Έως το τέλος του μήνα η απογραφή των φορέων του Δημοσίου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Έως το τέλος του μήνα η απογραφή των φορέων του Δημοσίου

Έως το τέλος του μήνα η απογραφή των φορέων του Δημοσίου
Στο τελικό στάδιο για την παγίωση των απαιτούμενων αλλαγών, ώστε να επιτευχθούν η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, οι μνημονιακές δεσμεύσεις για 11.000 απολύσεις και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, βρίσκεται η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου έως τις 30 Απριλίου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο,
ενώ ήδη έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις για την αξιολόγηση του προσωπικού και των φορέων, ενόψει του νέου μισθολογίου.
Τι προβλέπει η μνημονιακή σύμβαση
Σύμφωνα με το κείμενο της μνημονιακής σύμβασης, έως την 1η Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα συνδέεται με την αξιολόγηση του προσωπικού.
Το προσχέδιο του νόμου θα πρέπει να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών έως τον Ιούνιο, ενώ το συγκεκριμένο εγχείρημα θα πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι σαφώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι αμοιβές τους πλέον θα είναι κειμενόμενες, ανάλογα την απόδοσή τους.
Ειδικότερα, το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα προβλέπει μείωση του ανώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού, οι οποίες θα γίνουν με κριτήρια την ικανότητα, την απόδοση και την υπευθυνότητα του εκάστοτε υπαλλήλου. Επιπλέον, προβλέπεται οικονομική επιβράβευση (μπόνους) για τους «άριστους» εργαζομένους.
Όπως είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, ενώ υπογράμμισε ότι «εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας σε κάποιους, οι πόροι θα πρέπει να προκύψουν από στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους άλλους».
Αξιολόγηση εργαζομένων
Προκειμένου η κυβέρνηση να βρεθεί εντός των παραπάνω χρονοδιαγραμμάτων καλείται να καταγράψει τις αποδοχές όλων των υπαλλήλων στο Δημόσιο, τα επιδόματα, τις άδειες, τις υπερωρίες, τις ημερήσιες αποζημιώσεις κ.ά., με στόχο μέχρι τον Σεπτέμβριο όλοι οι εργαζόμενοι να αμείβονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Διοιηκητικής Μεταρρύθμισης, το σύνολο των υπουργείων, οι γενικές και ειδικές γραμματείες, οι αποκεντρωμένες περιφέρειες και οι ανεξάρτητες αρχές, έως τις 28 Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν την καταγραφή του προσωπικού και τη σύνταξη έκθεσης με τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να τεθούν από τον αξιολογητή στις τρεις κλίμακες αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης προβλέπει την ποσόστωση. Με 9-10 αξιολογείται έως και 25% των υπαλλήλων, με 7-8 έως και το 60% και με 1-6 έως και το 15% των δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όσοι λάβουν χαμηλή βαθμολογία, δεν κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα ή απόλυση, αντιθέτως θα γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι αποδόδεις τους.
Επιλογή προϊσταμένων
Σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και το νομοσχέδιο, που αφορά την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, ώστε έως το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στα στελέχη της διοίκησης.
Ο νέος τρόπος επιλογής θα γίνεται μέσω του opengov, ενώ η βασική αλλαγή θα είναι η κατάργηση της μοριοδότησης και η αντικατάστασή της από μια διαδικασία (υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ), στην οποία πρωταρχικό ρόλο θα παίζει η συνέντευξη.
Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα αποτελείται από επτά βήματα:
1. Έκδοση της προκήρυξης.
2. Σύσταση πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης.
3. Έλεγχος πλήρωσης των ελάχιστων προϋποθέσεων από τους υποψηφίους, οι οποίοι θα περάσουν στην επόμενη φάση.
4. Επιλογή των δέκα καλύτερων, βάσει αιτήσεων και βιογραφικών.
5. Συνέντευξη υποψηφίων
6. Οι τρεις καλύτεροι προτείνονται με αιτιολογημένη εισήγηση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διορισμό.
7. Αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού για τον διορισμό του στελέχους.
Απογραφή φορέων
Την ίδια ώρα, ο χρόνος πιέζει και για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, καθώς από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων θα προέλθει μέρος των 11.000 απολύσεων, που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους. Μέσω της ίδιας διαδικασίας θα προκύψει και το προσωπικό που θα τεθεί σε κινητικότητα.
Έτσι, έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει όλοι οι φορείς, αλλά και οι δημοτικές επιχειρήσεις να απογραφούν, αλλιώς θα αναστέλλεται η επιχορήγησή τους και οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους.Σημειώνεται ότι πέραν της καταγραφής του μισθολογικού κόστους, ζητούμενο είναι να εντοπιστούν και οι φορείς που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here