''ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ'' Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

''ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ'' Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...

Ελπίδες ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών προσγειώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα...
διατυπώνουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε αναπροσαρμογή των benchmark, των σημείων αναφοράς που θα έχουν τα stress test. Συγκεκριμένα ο πήχης για τα κεφάλαια Τier 1 από 10,5% που ήταν για το βασικό σενάριο, φέρεται να υποχώρησε στο 9,5%.
Αυτό μειώνει το λογαριασμό για τις τράπεζες κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Συνολικά εκτιμάται ότι περιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες κατά περίπου 2 δις. ευρώ. Στον αντίποδα όμως υπάρχουν πληροφορίες ότι αυξάνεται ο δείκτης των κεφαλαίων Τier 1 που θα χρειαστούν οι τράπεζες σύμφωνα με το ακραίο σενάριο και συγκεκριμένα από 5,5% σε 8,5%. Ωστόσο, επειδή οι ανάγκες από το βασικό έως το ακραίο σενάριο θα καλυφθούν από μετατρέψιμα ομόλογα σε συνδυασμό πιθανόν με προνομιούχες μετοχές που θα χρηματοδοτηθούν από το ΤΧΣ, δεν προκύπτουν ανάγκες κάλυψης των συγκεκριμένων κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες.

Ολα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν και κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στη Φραγκφούρτη, τα στελέχη των τραπεζών με εκπροσώπους της ΕΚΤ και του SSM για τα stress test. Συνολικά ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στα 15 δισ. Μετά την παραπάνω εξέλιξη μειώνεται περίπου κατά 2 δισ. και υποχωρεί στα 12-13 δισ. Αν προστεθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας Αττικής και των συνεταιριστικών τραπεζών τότε αυξάνεται περαιτέρω.

Οι τράπεζες θα καταθέσουν επιχειρηματικά σχέδια με εταιρικές πράξεις (πωλήσεις θυγατρικών, περιουσιακών στοιχείων, μείωση δικτύου κλπ) που μειώνουν περαιτέρω τις κεφαλαιακές ανάγκες. Ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν χρήση του Liability Management Exercise (LME) –το οποίο θα προβλέπει ο νέος νόμος - που δίνει δυνατότητα ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές. Χρήση τέτοιων δυνατοτήτων και «εργαλείων» εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ. Με τη μείωση του δείκτη Tier1 στο 9,5%, οι αυξήσεις των τεσσάρων τραπεζών μπορεί να είναι της τάξης των 5 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here