«Νέο δυσβάσταχτο χαράτσι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων» - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Νέο δυσβάσταχτο χαράτσι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων»


«Νέο δυσβάσταχτο χαράτσι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι σημαντική αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, επιφέρει η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 14-7-2014, η οποία προβλέπει την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή, της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αναφοράς και στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου που επιλέγει.

Η επιβάρυνση αυτή ισχύει πλέον όχι μόνο για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν γενόσημο αλλά και για τα πρωτότυπα φάρμακα που είναι αναντικατάστατα και ο ασθενής δεν έχει περιθώριο επιλογής. Καθώς θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά από την τιμή αναφοράς που προσδιορίζεται με βάση την κατηγορία ομοειδών φαρμάκων στην οποία ανήκει το φάρμακο.
Ειδικότερα όπως προβλέπει η σχετική απόφαση (ΦΕΚ 1144 Β/ 6-5-2014)…
… «Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου».
Η νέα αυτή επιβάρυνση εκτοξεύει στα ύψη την ήδη δυσβάσταχτη για τον ασφαλισμένο συμμετοχή. Χιλιάδες ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι και θα εξαναγκαστούν ν αλλάξουν την αγωγή τους καθώς δεν υπάρχει γενόσημο για να επιλέξουν .Ως εκ τούτου θα πρέπει να το αντικαταστήσουν με σκευάσματα που πιθανόν να μην είναι τα ενδεδειγμένα για την πάθησή τους καθώς έχουν μπει στην ίδια θεραπευτική κατηγορία φάρμακα με διαφορετικό μηχανισμό δράσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστό αντιθρομβωτικό φάρμακο –χωρίς γενόσημο- που χορηγείται μετά από αγγειοπλαστική και ενώ μέχρι τώρα ο ασθενής πλήρωνε 36,70 ΕΥΡΩ τώρα οφείλει να πληρώσει 54,6 ΕΥΡΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here