Στα… κάγκελα η Τριφυλία με το βλέμμα στην παραλία Ελαίας! - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στα… κάγκελα η Τριφυλία με το βλέμμα στην παραλία Ελαίας!


● ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
● ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

ΣΤΑ… ΚΑΓΚΕΛΑ και στα «σύρματα» κυριολεκτικά χθες η Τριφυλία, μετά το πρωτοσέλιδο της «ΦΩΝΗΣ» για τα συμβαίνοντα στην παραλία Ελαίας-Αγιαννάκη και τα ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, αλλά και προς κάθε αρμόδιο.
Το ότι «κάτι… σάπιο συμβαίνει στο "βασίλειο" Παππά σε Ελαία-Αγιαννάκη», επιβεβαιώνεται από πολλές κατευθύνσεις, κυρίαρχα όμως από τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες κατοίκων.
Πήραν κυριολεκτικά φωτιά τα… σύρματα της «Φ» και του διαδικτύου, όπου μόνο στο likekalamata.gr αλλά και την ιστοσελίδα του Best, όπως και στο filiatranews, το foninews και πολλές άλλες που φιλοξένησαν το πρωτοσέλιδο, αλλά και το άρθρο του Θαν. Τσαμούλη, χιλιάδες Μεσσήνιοι, φίλοι του δάσους και της παραλίας της Ελαίας ενημερώθηκαν για τα… σημεία και τέρατα στην περιοχή, στο πλαίσιο μιας δήθεν ανάπτυξης και επενδυτικής δραστηριότητας.
Εν τω μεταξύ χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best σχολιάστηκε το θέμα από τους Θέμη Κανελλόπουλο, Νίκο Μπελογιάννη και Θανάση Τσαμούλη, με σημαντικές αποκαλύψεις και αιχμηρές αναφορές, άνοιξαν νέο κύκλο δίνοντας νέες διαστάσεις στο θέμα, αφού οι παρανομίες και αυθαιρεσίες στην περιοχή είναι… καραμπινάτες!
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
Χθες είχαμε και παρέμβαση στην υπόθεση από τη ΔΗΜΑΡ όπου επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση «Θίνες Κυπαρισσίας» απασχολεί σε υψηλό επίπεδο τη χώρα, σε σχέση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδού η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:
«Η προστασία  του φυσικού μας πλούτου είναι μια προφανής ανάγκη και υποχρέωση της χώρας  απέναντι στους πολίτες της , στην τουριστική της  ανάπτυξη ,αλλά και απέναντι και σε διεθνείς αλλά και σε διεθνείς και ειδικά ευρωπαϊκές  υποχρεώσεις και κανόνες. Η ανάγκη αυτή γίνεται ποιο σημαντική σε εποχή κρίσης.
Όταν η χώρα μας οδηγείται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η εγκαλείται για περιβαλλοντικές παραβάσεις που είναι δυνατόν να οδηγήσουν και σε πρόστιμα, τότε οι πολίτες της χώρας και οι κοινωνικές οργανώσεις της οφείλουν να ελέγξουν  και να εγκαλέσουν την δημόσια διοίκηση για πράξεις η παραλείψεις της που οδηγούν την χώρα στον  παραλογισμό  της επιβολής προστίμων  αντί μιας θετικής δαπάνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η περιοχή του ΤΚΣ (τόπος κοινοτικής σημασίας) Θίνες Κυπαρισσίας είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής, Η περιοχή αυτή μέσα στον ευρύτερο χώρο του Κυπαρισσιακού  κόλπου εκτός από τις αμμοθίνες αποτελεί και το δεύτερο σε σημασία οικότοπο ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο (μετά από αυτόν της Ζακύνθου) .Για την πλημμελή προστασία του χώρου αυτού , όπως και για τους ανοιχτούς κινδύνους που τον απειλούν , η χώρα μας έχει εισπράξει μια «αιτιολογημένη γνώμη»  της Ευρωπαϊκής επιτροπής και απειλείται με παραπομπή και πρόστιμο.
