Α. Τουρκολιάς: Η ανάκαμψη είναι πλέον πραγματικότητα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Α. Τουρκολιάς: Η ανάκαμψη είναι πλέον πραγματικότητα

Α. Τουρκολιάς: Η ανάκαμψη είναι πλέον πραγματικότητα
"Η ύφεση, σε τεχνικό επίπεδο, τελείωσε", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας χειρουργείων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Πρόσθεσε ωστόσο πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών και της
κοινωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε αποφασίσει τη δωρεά ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας πτέρυγας.

Αναλυτικά ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε τα εξής:

"Η Εθνική Τράπεζα, που συμπλήρωσε 173 έτη δημιουργικής λειτουργίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του νεότερου ελληνικού κράτους. Υπήρξε και παραμένει, μέσω χορηγιών και δωρεών, αρωγός του κοινωνικού έργου. Στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας, καταγράφεται το 1860, προ 154 ετών, η πρώτη, αξιόλογη σε δαπάνη, κοινωνική παρέμβαση-χορηγία της Τράπεζας.

Το Δεκέμβριο του 2008, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε τη δωρεά ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων στον «Ευαγγελισμό». Προσωπικά, μυήθηκα στην ιδέα αυτή από τον αείμνηστο καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και τον καθηγητή Χαράλαμπο Ρούσσο. Διαδικαστικά ζητήματα και αγκυλώσεις, που όπως όλοι γνωρίζουμε ταλαιπώρησαν, επί μακρόν, τη χώρα, καθυστέρησαν την έναρξη υλοποίησης του έργου. Αρκεί να αναφέρω ότι το φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως για την έγκριση και αποδοχή της χορηγίας, εκδόθηκε το Μάρτιο του 2011, μετά από δύο και πλέον χρόνια από την αρχική μας απόφαση.

Παρά ταύτα, η πτέρυγα που εγκαινιάζεται ολοκληρώθηκε και εξοπλίσθηκε σε διάστημα μόλις 18 μηνών. Από την αρχική απόφαση μέχρι τώρα, η Εθνική άλλαξε τρεις φορές Διοίκηση. Και οι τρεις Διοικήσεις στήριξαν το έργο, προφανώς διότι Εθνική είναι μία.

Θα αδικούσαμε το έργο εάν αναφέραμε μόνο κτηριολογικά δεδομένα. Η υπεροχή του, που μας καθιστά όλους υπερήφανους, εκτείνεται και στην υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό του. Κατά τους ειδικούς, τηρήθηκαν όλες οι υψηλού επιπέδου διεθνείς προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζεται η ασηψία του χώρου των χειρουργείων. Για την αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων- οι γνωρίζοντες αλλά και οι περισσότεροι εξ υμών κατανοούν το ζήτημα - χρησιμοποιήθηκαν τα πλέον εξελιγμένα υλικά για την αντιβακτηριδιακή προστασία και απόλυτη απολύμανση. Αναφέρω ενδεικτικά το προηγμένο σύστημα κλιματισμού, που με τη δημιουργία μιας «αεροκουρτίνας», περιορίζει, αν δεν εξαφανίζει τελείως, την ενδεχόμενη διείσδυση παθογόνων μικροοργανισμών γύρω από τα χειρουργικά τραπέζια, διασφαλίζοντας έτσι την ασηψία.

Στην ξενάγηση που θα ακολουθήσει, θα αναφερθούν και θα επιδειχθούν στοιχεία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για τα οποία έχει εξασφαλισθεί και το κόστος συντήρησής τους στην επόμενη δεκαετία. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ο εξοπλισμός των θαλάμων ανάνηψης, κορυφαίας και σύγχρονης τεχνολογίας, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα ληφθεί αρμοδίως κάθε είδους πρόνοια, προκειμένου η σύγχρονη αυτή μονάδα να στελεχωθεί κατάλληλα, ώστε να αναπτυχθεί και να λειτουργεί πλήρως.

Η χρηστή διαχείριση της δωρεάς, από το σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίηση, επέφερε και σημαντική μείωση του κόστους, ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ, του παραχθέντος έργου. Το εξοικονομηθέν ποσό χρησιμοποιήθηκε για πρόσθετο νοσοκομειακό εξοπλισμό, η παραλαβή του οποίου από τον Ευαγγελισμό ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο, όπως επίσης και μελέτη για τη βελτίωση του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Με το συμφωνηθέν ποσό της δωρεάς αμετάβλητο, προχωρούμε σε δράσεις προς τον «Ευαγγελισμό», που είναι σε εξέλιξη σε επίπεδο μελετών, με χρόνο ολοκλήρωσης του συνολικού έργου που εκτείνεται στο 2015. Πρόκειται για κατασκευή νέου κτηρίου επίσης πέντε επιπέδων, που θα περιλαμβάνει χειρουργεία και θαλάμους ανάνηψης Καρδιολογικών και Νευροχειρουργικών μονάδων, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Ακτινολογικό Τμήμα.

Η συγκεκριμένη δωρεά, των 30 εκατομμυρίων ευρώ, προς τον «Ευαγγελισμό» δεν είναι η μόνη προς το μέγιστο αυτό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, ούτε εξαντλείται με αυτή, το ενδιαφέρον μας.

Από τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας της Τράπεζας, δηλαδή σε εποχές που δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί η ιδέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η κοινωνική ευαισθησία της Εθνικής εκφράστηκε ποικιλοτρόπως και αδιαλείπτως. Στα χρόνια που πέρασαν, η Εθνική Τράπεζα διεύρυνε και εμπλούτισε τον κοινωνικό της ρόλο. Από ετών, πέρα από τη στήριξη δράσεων φιλανθρωπικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προσανατολισμού, η Εθνική Τράπεζα προωθεί και θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το περιβάλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here