ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΜΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΜΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ!
Η  άρνηση της Κυβέρνησης να μην αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, παρά τη σημαντική μείωση...
των αξιών που έχει επέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης, συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 13 ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι  τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών  για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, το αίτημα των 13 πήγε έμεινε αναπάντητο και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι φορολογούμενοι υπσοτηρίζουν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας όπως λέγεται) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007  και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Όπως επισημαίνουν οι 13 οι αντικειμενικές αξίες προσδιοριστήκαν με υπουργική απόφαση το 2007 (εκτός από το Δήμο Ψυχικού που αναπροσαρμοσθήκαν    μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ), ενώ το 2010 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα 4.489 οικισμοί ανά την χώρα.

Αυτές οι αντικειμενικές αξίες κατά τους φορολογούμενους δεν ανταποκρίνονται πλέον στις αγοραίες αξίες των ακινήτων λόγω της σημαντικής μείωσης της αξίας τους που επήλθε  εξ αιτία της οικονομικής κρίσης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της  Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος  ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και   εισηγητής ο   σύμβουλος Επικρατείας   Δημήτρης Σκαλτσούνης) οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τις αντίθετες αποφάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here