Οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη


«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks αποκαλύπτουν τις μυστικές διαπραγματεύσεις των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στα πλαίσια μίας νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές «τοξικές» παρενέργειες και να οδηγήσει σε νέες οικονομικές κρίσεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Από τις 5.00 μ.μ., το απόρρητο έγγραφο που περιγράφει τις θέσεις των ΗΠΑ, ολόκληρης της ΕΕ, του Καναδά και άλλων 20 χωρών διατίθεται μέσω των «ΝΕΩΝ» στην Ελλάδα, ενώ στις αποκαλύψεις συμμετέχουν οι εφημερίδες «Suddeutsche Zeitung» από την Γερμανία, «The Age» από την Αυστραλία, «La Jornada» από το Μεξικό, το ιταλικό περιοδικό L’Espresso, το γερμανικό κανάλι NDR και άλλα μέσα ενημέρωσης από την Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία.
Οι μυστικές διαπραγματεύσεις γίνονται στα πλαίσια της νέας Συμφωνίας για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (TISA). Οι χώρες που συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον πλανήτη με 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχουν συνολικό ΑΕΠ περισσότερο από 32,7 τρισεκατομμύρια ευρώ – δηλαδή μεγαλύτερο από τα 2/3 της παγκόσμιας οικονομίας – και εξάγουν υπηρεσίες αξίας περίπου 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η ΕΕ διαπραγματεύεται κεντρικά για τις 28 χώρες μέλη, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν κράτη που έχουν χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι, όπως ο Παναμάς, καθώς και «οχυρά» τραπεζικής μυστικότητας όπως το Λίχτενσταϊν και το Χονγκ Κονγκ.
Σημεία του απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις που θα υπογράψουν την TISA αναμένεται:
- να επεκτείνουν την απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα
- να χάσουν το δικαίωμα να διατηρούν ευαίσθητα δεδομένα χρηματοοικονομικού περιεχομένου μόνο εντός των συνόρων τους και να επιτρέπεται η μετάδοσή τους με ηλεκτρονικά μέσα, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλές έπειτα από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών, βρετανικών αλλά και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών
- να αντιμετωπίσουν πιέσεις ώστε να εγκρίνουν εν δυνάμει «τοξικά» ασφαλιστικά προϊόντα
- να έχουν πρόβλημα αν λάβουν προληπτικά μέτρα αντίθετα σε όσα έχουν υπογράψει ώστε να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κρίση
Το έγγραφο που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks έχει χαρακτηριστεί ως «εμπιστευτικό» από τις ΗΠΑ για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την στιγμή που τεθεί η νέα συμφωνία σε ισχύ ή παύσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να αποθηκευθεί σε κλειδωμένο ή ασφαλές κτίριο, δωμάτιο ή συρτάρι», αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του κειμένου.
Κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι γύροι συναντήσεων. Οι συζητήσεις για την TISA πραγματοποιούνται εκτός του πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υπό συνθήκες μυστικότητας παρά τις κινήσεις που γίνονται εντός του οργανισμού για περισσότερη διαφάνεια, χωρίς την παρουσία κοινωνικών εταίρων και άνευ δημοσιοποίησης πληροφοριών. Το απόρρητο έγγραφο περιγράφει τις θέσεις των χωρών που συμμετέχουν στην διαδικασία για την νέα συμφωνία όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί έως τις 14 Απριλίου 2014, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του έκτου γύρου. Ο έβδομος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Ιουνίου και να διαρκέσει πέντε ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here