ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ


Νέα δυναμική και παρεμβάσεις για τις παρανομίες Παππά στην Ελαία
● ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
● ΑΡΧΕΛΩΝ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΙΣ «ΘΙΝΕΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ» ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ… ΜΕ ΟΡΓΩΜΑ!

ΝΕΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ και δυναμική αποκτά το κίνημα για την προστασία του δάσους και της παραλίας σε Ελαία-Αγιαννάκη, μετά τις αυθαιρεσίες και παρανομίες που ανέδειξε ιδιαίτερα η «ΦΩΝΗ» το προηγούμενο διάστημα.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Τριφυλίας με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θ’ ακολουθήσει κλειστή σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η δημόσια παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ και του γραμματέα Πελοποννήσου Μπ. Βακαλόπουλου, ο οποίος με κλιμάκιο επισκέφθηκε προχθές την περιοχή, προκάλεσε αίσθηση, ενώ κάλεσε με δηλώσεις του κάθε αρμόδιο φορέα να εφαρμόσει τη νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες και ζήτησε να καταλογιστούν ευθύνες για τις παράνομες παρεμβάσεις στην περιοχή.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η χθεσινή δήλωση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκου, ο οποίος θέτει και πολιτικά ζητήματα, ενώ  επαναφέρει στο προσκήνιο το ιδιοκτησιακό ζήτημα στην περιοχή, το οποίο κρίθηκε την περασμένη δεκαετία με έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Στη δήλωση του Μεσσήνιου βουλευτή αναφέρεται:
«Με την καθοριστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και την ανοχή του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου συστηματικά συνεχίζεται η καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος Ευρωπαϊκής σημασίας στις «Θίνες Κυπαρισσίας» του Νομού Μεσσηνίας, το οποίο ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR 2550005.
Το σημαντικότατο αυτό οικοσύστημα ανέχεται η πολιτεία να καταστρέφεται συγκαλύπτοντας τις αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες του σημερινού ιδιοκτήτη του εφοπλιστή Π. Παππά και της εταιρείας του «Νέα Κότινος» ο οποίος επιδιώκει μέσω αυθαίρετης και παράνομης κατάτμησης να προχωρήσει σε ιδιωτική πολεοδόμηση  για να κατασκευάσει 50 εξοχικές κατοικίες και μάλιστα χωρίς Μ.Π.Ε.
Η συγκάλυψη και ανοχή εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ της καταστροφής, καταπάτησης και ένταξης στην ιδιοκτησία του Π. Παππά αμμοθινών, παράκτιας βλάστησης και μέρους του παράκτιου πευκοδάσους γίνεται ακόμη πιο προκλητική μετά την παραπομπή της   Ελληνικής Πολιτείας και την απειλή σοβαρών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Αιτιολογημένη Γνώμη της Επιτροπής-Παράβαση 2011/2156 Προστασία ειδών προτεραιότητας στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας»).
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Το ΥΠΕΚΑ είναι έκθετο και οφείλει να απαντήσει στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:
1.  Γιατί παρά την δέσμευσή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πέντε μήνες δεν εκδίδει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το Προεδρικό Διάταγμα που εκκρεμεί από το 2002 για να οριστούν οι όροι προστασίας και οι επιτρεπόμενες χρήσεις; Μήπως δέχεται την δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους του κ. Π. Παππά και της εταιρείας του «Νέα Κότινος»;
2.  Θα απαγορεύσει και θα ελέγξει κάθε δραστηριότητα που βλάπτει το οικοσύστημα καθώς και την επιχειρούμενη έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι τη θεσμοθέτηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Προεδρικού Διατάγματος;
3.  Πως οι περιγραφόμενες «δίοδοι προς τη θάλασσα» στην αγροτική γη (διότι αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός της έκτασης των 180 στρεμμάτων που αγόρασε ο κ. Π. Παππάς από τον κ. Καννελάκη)  μπορούν να μετονομαστούν και να χαρακτηριστούν ως «δημόσιες κοινόχρηστες οδοί» ώστε να δοθεί η νομιμοποίηση της κατάτμησης σε τμήματα των τεσσάρων στρεμμάτων για να κάνει ο εφοπλιστής παράνομη ιδιωτική πολεοδόμηση;
