Φτώχεια, ανεργία και πλειστηριασμοί βάζουν φωτιά στην Ελλάδα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Φτώχεια, ανεργία και πλειστηριασμοί βάζουν φωτιά στην Ελλάδα

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς στο θέμα των πλειστηριασμών δεν έχει βρει ακόμα λύση αποδεκτή από τους δανειστές και οι αντιδράσεις τόσο από την κοινωνία όσο και από τα κομματικά στρατόπεδα συνεχώς μεγαλώνουν. Από τη μία οι πολίτες αγωνιούν γιατί δεν μπορούν να γνωρίζουν αν από την 1η Ιανουαρίου θα είναι ασφαλής η κατοικία τους και τρέμουν στην ιδέα πως θα βρεθούν στο δρόμο και από την άλλη βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα κόμματα τους πως δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν τροπολογία που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. «Μαχαιριές» στην πλάτη του Βενιζέλου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους πλειστηριασμούς Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται «μαχαιριές» από βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι είτε δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία, είτε κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι συμφωνούν με την πρόταση του για παράταση στους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα ο Νίκος Σιφουνάκης αφού εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι αγνοήθηκαν οι αρχικές προτάσεις του κόμματός του για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και τελικώς 15 μήνες μετά αυτή έρχεται σε ένα ακόμη αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του τελικού κειμένου, αλλά ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα». Παράλληλα ο Γιώργος Ντόλιος έκανε ένα τολμηρότερο βήμα με την ομιλία του, αφού είπε ότι πρέπει να εξεταστεί, σε μια λογική προσέγγιση, από την κυβέρνηση, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση ενός ακόμη έτους στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Ντόλιος είπε ακόμη ότι είναι θετική η πρόβλεψη της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια να μην περάσουν σε distress funds. Και από το στρατόπεδο της ΝΔ όμως υπάρχουν προειδοποιητικές βολές. Ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Ωρες αγωνίας για τους δανειολήπτες -Φόβοι για πλειστηριασμούς Α΄ κατοικίας Την ίδια ώρα οι πολίτες ζουν με την αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον για την κατοικία τους, αφού ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα εξακολουθήσει να ισχύει ο νόμος Κατσέλη. Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, προστατευόταν η πρώτη κατοικία του δανειολήπτη από την υπό ρευστοποίηση περιουσία του. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που το μόνο περιουσιακό του στοιχείο είναι η πρώτη κατοικία ο νόμος προβλέπει την διαγραφή χρεών εφόσον το ποσό των τραπεζικών οφειλών ξεπερνάει το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Για το στεγαστικό δάνειο της πρώτης κατοικίας υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των δόσεων σε χαμηλότερες ή παραγραφή μέρος του δανείου, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Παράλληλα προβλεπόταν αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας (ανεξαρτήτως της αξίας της πρώτης κατοικίας για όσους υπάγονται στον Νόμο Κατσέλη) παρατάθηκε (στις 18/12/2012) μέχρι 31/12/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here