Οριακή τείνει να γίνει η κατάσταση στην αγορά με τα προβλήματα να είναι ήδη ορατά. Η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία επιτακτική και σε αυτήν την κατεύθυνση, ξεχωριστή είναι η πρωτοβουλία που λαμβάνουν από κοινού, μια σειρά από Επιμελητήρια της χώρας. Χαρακτηριστικά, όσα ζητούν τα πέντε Επιμελητήρια της Πελοποννήσου.
«Πλάτη» στην κυβερνητική πρωτοβουλία για δραστικές παρεμβάσεις στους τομείς όχι μόνο της κοινωνικής ασφάλισης με προμετωπίδα την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων αλλά και στον «εξορθολογισμό» κοινωνικών επιδομάτων, μέσα από την ενοποίηση των περισσότερων εξ αυτών, παρέχει η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις κοινωνικές δαπάνες.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, 24% του ΑΕΠ (στοιχεία του 2019) έναντι 19,9%, με τη μερίδα του λέοντος, το 15,5% του ΑΕΠ, να καλύπτει τις συντάξεις για συντάξεις ενώ η αντίστοιχη συνταξιοδοτική δαπάνη της Ιταλίας είναι 15,6%.
Την ίδια ώρα ο μέσος όρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 7,8% με μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία η συνταξιοδοτική δαπάνηση να ανέρχεται στο 13,6%.
Στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, στα 100 ευρώ που δαπανά το κράτος για κοινωνικές παροχές τα 62,7 ευρώ πάνε για συντάξεις και μόλις τα 15,3 ευρώ κατευθύνονται με τη μορφή επιδόματος στον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου