διατυπώνουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε αναπροσαρμογή των benchmark, των σημείων αναφοράς που θα έχουν τα stress test. Συγκεκριμένα ο πήχης για τα κεφάλαια Τier 1 από 10,5% που ήταν για το βασικό σενάριο, φέρεται να υποχώρησε στο 9,5%.
Ολα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν και κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στη Φραγκφούρτη, τα στελέχη των τραπεζών με εκπροσώπους της ΕΚΤ και του SSM για τα stress test. Συνολικά ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στα 15 δισ. Μετά την παραπάνω εξέλιξη μειώνεται περίπου κατά 2 δισ. και υποχωρεί στα 12-13 δισ. Αν προστεθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας Αττικής και των συνεταιριστικών τραπεζών τότε αυξάνεται περαιτέρω.
Οι τράπεζες θα καταθέσουν επιχειρηματικά σχέδια με εταιρικές πράξεις (πωλήσεις θυγατρικών, περιουσιακών στοιχείων, μείωση δικτύου κλπ) που μειώνουν περαιτέρω τις κεφαλαιακές ανάγκες. Ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν χρήση του Liability Management Exercise (LME) –το οποίο θα προβλέπει ο νέος νόμος - που δίνει δυνατότητα ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές. Χρήση τέτοιων δυνατοτήτων και «εργαλείων» εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ. Με τη μείωση του δείκτη Tier1 στο 9,5%, οι αυξήσεις των τεσσάρων τραπεζών μπορεί να είναι της τάξης των 5 δις. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου