Κλίμα πολέμου για την...επένδυση σε Ελαία και Αγιαννάκη - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κλίμα πολέμου για την...επένδυση σε Ελαία και Αγιαννάκη

«Πολεμικό» και έντονα συγκρουσιακό ήταν το κλίμα στη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας» & της θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσίας, σχετικά με την προωθούμενη επένδυση της εταιρείας «Νέος Κότινος ΑΕ» του εφοπλιστή Πέτρου Παππά. Η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, ενώ κόσμος ήταν στο διάδρομο και τις σκάλες του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, ακόμη και κάτω από το Δημαρχείο, έξω στο πεζοδρόμιο! Από τις προηγούμενες μέρες, με τις ανακοινώσεις κομμάτων, συλλόγων και οργανώσεων, η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί έντονα και είχαν φανεί ξεκάθαρα δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις - απόψεις, οι οποίες και εκφράστηκαν με ένταση και πάθος στη χθεσινή συνεδρίαση.
Η μία, εναντίον της επένδυσης, την οποία εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής και συλλογικοί φορείς που αντιδρούν στην επένδυση, σύμφωνα με την οποία η περιοχή αποτελεί ΤΚΣ, όντας η δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο, και είναι ένας σπάνιος οικότοπος που χρήζει άμεσης προστασίας, με θέσπιση, από την Πολιτεία, σχεδίου διαχείρισης με μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε αναφέρονται συγκεκριμένα σε Κοινοτική Οδηγία, ενώ κατακεραύνωσαν την προωθούμενη επένδυση και τις πρακτικές της εταιρείας με αναφορές για αυθαιρεσίες και καταστροφή. Η άλλη, την οποία εκφράζουν κάτοικοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και συλλογικοί φορείς, είναι υπέρ της επένδυσης - με τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον -, τονίζοντας πως, εάν εφαρμοστούν όλα όσα θέλει να επιβάλλει η Ε.Ε., τότε ολόκληρη η παραλιακή ζώνη κάτω από τον εθνικό δρόμο ή τη γραμμή του ΟΣΕ σε άλλα σημεία, από τη Νέδα έως τον Αρκαδικό ποταμό (σε πρώτη φάση αυτή η περιοχή και σε δεύτερη η παραλιακή ζώνη από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία), θα γίνει «νεκρή ζώνη», όχι μόνο με την επιβολή απαγόρευσης της δόμησης, αλλά και με την απαγόρευση και τους περιορισμούς, κυρίως, στις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν οι αγρότες και στην αλιεία, όπως και στις ψυχαγωγικές και λοιπές δραστηριότητες! Ακούστηκαν, βεβαίως, και απόψεις για ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά αυτές, σε μεγάλο βαθμό, «επισκιάστηκαν» από τις σκληρές κόντρες μεταξύ των δύο, όπως εκφράστηκαν, κυρίαρχων απόψεων υπέρ ή κατά της επένδυσης. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη και η συζήτηση χτύπησε «κόκκινο».
Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης και την ένταση με την οποία αυτή εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, στις καταγγελίες του «ΑΡΧΕΛΩΝ», στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε., στην απάντηση της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ και στις αναφορές για αναστολή οικοδομικών αδειών, αναστολή δημοτικών έργων, περιορισμούς και απαγορεύσεις. Σημείωσε δε, πως δεν είναι μόνο το θέμα αδειών ενός επενδυτικού σχεδίου, αλλά οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στην περιοχή από Κατάκολο μέχρι Κυπαρισσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here