Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ

 


Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ από την γέννηση του, το 2017. Οι στρεβλώσεις πολλές, με πρόσφατη, τις περιπτώσεις από 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ, οι οποίες και πυροδότησαν παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός Εργασίας και στη συνέντευξή του στο Money Review έχει τονίσει πως τους πρώτους μήνες του 2022, θα μπει τέλος στον «γολγοθά» των συνταξιούχων. Το επόμενο διάστημα θα τρέξουν σχεδόν όλες οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας που αφορούν τις συντάξεις, ενώ ένα σημαντικό κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ ώστε να μην δημιουργηθεί νέο στοκ συντάξεων.

Τα έργα του Ταμείου για τις συντάξεις

Στα έργα του Ταμείου για το Υπουργείο Εργασίας και παρουσίασε χθες ο Υπουργός Εργασίας, προβλέπεται ,ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ, με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Με αυτό τον τρόπο, στοιχεία, πληροφορία που βρίσκεται χαμένη στις κούτες του ΕΦΚΑ και τελικά οδηγεί στην ταλαιπωρία του συνταξιούχου, θα υπάρχει ψηφιοποιημένη, στο σύστημα του ΕΦΚΑ. Επιπλέον προβλέπεται δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα πολλά από τα πληροφορικά συστήματα, που έχει ο ΕΦΚΑ δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα και σε αυτή τη περίπτωση ο χαμένος να είναι ο συνταξιούχος. Τέλος μέσω του Ταμείου θα διατεθούν άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του  του ψηφιακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, που θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. Στόχος είναι μέσω του συστήματος, τα νέα συνταξιοδοτικά αιτήματα να εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η ψηφιακή σύνταξη θα βοηθήσει να μην υπάρξει ξανά συσσώρευση συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Σύνταξη από λογιστή ή δικηγόρο

Μέσα στις επόμενες ημέρες πιάνουν δουλειά οι 1.200 επαγγελματίες που θα εμπλακούν με την διαδικασία της έκδοσης συντάξεων. Επομένως, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει από τα τέλη του μήνα σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει έναν πιστοποιημένο επαγγελματία(δικηγόρο ή λογιστή) από το ειδικό μητρώο που θα τηρείται στον e-ΕΦΚΑ.

Το πράσινο κτήριο του ΕΦΚΑ

O περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης είναι αυτές που θεωρούνται και από τις δυσκολότερες  και εννοείται λιμνάζουν για περισσότερο διάστημα στις κούτες και στα γραφεία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Στο κτήριο στην Κηφισίας ήδη λειτουργεί  ,η πρώτη φάση λειτουργίας της νέας δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης.Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τ. Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Μια διαδικασία όπου μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τ. Ταμείων, τώρα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του  Φθινοπώρου, να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως. Το επόμενο βήμα, στη διαδοχική ασφάλιση  είναι οι φυσικοί φάκελοι να ψηφιοποιούνται πλήρως προτού έρθουν για επεξεργασία στο «πράσινο κτήριο».

Το Μητροπολιτικό κέντρο έκδοσης συντάξεων 

Στο πράσινο κτήριο της Κηφισιάς θα λειτουργεί  πλήρως το επόμενο διάστημα και το συντονιστικό κέντρο και επιχειρησιακό κέντρο του ΕΦΚΑ. Από εκεί θα παρακολουθείται η απονομή των συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, ανά ημέρα ,ανά τμήμα ακόμα και ανά υπάλληλο. Θα συντονίζεται όλη η διαδικασία ώστε να επιτευχθεί και η επιτάχυνση της διαδικασίας και του project μηδενισμός συντάξεων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here