ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΠΟΥΖΙΟΥ (ΕΛΑΙΑΣ) ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΕΝ ΕΤΗ 1953ΡΙΜΗ. - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΠΟΥΖΙΟΥ (ΕΛΑΙΑΣ) ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΕΝ ΕΤΗ 1953ΡΙΜΗ.

Ιστορικά των σχολείων μας … για να θυμόμαστε και να κρίνουμε Ιστορικές Εκθέσεις των Δημοτικών Σχολείων Μπουζίου (Ελαίας) και Σταθμού Καλονερού 
του Δημήτρη Α. Δριμή, εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού 
Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους. Στις εκθέσεις που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική, όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων. Σύμφωνα με την έκθεση του Δ`ντή, το δημοτικό σχολείο Μπουζίου (Ελαίας) ιδρύθηκε το 1931 ως μονοτάξιο δημόσιο. Από την ίδρυσή του στεγαζόταν σε μισθωμένο ιδιωτικό κτίριο μέτριας κατάστασης. Σχολική βιβλιοθήκη και σχολικός κήπος δεν υπήρχαν. Με ενέργειες του σχολείου διασφαλίστηκε χώρος 100 τ.μ. από την εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι) για τη λειτουργία σχολικού κήπου. Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1953 παρουσιάστηκε το πατριωτικό σκέτς «Το Σούλι». Από την παράσταση αυτή είναι και η φωτογραφία που παρατίθεται.
Ακολουθεί η πλήρης έκθεση. Ιστορική Έκθεσις Δημοτικού Σχολείου Μπουζίου Το εν λόγω σχολείον ιδρύθη το πρώτον κατά το έτος 1931. Ελειτούργησεν ευθύς εξ αρχής ως Μονοτάξιον ιδρυθέν υπό του Κράτους. Εστεγάσθη αρχήθεν εις διαμέρισμα ιδιωτικού οικήματος όπου συνεχίζει να ευρίσκεται ακόμη. Ουδέποτε ελειτούργησεν ως ιδιωτικόν ή Κοινοτικόν. Επίσης ουδεμίαν επισκευήν ή μεταρρύθμισιν υπέστη τούτο δοθέντος ότι δεν υπάρχει δημόσιον διδακτήριον. Ως εκ τούτου η διδακτηριακή του άποψις θεωρητέα μετριοτάτη. Το σχολείον τούτο στερείται σχολικού κήπου, και μόνον προσωρινοί κήποι εκαλλιεργήθησαν κατά τινα σχολικά έτη εξευρισκομένου – ευκαιριακώς – χώρου. Ήδη δι` ενεργειών παρά τη εταιρεία Σ.Π.Α.Π. εξησφαλίσαμεν ικανοποιητικόν χώρον (10Χ10μ.) διά μόνιμον κήπον αναμένοντες την κύρωσιν σχετικών εγγράφων υπό της Εταιρείας. Μαθητική βιβλιοθήκη δυστυχώς δεν υπάρχει. Εκ της όλης κινήσεως του σχολείου αφ` ότου τούτο ιδρύθη ιδιαιτέρως αξία λόγου υπήρξε η εφετεινή εμφάνισίς του κατά τον εορτασμόν της 25ης Μαρτίου οπότε δια σχολικής εθνικής – καθ` όλα επιτυχούς – θεατρικής παραστάσεως έκρουσε τας ευγενείς χορδάς Πατρίδος Θρησκείας Οικογενείας κι Ελευθερίας των μαθητών και των κατοίκων. Παραθέτομεν μίαν φωτογραφίαν μιάς σκηνής εκ της δοθείσης παραστάσεως. Εις το πατριωτικόν σκέτς «Το Σούλι» και επί της σκηνής αι μαθήτριαι Ελένη Λιακοπούλου, Θεοδώρα Βουδούρη (της Δ` τάξεως) Νίκη Βουρλιά (Γ` τάξεως) και Γεώργιος Λιακάκης (Στ` τάξεως). Εν Μπουζίω τη 28η Απριλίου 1953 Ο Διευθυντής του Σχολείου (δυσανάγνωστη υπογραφή) Φωτογραφία 1953. Δημοτικό σχολείο Μπουζίου (Ελαίας), Πατριωτικό σκέτς «Το Σούλι». Σύμφωνα με την έκθεση του Δ`ντή, το μονοτάξιο δημοτικό σχολείο Σταθμού Καλονερού ιδρύθηκε το 1939 ως κρατικό και στεγαζόταν σε διάφορα ιδιωτικά κτίρια. Το 1945 έγινε δωρεά οικοπέδου από τον κ. Γαλάνη Η. και με χρήματα των κατοίκων καθώς και με ποσό που προσέφερε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός κατασκευάστηκε διδακτήριο, στο οποίο μεταφέρθηκε το σχολείο από τον Απρίλιο του 1953. Η έκθεση, τέλος, ενημερώνει πως δεν υπήρχαν εποπτικά μέσα διδασκαλίας, σχολική βιβλιοθήκη και σχολικός κήπος. Ακολουθεί η πλήρης έκθεση.
Ιστορική Έκθεσις 1/ταξίου Δημοτικού Σχολείου Σταθμού Καλονερού
Το 1/τάξιον Δημοτικόν Σχολείον του Σταθμού Καλονερού ιδρύθη δια πρώτην φοράν το έτος 1939 υπό του Κράτους ως μονοτάξιον επί της Υπουργείας του κ. Νικολάου Σπένζα. Από της ιδρύσεώς του έως σήμερον ελειτούργησε ως Κρατικόν με Κρατικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς συνεχώς, και εστεγάσθη εις διαφόρους οικίας επί μισθώσι του Κράτους έως το 1946, κατόπιν το μίσθωμα του οικήματος του σχολείου ανέλαβον οι χωρικοί. Κατά το έτος 1945 ο κ. Γαλάνης Ηλίας εκ Καλονερού παραχώρησεν οικόπεδον δωρεάν και ανηγέρθη επί του οικοπέδου τούτου οίκημα διά σχολείον. Τα έξοδα της ενεγέρσεως επληρώθησαν εκ του ενεργηθησομένου εράνου μεταξύ των χωρικών. Δια την επισκευήν του σχολείου προσέφερεν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμασκηνός το ποσόν του ενός εκκατομυρίου (1.000.000) δραχμών. Εις το οίκημα τούτο στεγάζεται το σχολείον από τον μήνα Απρίλιον του έτους 1953. Στερείται εποπτικών οργάνων, σχολικού κήπου και μαθητικής βιβλιοθήκης. Εν Σταθμώ Καλονερού τη 15η Μαίου 1953 Ο Διευθυντής (δυσανάγνωστη υπογραφή) Φωτογραφία 1953. Η έκθεση του Δ`ντή του δημ. Σχολείου Σταθμού Καλονερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here