ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ


Ξεσηκωμός για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην παραλία της Ελαίας
● ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ
● ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
● ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΟΥ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ

ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ουσιαστικές για την υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής στο δάσος και την παραλία της Ελαίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο Δήμο Τριφυλίας.
Σήμερα θα γίνει στο Δημαρχείο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και κατοίκων όπου θα εξετασθεί η «υπόθεση» υπό το φως των νέων εξελίξεων και της δημοσιότητας που έχει πάρει, ενώ αύριο κλειστή σύσκεψη στελεχών του ΥΠΕΚΑ (και επιθεωρητής περιβάλλοντος), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Τριφυλίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ το ζήτημα παίρνει και νέες διαστάσεις αφού ξαναμπαίνει στο τραπέζι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή και η υπόθεση αλλαγής χρήσης της έκτασης. Μετά τη χθεσινή εκτενής δήλωσή του, ο Θανάσης Πετράκος και πέντε ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Απ. Αλεξόπουλος, Ευαγ. Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Χαρά Καφαντάρη και Ευγενία Ουζουνίδου) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, με θέμα «Συνεχίζεται η καταστροφή και καταπάτηση της περιοχής NATURA στις Θίνες Κυπαρισσίας».
Στην ερώτησή τους οι πέντε βουλευτές αναφέρουν:
«Με την καθοριστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και την ανοχή του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεχίζεται συστηματικά η καταστροφή του μοναδικού ιδιαιτέρου φυσικού κάλους οικοσυστήματος Ευρωπαϊκής σημασίας στις «Θίνες Κυπαρισσίας» του Νομού Μεσσηνίας το οποίο ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR 2550005. Το συγκεκριμένο οικοσύστημα έχει ανάγκη αυστηρής προστασίας λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών. Παράλληλα έχει αυξημένη οικολογική σημασία διότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης της χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο.
Το σημαντικότατο αυτό οικοσύστημα ανέχεται η πολιτεία να καταστρέφεται συγκαλύπτοντας τις αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες του σημερινού ιδιοκτήτη και της εταιρείας του «Νέα Κότινος». Ο ιδιόκτητης επεκτείνει την ιδιοκτησία προς το δάσος και τις αμμοθίνες τις οποίες και καταστρέφει οργώνοντας τις και επιδιώκει να νομιμοποιήσει αυθαίρετη και παράνομη κατάτμηση για να προχωρήσει σε ιδιωτική πολεοδόμηση  και να κατασκευάσει 50 εξοχικές κατοικίες και μάλιστα χωρίς Μ.Π.Ε. Αν δοθεί άδεια για ιδιωτική πολεοδόμηση αυτό θα έχει ως συνέπεια να παρεμβληθεί μια ζώνη τσιμέντου στη φυσική συνέχεια του δάσους και της παραλίας, προκαλώντας σημαντική βλάβη στο περιβάλλον.
Η συγκάλυψη και ανοχή εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ της καταστροφής, καταπάτησης και ένταξης στην ιδιοκτησία της εταιρείας «Νέα Κότινος» αμμοθινών, παράκτιας βλάστησης και μέρους του παράκτιου πευκοδάσους γίνεται ακόμη πιο προκλητική μετά την παραπομπή της Ελληνικής Πολιτείας και την απειλή σοβαρών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Αιτιολογημένη Γνώμη της Επιτροπής-Παράβαση 2011/2156 Προστασία ειδών προτεραιότητας στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας»).
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1.       Γιατί παρά την δέσμευσή του ΥΠΕΚΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πέντε μήνες δεν εκδίδει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το Προεδρικό Διάταγμα που εκκρεμεί από το 2002 για να οριστούν οι όροι προστασίας και οι επιτρεπόμενες χρήσεις; Μήπως ανέχεται την δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους της εταιρείας του «Νέα Κότινος»; Πότε θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο να  καθοριστούν οι ζώνες Α1, Α2 και Β στην περιοχή NATURA, καθώς επίσης και οι χρήσεις σε κάθε μια από αυτές;
2.       Θα ελέγξει και θα απαγορεύσει το ΥΠΕΚΑ κάθε δραστηριότητα που βλάπτει το οικοσύστημα καθώς και την επιχειρούμενη έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι τη θεσμοθέτηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Προεδρικού Διατάγματος;
3.       Πως οι περιγραφόμενες στα συμβόλαια «δίοδοι προς τη θάλασσα» στην αγροτική γη των 180 στρεμμάτων μπορούν να μετονομαστούν και να χαρακτηριστούν ως «δημόσιες κοινόχρηστες οδοί» ώστε να δοθεί η νομιμοποίηση της κατάτμησης σε τμήματα των τεσσάρων στρεμμάτων για να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης σε  ιδιωτική πολεοδόμηση;
