγραμμα που υπερψήφισε, δίδοντας συγχαρητήρια στο δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο έργων τότε! Διευκρίνιση για τα έσοδα των 7μήνων του 2012 και 2013 ζήτησε η Μαρία Πανουσιοπούλου.
Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι έχουν στείλει τα στοιχεία για να πληρωθεί το ποσό του 1.066.000 ευρώ περίπου και έχει δοθεί δίμηνη παράταση που αφορά συμπληρωματικές καταστάσεις, ενώ θα πληρωθεί επιπλέον άλλο 1 εκατ. ευρώ!
Ο Γιάννης Μερκούρης ρώτησε ποιες συγκεκριμένα ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μέσα στο 1.066.000 ευρώ και ο Θοδωρής Δεληγιάννης, εάν είναι μέσα και οι μισθοί – αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας είπε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει ψηφιστεί ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή και από την αντιπολίτευση και ενώ έχει χαρακτηριστεί ειλικρινής, γιατι περιέχει πραγματικά οικονομικά δεδομένα, εν τοις πράγμασι είναι «πλασματικός», επειδή αποτυπώνει τα οικονομικά δεδομένα του Ιουλίου. Γι’ αυτό, όπως είπε, τον Ιανουάριο, με βάση τα νέα δεδομένα από όλη τη χρονιά, θα γίνει τροποποίηση, όπως γίνεται και θα γίνει σε όλους τους Δήμους!
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κόλλια ότι οι φανερές οφειλές που κληροδότησαν οι προηγούμενοι Δήμοι ήταν 11 εκατ. ευρώ, «γιατί στην πορεία βγήκαν κι άλλες…», όπως χαρακτηριστικά είπε, αφήνοντας σαφέστατες μομφές για πρώην δημάρχους και την οικονομική τους διαχείριση.
Τόνισε πως με βάση τους τύπους του υπουργείου, ο Δήμος είναι μείον 43 υπαλλήλους και ζήτησε από τους συμβούλους να μην πυροβολούν το προσωπικό. «Προβληματικοί είμαστε», είπε ο κ. Κόλλιας, «αλλά μέσα στον προβληματισμό μας πορευόμαστε. Οι υπηρεσίες, οι υπάλληλοι, όλοι μας, δίνουμε τα πάντα για το Δήμο».
Επίσης, άφησε αιχμές για λαϊκισμούς και ευχολόγια, ενώ η κατάσταση είναι συγκεκριμένη και δεδομένη!
Ο Γιάννης Καλκαβούρας αναρωτήθηκε: «Πού είμαστε, πού πάμε; Θα γίνει κάτι που θα πρέπει να φανεί ότι εξυπηρετούμε ως Δ.Σ. και Δημοτική Αρχή τα συμφέροντα των πολιτών; Όχι, δεν υπηρετούνται τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Δεν υπάρχει ισότητα», είπε και τόνισε πως «ο Δήμος δεν έχει κάνει κάτι για να εισπράξει από επιχειρήσεις και καταστήματα τις οφειλές, αλλά απειλεί τους απλούς πολίτες, συνταξιούχους, αγρότες, ότι θα τους κόψει το νερό, γιατί δεν είναι βούληση του δημάρχου και της Δ.Α. να εισπράξει από αυτούς που χρωστάνε πολύ μεγάλα ποσά, τους μεγαλοοφειλέτες». Ρώτησε ακόμη τι έχει γίνει με τους δικηγόρους που τους έχουν αναθέσει εδώ και πολύ καιρό τις υποθέσεις αυτές.
Ο Κώστας Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στα ανείσπρακτα που οφείλονται στο Δήμο, καυτηρίασε τις αναθέσεις και επισήμανε πως το Παρατηρητήριο λέει ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός, αλλά ισοσκελισμένος! «Πλέον, οι προϋπολογισμοί δεν μπορεί να είναι ευχολόγια», τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας και επισήμανε πως «είναι νόμιμος, είναι ισοσκελισμένος, είναι αληθινός… Μη μας αδικείτε… Δεν έχουμε χαρίσει ούτε ένα πενταράκι σε μεγαλοοφειλέτες! Τα χρέη έχουν βεβαιωθεί!».
Σε έντονο ύφος τόνισε, απευθυνόμενος, κυρίως, προς την αντιπολίτευση αλλά και τη συμπολίτευση: «Κατηγορήστε μας για διοικητική ανεπάρκεια, κατηγορήστε μας για οργανωτικά ελλείμματα με μείον 43 υπαλλήλους, κατηγορήστε μας για ό,τι άλλο θέλετε, εκείνο που δε δέχομαι είναι το “άθελα ή ηθελημένα”! Εάν κάποιος βρεθεί σ’ αυτό το Δήμο να έρθει και να πει ότι “ο δήμαρχος ηθελημένα, δηλαδή με δόλο ή συνειδητά, έκανε κάτι”, θα πάω να πνιγώ στο σιντριβανάκι, όχι των Φιλιατρών, που είναι μεγάλο και μπορεί να σωθώ, σ’ αυτό εδώ! Ας προσέχουμε λίγο τα λόγια μας, όσοι τα χρησιμοποιούμε! Και στο καφενείο, δε γυρίζετε μόνο εσείς, σας το έχω ξαναπεί, γυρίζω κι εγώ!».
Στη ψηφοφορία που ακολούθησε όλοι οι παρόντες σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου, δηλαδή 18, ενέκριναν τον προϋπολογισμό, ενώ τον καταψήφισαν 7 σύμβουλοι (6 της αντιπολίτευσης και ο 1 ανεξάρτητος).

tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here