Η απάντηση που έστειλε το ΥΠΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για το θέμα αυτό , αποτελεί ένα θετικό πλαίσιο για τον χειρισμό του θέματος , αλλά πρέπει να τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις .Δεν πρέπει να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην περιοχή πρίν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης προστασίας. Μέχρι να γίνει αυτό , είναι απαραίτητο να ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή. Εξάλλου, αυτό αναφέρεται και στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής.
« η εφαρμογή της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) (όταν αυτή εκδοθεί) δεν θα έχει κανένα νόημα , αν στο μεταξύ έχει καταστεί ακατάλληλος η συγκεκριμένη περιοχή για το ως άνω είδος»
Η «αξιοποίηση» της περιοχής όπως και κάθε τουριστικής δραστηριότητας , οφείλει να συντελείτε εντός κανόνων , περιβαλλοντικών , πολεοδομικών και άλλων , πράγμα που μπορεί να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά εκείνα της περιοχής , χάρις στα οποία προσελκύει και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Αυθαιρεσίες κάθε είδους , παλιές και επαπειλούμενες , υπομονεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΛΛΙΑ
Εξίσου διαφωτιστική είναι και η απάντηση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, σχετικά με τη «συνάντηση γνωριμίας» παρά θιν’ αλός σε ουζερί στο Καλονερό με τον εφοπλιστή Πέτρο Παππά, σε εταιρείες του οποίου ανήκει η εν λόγω έκταση, η οποία και προορίζεται για επένδυση τουριστικών κατοικιών, χωρίς όμως κανένας να γνωρίζει το επενδυτικό σχέδιο και τις μελέτες.
 «Αγαπητέ Θανάση,
σχετικά με τον πρωτοσέλιδο τίτλο στο σημερινό (17-4-2013) φύλλο της εφημερίδας σας και το περιεχόμενο της ανάλυσής σου στη σελίδα 4 με τίτλο «οι συναντήσεις γνωριμίας με υποψήφιους επενδυτές σε παραλιακά ουζερί και τα συμβαίνοντα στην παραλία Ελαίας – Αγιαννάκη Τριφυλίας», θα μου επιτρέψεις να κάνω μερικές επισημάνσεις σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την παρούσα Δημοτική Αρχή:
1.     Καταρχήν εκτιμώ θετικά το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της εφημερίδας για την ανάγκη σεβασμού προς το περιβάλλον και την τήρηση της νομιμότητας.  Σε διαβεβαιώνω ότι συμπίπτει απόλυτα με την διακηρυγμένη θέση της παρούσας Δημοτικής Αρχής για την κάθε άλλη αλλά και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, που αφορά το Δημοσίευμα.  Η επισήμανση αυτή που συμπυκνώνει και τη βούληση των συμπολιτών μας, αν και αυτονόητη, επαναλαμβανόμενη από τη Δήμαρχο όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.  Και βεβαίως και προς τα ελεγκτικά όργανα.  Και σ’ αυτά που (που καθ’ όσον αφορά το Δήμο μας είναι η Υπηρεσία Δόμησης) δεν συμπράττουν τα πολιτικά πρόσωπα του Δήμου.  Γι’ αυτό και ο συσχετισμός «ελέγχοντες και ελεγχόμενοι» θεωρώ ότι είναι ατυχής, καθώς η συγκεκριμένη συνάντηση δεν είχε υπηρεσιακό χαρακτήρα και δεν συμμετείχαν σ’ αυτή υπηρεσιακοί παράγοντες. Αν κάποιος συγχέει τον πολιτικό ρόλο των εκλεγμένων οργάνων του Δήμου με την υπηρεσιακή  λειτουργία των ελεγκτικών – υπηρεσιακών οργάνων, οφείλω να τον διαβεβαιώσω ότι η μόνη οδηγία που έχει δοθεί στην Υπηρεσία Δόμησης είναι η τήρηση της νομιμότητας.  Και την οδηγία αυτή εμπράκτως έχω αποδείξει ότι την τηρώ απόλυτα.