4.  Είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης της έκτασης των 180 στρεμμάτων από «αγροτική χρήσης» σε «ελευθέρας χρήσης» που έγινε από την κυβέρνηση Σημίτη το 1999-2000;
5.  Γιατί επιτρέπει να καταστρέφει τις αμμοθίνες ο ιδιοκτήτης οργώνοντας αυτές;
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ
Ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να απαντήσει: θα προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε 48 παρανόμως κατατετμημένα τμήματα παρότι υπάρχει η Ευρωπαϊκή έγκληση αφού η έκταση ανήκει στο τμήμα NATURA GR 2550005 και μάλιστα πριν αποφανθεί το ΥΠΕΚΑ και πριν εκδοθεί η ΕΠΜ και το Προεδρικό Διάταγμα;
Και το κυριότερο το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξουν πώς η έκταση των 180 στρεμμάτων που αγόρασε ο κ. Π. Παππάς από τον κ. Κανελλάκη έγινε 308 στρέμματα;
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της έκτασης αποτελείτο από δασική έκταση – πευκώνα, που μεθοδικά έχει αποψιλωθεί και καταστραφεί. Και όμως σχεδόν όλη η έκταση πήρε χαρακτηρισμό από τις δασικές υπηρεσίες ως αγροτική έκταση.
Συνεπώς οφείλουν να ελέγξουν αν η «μεγέθυνση» της έκτασης έγινε σε βάρος της ιδιοκτησίας του δημοσίου πράγμα που είναι βέβαιο διότι ο σχεδόν διπλασιασμός της έκτασης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί παρά ως επέκταση  είτε προς τη θάλασσα είτε προς τη δασική έκταση – πευκώνα. Επομένως πρέπει να γίνει απαιτητή η επιστροφή της διαφοράς υπέρ του δημοσίου και της δημόσιας χρήσης.
Τέλος το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δώσει εντολή στις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες να επανεξετάσουν τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων, γιατί ο χαρακτηρισμός των δασικών ή πυκνής βλάστησης ή και ακόμα της σπάνιας παράκτιας βλάστησης στις αμμοθίνες ως γεωργικών εκτάσεων αποτελεί πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα.
Για όλα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΚΑ και Οικονομικών θα κληθούν να απαντήσουν δημόσια στη Βουλή στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Ο «ΑΡΧΕΛΩΝ»
Με δελτίο Τύπου παρεμβαίνει στην υπόθεση και ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», όπου κάνει λόγο για κρατική αναβλητικότητα και επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα που καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές, τονίζοντας ότι «καταδίκασαν τις "Θίνες Κυπαρισσίας" (Natura 2000 GR 255005) σε θάνατο… με όργωμα»!
Στην παρέμβασή του ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
«Ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι το πρόσφατο όργωμα των θινών με αποτέλεσμα την αποψίλωση της βλάστησης μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας, δηλαδή εντός του πυρήνα του βιοτόπου και σε έκταση μήκους 3 χλμ. περίπου. Με άλλα λόγια οι «Θίνες Κυπαρισσίας» οργώθηκαν από αυτούς που σχεδιάζουν τσιμεντοποίηση των αμμολόφων και οι ελληνικές αρχές λάμπουν δια της απουσίας τους. Πόσο ακόμα πρέπει να υποβαθμιστεί η περιοχή για να υλοποιήσουν οι ελληνικές αρχές τις υποσχέσεις τους προς την διεθνή κοινότητα; Πρέπει να υπάρχει το φόβητρο επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κάνει το κράτος το αυτονόητο, να διαφυλάξει δηλαδή τη φυσική μας κληρονομιά;
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την φτηνή δικαιολογία για «ανάπτυξη» και «επενδύσεις» που ουσιαστικά καταστρέφουν αυτό που προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή: τη φυσική ομορφιά του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη αυτής χώρας είναι δυνατή μόνο με οργανωμένες επενδύσεις, δηλαδή με επενδύσεις που θα γίνουν σεβόμενες τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής και που θα ωφελούν πραγματικά την τοπική κοινωνία».
Από την εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here