4.       Είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης της έκτασης των 180 στρεμμάτων από «αγροτική χρήσης» σε «ελευθέρας χρήσης» που έγινε από την κυβέρνηση Σημίτη το 1999-2000;
5.       θα ελέγξει το Υπουργείο Οικονομικών αν η «μεγέθυνση» της έκτασης από τα 180 στρέμματα στα 308 στρέμματα έγινε σε βάρος της ιδιοκτησίας του δημοσίου; Θα επιβάλει το δημόσιο τα απαραίτητα πρόστιμα; Θα απαιτήσει την επιστροφή στο δημόσιο της καταπατημένης γης;».
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA
Tην περιοχή της Ελαίας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενη από  τους Μπάμπη Βακαλόπουλο , Μπάμπη Πατσούρη και Νίκο Τσαπόγα και συζήτησαν με τους κατοίκους  για την κατάσταση που έχει  δημιουργηθεί από  τις ανεξέλεγκτες και παράνομες παρεμβάσεις στην περιοχή. Σε δηλώσεις τους "καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εφαρμόσουν  τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες και να καταλογίσουν ευθύνες σε όσους  ευθύνονται".
Στην πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην υπόθεση μετά από συναντήσεις με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες και για τις παρανομίες στην περιοχή, καθώς και τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας σε περιοχές Natura 2000 για τις οποίες εγκαλείται η χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απειλείται με βαριά πρόστιμα.
Συγκεκριμένα ο Μπ. Βακαλόπουλος συναντήθηκε με τον Σάκη Κουρουζίδη ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ για θέματα Περιβάλλοντος και επικεφαλής των επιθεωρητών, που αύριο θα βρεθούν στην Κυπαρισσία και θα παραβρεθούν στην κλειστή συνάντηση στο Δήμο Τριφυλίας.
Όπως δήλωσε χθες στη «ΦΩΝΗ» ο Μπ. Βακαλόπουλος, έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες κατοίκων και ότι έχει ήδη προωθηθεί ο σχετικός φάκελος για να έρθει το θέμα στη Βουλή από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
«Όπως γνωρίζετε ήδη», υπογράμμισε ο κ. Βακαλόπουλος, «είμαστε το πρώτο πολιτικό κόμμα που παρενέβη δημόσια για την υπόθεση της Ελαίας και πήραμε ξεκάθαρη θέση ζητώντας τον καταλογισμό ευθυνών για τις παρανομίες και τις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο δάσος και την παραλία, ζητώντας να διευκρινιστεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πως δηλαδή μια παραχώρηση 180 στρ. τη δεκαετία του 1960 στον σταυλάρχη του τότε βασιλιά, (την γνωστή «υπόθεση Κανελλάκη») για «γεωργική εκμετάλλευση» εξελίχθηκε σ’ ένα σκάνδαλο, όπου παραλιακή ζώνη 3 περίπου χιλιομέτρων επί της παραλίας και του δάσους Ελαίας-Αγιαννάκη, επετράπη σε ιδιοκτησία 600 περίπου στρεμμάτων (308 φέρεται ότι αγόρασε ο εφοπλιστής Π. Παππάς) με αποχαρακτηρισμό της γεωργικής γης, όπου τώρα επιχειρούνται παράνομες δραστηριότητες (διανοίξεις δρόμων χωρίς άδειες και μελέτες και ισοπέδωση αμμοθινών)».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Με δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης επικρίνει και τη Δημοτική Αρχή καταλογίζοντας ευθύνες για την κατάσταση στην Ελαία, ενώ ζητεί την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Στη δήλωσή του ο Σαράντος Κουκούμης αναφέρει:
«Τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για τα τεκταινόμενα στην περιοχή Ελαίας –Αη Γιαννάκη  ανακοίνωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κ. Κόλλιας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 18 Απριλίου για σήμερα με την συμμετοχή και άλλων ενδιαφερομένων φορέων, κατόπιν αντιδράσεων κατοίκων και φορέων για τις επεμβάσεις της εταιρείας ΚΟΤΤΙΝΟΣ ΑΕ στην περιοχή και τις διαστάσεις  που αυτές  έλαβαν στα τοπικά ΜΜΕ.
     Η Δημοτική Αρχή έχει κατά τη γνώμη μας μεγάλες ευθύνες που επέτρεψε  την  διατάραξη μέρους της σημαντικής χλωρίδας και πανίδας του προστατευόμενου οικοσυστήματος που έχει συντελεστεί με τα οργώματα των  αμμοθινών και την διάνοιξη και χαλικόστρωση νέων δρόμων. Ακολουθεί το δρόμο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ να δίνονται όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυξάνει τα κέρδη του. Μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος ούτε τα εργασιακά δικαιώματα.  Είναι χαρακτηριστικό πως βρίσκουν «παράθυρα»  και στα δίκτυα προστασίας περιβάλλοντος π.χ NATOYRA προκειμένου να ξεπουλήσουν ολόκληρες περιοχές ή νησιά.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλλίας να αποφασίσει :
•        Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου στη περιοχή της Ελαίας
•        Να προστατευτεί και να αναδειχτεί το φυσικό περιβάλλον».


ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here