Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ


Οικιστικό σύνολο αποτελεί η επένδυση εξοχικών κατοικιών
● ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
● ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΕΙ
● ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΕΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ που εξέφρασε ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας για την κατάτμηση των οικοπέδων, καθώς και τις παρεμβάσεις εκπροσώπων άλλων τοπικών φορέων, αλλά και θεσμικών εκπροσώπων για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής Ελαίας-Αγιαννάκη εστιάζεται το ενδιαφέρον όσων ακούστηκαν στη μαραθώνια διευρυμένη με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, την περασμένη Τετάρτη το βράδυ.
Τη συνεδρίαση μονοπώλησε η σχεδιαζόμενη επένδυση εξοχικών κατοικιών στην παραλία της Ελαίας, καθώς οι αυθαιρεσίες σε βάρος του περιβάλλοντος από την εταιρεία που κατέχει αγροτεμάχια στην περιοχή Natura 2000.
Κυρίαρχο στοιχείο η προστασία της περιοχής, αλλά όχι και η ερημοποίησή της. Ήπια ανάπτυξη, αλλά με σεβασμό στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, στη βάση της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας, η οποία φαίνεται να έχει παραβιαστεί πολλαπλώς, κάτι που επαπειλεί τη χώρα με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μη παρουσίαση ολοκληρωματικού επενδυτικού σχεδίου, αλλά η με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης έκδοσης οικοδομικών αδειών με όρους εκτός σχεδίου δόμησης και αμφισβητούμενη κατάτμηση οικοπέδων, δημιουργεί πολλές ενστάσεις αλλά και σκεπτικισμό για τους στόχους των επενδυτών.
Η πλευρά που στηρίζει τους ιδιοκτήτες μιλά για αναπτυξιακή  προσπάθεια στη βάση ανέγερσης κατοικιών, ενώ η άλλη κάνει λόγο για χοντροκομμένη επιχείρηση real estate, κατά παράβαση των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της περιοχής, η οποία δεν συνάδει με τη νομοθεσία προστασίας στην περιοχή Natura.
Το ζήτημα βρίσκεται στην κατάτμηση των οικοπέδων, όπου, κατά το Σύλλογο Μηχανικών, οι κατασκευές αποτελούν οικιστικό σύνολο και όχι μεμονωμένες κατοικίες και γι’ αυτό υποστήριξε ότι τέτοια επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει.
Στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ανάγκης προστασίας του αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του «Αρχέλων» Παν. Θεοδώρου, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι  αρνητικός ο φορέας στην ανάπτυξη της περιοχής με αρχές και κανόνες, τονίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο «Αρχέλων» δέχτηκε κριτική και βολές ενώ πολλοί αμφισβητούν ακόμη και τη δράση του στην περιοχή.
Τα περιβαλλοντικά όμως θέματα απασχόλησαν, τόσο το δήμαρχο όσο και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά θεσμικούς εκπροσώπους της Περιφέρειας. Και γι’ αυτό το αναπάντητο ερώτημα είναι: Προς τι τόση συζήτηση, τόσο «τρέξιμο» από τα υπουργεία, την Αποκεντρωμένη, την Περιφέρεια, τη Δικαιοσύνη και το Δήμο αν δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες; Υπάρχουν λοιπόν παραβάσεις και γι’ αυτό η κινητικότητα, οι αντιδράσεις φορέων και πολιτών. Τι αναφέρουν όμως οι θεσμικοί για το ζήτημα;
● Ο δήμαρχος Τριφυλίας με αφορμή και τη σύσκεψη της Πέμπτης και τις καταγγελίες για την σχεδιαζόμενη οικοδομική δραστηριότητα, αναφέρθηκε στην οδηγία της Ε.Ε. για παύση οικοδομών μέχρι την οριστικοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)
Ο Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι ο Δήμος διεκδικεί την συμμετοχή του σε οποιοδήποτε σχέδιο υλοποιηθεί στην περιοχή. Δήλωσε «ΟΧΙ» στην ερημοποίησή της, «ΝΑΙ» σε ήπιες μορφές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα με τήρηση της νομιμότητας. Διεκδικεί επίσης ο Δήμος να μετέχει στο διάλογο και στην τελική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, το οποίο πρότεινε αναστολή οικοδομικών αδειών και αναστολή τμήματος αιγιαλού μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ.Εκτίμησε ότι τώρα συζητείται το μέλλον μιας μεγάλης περιοχής που αφορά τις επόμενες γενιές.
● Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημ. Σωτηρόπουλος μίλησε για πολλά συμφέροντα που αφορούν την περιοχή, θεωρώντας ύψιστο καθήκον το συλλογικό καλό. Επίσης μίλησε για επενδύσεις με σκοπό την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, υποστηρίζοντας όμως ότι ποτέ ο Δήμος δεν κατάρτισε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής. Αντιθέτως προχωρεί χωρίς όραμα και ουσία για το μέλλον του τόπου. Διερωτήθηκε μάλιστα ποιο είναι το όφελος και ο χαρακτήρας της σχεδιαζόμενης επένδυσης, την οποία ουδείς γνωρίζει αλλά και ποιοί κανόνες την διέπουν.
● Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαρ. Κουκούμης ανέφερε ότι οι επενδύσεις εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο ενώ η εταιρία απειλεί με μηνύσεις τους πάντες. Οι συνέπειες σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον ενώ τόνισε ότι το λόγο έχει η κοινωνία ενώ δεν τον πείθουν οι ενέργειες που ναρκοθετούν το μέλλον της περιοχής, λέγοντας ότι είναι αρνητικός σε επενδύσεις υπέρ του κεφαλαίου.
● Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημήτρης Δράκος μίλησε για το φυσικό κάλλος της περιοχής, τονίζοντας ότι πρέπει ο Δήμος να είναι προσεκτικός ώστε να προστατευτεί το οικοσύστημα και η παράλληλη ανθρώπινη δράση για την προστασία όλων από τις ακραίες θέσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Η ΚΥΑ πρόσθεσε ότι θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς της περιοχής εξετάζοντας το νομικό πλαίσιο με ισσόρροπες δράσεις. Η ανάπτυξη του τόπου σύμφωνα με τον κ. Δράκο είναι οι ποιοτικές πρωτοβουλίες, οι μελέτες, η εφαρμογή των Νόμων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Συνηγόρησε σε ένα κείμενο για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του τόπου ώστε να το αποδεχθεί το υπουργείο, ενώ η αυτοδιοίκηση επέμεινε ότι πρέπει να πιέσει τους επενδυτές να κοιτούν το μέλλον και όχι μόνο το κέρδος. Τέλος επανέλαβε ότι η ερημοποίηση έχει δύο όψεις, τον στραγγαλισμό της περιοχής και το δόκανο της Ε.Ε. από τις οποίες πρέπει να ξεφύγουμε ώστε να διεκδικήσουμε το μέλλον, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλιώς θα έχουμε αποτύχει.
● Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, ούτε δασικοί χάρτες, ούτε Γ.Π.Σ. με σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης , ούτε χωροταξικό. Είπε ότι η περιοχή της Ελαίας είναι ευαίσθητη και οφείλουν πρώτα να λυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα, ίσως ακόμη και ιδιοκτησιακά, ώστε να τεθούν κανόνες. Υποστήριξε ότι οι αμμοθίνες μετακινούνται και το δάσος δεν οριοθετείται, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων γιατί το θέμα είναι περίπλοκο και σοβαρό.
Κατέληξε δε λέγοντας: «Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος της, να τηρηθούν οι αποφάσεις που σημαίνουν κανόνες και όροι, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Η ίδια η Πολιτεία πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην κρύβεται, καθώς αν κρύβεται εξυπηρετεί σκόπιμα τους δυνατούς. Πρέπει να συνδέσουμε την ανάπτυξη με το περιβάλλον που είναι το ατού της περιοχής και ανήκει στις επόμενες γενιές».
● Η εκπρόσωπος του «ΑΡΧΕΛΩΝ» Παναγιώτα Θεοδώρου ήταν καταπέλτης ξεκαθαρίζοντας ότι ο Σύλλογος δεν ζήτησε ποτέ την ερημοποίηση της περιοχής. Επέκρινε το Δήμο ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για τη σύσκεψη, ενώ τόνισε ότι σκόπιμα έχουν αποκρύψει την αυτοψία από την Ευρωπαϊκή επιτροπή στην επίμαχη περιοχή στις 17/7/2012. Ζήτησε από όλους να μην ξεπουλήσουν τη περιοχή στο όνομα ψεύτικης ανάπτυξης αναφέροντας παραδείγματα τσιμεντοποίησης από άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Τόνισε ότι ο Σύλλογος τάσσεται υπέρ των επενδύσεων στη βάση της προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς το Ελληνικό κράτος δεν προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές. Ζήτησε μάλιστα ανάπτυξη με αρχές και όρους, αλλιώς είναι ψευδεπίγραφη και ουσιαστικά καταστροφική για τον τόπο και την προοπτική του.
● Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παν. Παναγιωτόπουλος μίλησε για ήπια μορφή ανάπτυξης με σεβασμό στην βιοποικιλότητα ρωτώντας τι ανάπτυξη και τουρισμό θέλουμε πλέον;
● Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας κ. Τοανόγλου θεωρεί δυνατό χαρτί του τόπου μας το περιβάλλον, καθώς υπάρχουν επενδυτές σε μονάδες. Διαπίστωσε ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά τάχθηκε κατά της άναρχης ανάπτυξης με στυγνά μεγεθυντικά κριτήρια. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει όραμα στο τόπο αλλά και ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα το κράτος να υστερεί σημαντικά. Άποψή του ήταν ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει παρατηρητής των εξελίξεων, καθώς οι επενδύσεις πρέπει να έχουν πάνω από όλα τη λαϊκή αποδοχή και τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής.
● Η Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλονερού Αθηνά Μέλλου διερωτήθηκε γιατί κανείς δεν μιλά για προστασία των εμπόρων, ενώ τουριστική ανάπτυξη μπορεί να γίνει με συγκκεριμένες επενδύσεις.
● Ο γραμματέας του Συλλόγου  Φίλων Δάσους και Παραλίας της Ελαίας Παύλος Γκρέκης μίλησε  για πελατειακό κράτος που αποτελεί τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και νομότυπου. Η Ελλάς είπε, σύρεται στα δικαστήρια και ανάπτυξη έρχεται μόνο με επιτροπές διαχείρισης. Τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων με όρους νομιμότητας, αλλά όχι με καταστροφή αμμοθινών και παραλιών καθώς έτσι απεμπολούνται οι επόμενες γενιές που καταδικάζονται. Μίλησε για προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να τηρηθεί το Σύνταγμα.
● Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού συλλόγου Κυπαρισσικού Κόλπου Παν. Αναγνωστόπουλος μίλησε για ελλιπές πλαίσιο αλλά ζήτησε να εφαρμοστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με αυστηρή εφαρμογή σε δόμηση και αξιοποίηση. Τάχθηκε υπέρ της επένδυσης αλλά μόνο αν δουλέψουν οι Νόμοι με εμπλοκή της πολιτείας.
● Ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλονερού Ναπ. Βασιλειάδης ζήτησε ισσόρροπη ανάπτυξη όλων με νόμους, αλλά επέκρινε τις πρακτικές του συλλόγου «Αρχέλων» με αθέμιτα μέσα. Τάχθηκε υπέρ του οικοσυστήματος, ως μέρους φυσικής κληρονομιάς και όχι σε παράνομες δράσεις χωρίς τη βούληση του κράτους αλλά και ανάπτυξη με κανόνες για να μην κινδυνεύσει με ερημοποίηση η περιοχή.
● Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας Ντίνα Κάππου διερωτήθηκε πως μπορεί να είναι ήπια μορφή παρέμβασης με σεβασμό στο περιβάλλον η ανέγερση 40-50 κατοικιών, όταν η διάνοιξη δρόμων γίνεται αυθαίρετα, όπως και το όργωμα της περιοχής. Ζήτησε από το Δήμο να χρησιμοποιήσει το νομικό οπλοστάσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και να στηρίξει την ευαίσθητη περιοχή του δάσους και της παραλίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποτελούν πλούτο για την περιοχή αλλά και τη χώρα μας.
● Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας Ν. Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε καθαρά εμπορική δραστηριότητα την ανέγερση κατοικιών με τους όρους που ζητεί η εταιρεία. Χαρακτήρισε την κατάτμηση που έχει γίνει εντελώς παράλογη και αδιανόητη γιατί προσπαθεί να εξασφαλίσει επαφή με δρόμους, ενώ υπογράμμισε ότι η επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς δεν μιλάμε για μεμονωμένες κατοικίες, αλλά για οικισμό. Τόσο ο κ. Αναστασόπουλος, όσο η νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Βάσω Μαρίνη, χαρακτήρισαν τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ που επικαλούνται οι «επενδυτές» ως copypaste εκείνης του δικηγορικού γραφείου της εταιρείας.. Μαλιστα η δικηγόρος Β. Μαρίνη τη χαρακτήρισε ως κατάπτυστη!
Συμπέρασμα ή ψήφισμα δεν βγήκε από τη συνεδρίαση, στην οποία πολλοί μίλησαν εκφράζοντας, με ένταση μάλιστα σε κάποιες στιγμές, διαφορετικές απόψεις. Σ’ ένα συμφώνησαν όλοι: Το λεγόμενο επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή δεν υπάρχει, έχουν σημειωθεί σοβαρές παρανομίες και παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των κοινοτικών οδηγιών για τις περιοχές Natura και γι’ αυτό υπάρχουν ζητήματα με τα οποία ασχολούνται υπερκείμενοι θεσμοί και Αρχές. Ως εκ τούτου το ζήτημα δεν έχει να κάνει απλά με την έκδοση πολεοδομικών αδειών, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, αλλά με συνολική ρύθμιση και θέσπιση κανόνων προστασίας της περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Ανάλυση-σχόλια: ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here