2.     Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνας Καλού Νερού και Ελαίας (της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης), όπως και εσύ επισημαίνεις δεν ήταν κρυφή αλλά έγινε δημόσια.  Άρα δεν ήταν «συνωμοτική».  Και δεν κατανοώ πως θα ήταν περισσότερο «διαφανής» αν γινόταν με κλειστή την πόρτα στο Γραφείο του Δημάρχου.  Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε γι’ αυτό και δεν κρυβόμαστε.
3.     Η συγκεκριμένη επένδυση συζητείται στην περιοχή από το έτος 2008.  Ωστόσο για μένα και γι’ αρκετούς από αυτούς που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν η πρώτη προσωπική επικοινωνία με τον επενδυτή και ασφαλώς είχε ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε από πρώτο χέρι τους στόχους του, αλλά ν’ ακούσει κι ο ίδιος, από πρώτο χέρι τις προϋποθέσεις που η Δημοτική Αρχή έχει θέσει.
4.     Οι συζητήσεις  που γίνονται με τοπικούς φορείς και πολίτες είναι ανοιχτές.  Ωστόσο κατανοώ και συμμερίζομαι το ενδιαφέρον των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής για περισσότερη ενημέρωση.  Γι’ αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσα το Σώμα για τη συνάντηση και  το περιεχόμενό της και αποφασίσαμε να γίνει ειδική συζήτηση και για τη συγκεκριμένη επένδυση αλλά και για την ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή, που ενώ έχει απεριόριστες δυνατότητες προσκρούει σε διάφορα εμπόδια.  Καθώς μάλιστα ανοίγει ο σχετικός διάλογος θα συμμετάσχουμε σ’ αυτόν με υπεύθυνες και τεκμηριωμένες θέσεις στην κατεύθυνση:  ΟΧΙ στην ερημοποίηση της περιοχής, ΝΑΙ  στις ήπιες μορφές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. (Natura 2000, Προστασία θαλάσσιας χελώνας).
Σε μια τέτοια κατεύθυνση εργαζόμαστε και αναζητούμε συμμάχους,  συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτούς και την εφημερίδα σας.
5.     Μια τελευταία παρατήρηση:  Δε μας «πότισε ούζο» ο κ. Παππάς.  Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι.  Είμαστε φιλοξενούντες, στα πλαίσια της λιτότητας και όχι των οστρακοειδών.  Ούτε μπορεί κανείς να μας «παραμυθιάσει».  Έχουμε καθαρό αυτί και καθαρό λόγο.  Γι’ αυτό ούτε «παραμυθιαζόμαστε» ούτε «παραμυθιάζουμε» κανένα.
Είμαι στη διάθεσή σου για οποιοδήποτε πρόσθετη ενημέρωση».
 
ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ»
Βεβαίως και δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις η επιστολή του δημάρχου, ωστόσο, επειδή είμαστε καλών προθέσεων, αναμένουμε στη συνέχεια τις ενέργειές του και κρατάμε τις δεσμεύσεις του για διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας στην προστατευόμενη περιοχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Πάντως ή δεν γνωρίζει ο δήμαρχος ή προσπερνά κάποιες πτυχές της «υπόθεσης», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει και πολιτικές προεκτάσεις που σύντομα θα έρθουν στο φως, όπως και πολλές ακόμη αποκαλύψεις.
Σημειώνουμε τέλος τη σωστή αντιμετώπιση της υπόθεσης, μέχρι τώρα, από τις Υπηρεσίες και της Περιφέρειας και της Πολεοδομίας και αναμένουμε τις εξελίξεις, όπως και τη δικαστική διερεύνηση των τελευταίων αυθαιρεσιών στο «βασίλειο» Παππά!
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here