Νέα κάμψη 3,1% αναμένεται να παρουσιάσουν τη φετινή χρονιά οι πωλήσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα έρευνα της Grant Thorton, η οποία θα παρουσιασθεί και επίσημα σήμερα στο πλαίσιο τουGlobal Annual Conference της...
Grant Thornton International Ltd, που για πρώτη φορά θα γίνει, φέτος, στην Ελλάδα. Βασικος συντελεστης της μειωσης αυτης αποτελει ο τομεας της Επεξεργασιας και Εμποριας Πετρελαιοειδων.
Ωστόσο, αν εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως αναφέρεται στην ανάλυση που έγινε σε δείγμα 4.997 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 88 κλάδους της ελληνικης οικονομιας, υπάρχουν τομείς που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο, δημιουργώντας τάσεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα να καταγραφεί έστω και οριακή αύξηση της τάξεως του 1%. Ειδικότερα, για τη φετινή χρονιά σημαντικη μειωση 17% εκτιμαται ότι θα εμφανίσει ο τομεας της Επεξεργασιας και Εμποριας Πετρελαιοειδων, ενω αντιθετα αυξηση 1,3% αναμένεται να παρουσιασουν οι τομεις των Καταναλωτικων Προιοντων και του Τουρισμου, Ψυχαγωγιας και Ενημερωσης κατά 5,82%. Ωστοσο και φέτος οι μισοι περιπου κλαδοι συνεχιζουν να καταγραφουν απωλειες η να κινουνται οριακα.
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της ραγδαίας επιδείνωση που εμφάνισαν οι οικονομικοί δείκτες των ελληνικών επιχειρήσεων την περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Grant Thorton, η συνολική κερδοφορία 4.997 επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2009-2014 μειώθηκε κατά 86% ή κατά 5,3 δισ. ευρώ, ενω και η λειτουργικη κερδοφορια υποχώρησε κατα 32%, με αποτέλεσμα ο φορος εισοδηματος να μειωθεί κατά 60%.
Ρευστότητα
Στην παρούσα φάση, ωστόσο, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά και καλούνται να λύσουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας. Όπως επισημαίνει η Grant Thorton, περισσότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους με τα άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού τους, ενώ μια στις εφτά επιχειρήσεις κατά μέσο όρο έχει δανεισμό υψηλότερο από τον κύκλο εργασιών της. Εξίσου ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, είναι ότι η αποπληρωμή του δανεισμού για αρκετούς κλάδους είναι σχεδόν αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες, με τον δανεισμό τους να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα δραστηριότητας που δεν προβλέπεται να ανακτηθεί στο άμεσο μέλλον. Τέλος, οι μισές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μείωση της καθαρής περιουσίας τους.
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015
ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ 1 ΣΤΙΣ 4 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Tags
# Ελλάδα
# europe
# event
# news
About Ανώνυμος
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Author Details
PELOPONNISOSLIVE.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου