Αύξηση καταγράφηκετην τελευταία δεκαετία στην καλλιέργεια λεμονιάς στη Λακωνία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Αύξηση καταγράφηκετην τελευταία δεκαετία στην καλλιέργεια λεμονιάς στη Λακωνία

 


Η αύξηση που καταγράφηκετην τελευταία δεκαετία στην καλλιέργεια λεμονιάς στη Λακωνία, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, φαίνεται ότι έχει «παγώσει» προσωρινά, καθώς τα προβλήματα περισσεύουν. Όλοι πάντως πιστεύουν ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το λεμόνι στον νομό μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Ο καλλιεργητής Θεόδωρος Κωστάκος εξηγεί ότι το υψηλό κόστος καλλιέργειας αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την επέκταση του λεμονιού στη Λακωνία. «Με 30 λεπτά κόστος που έχω εγώ, είναι αδύνατον να τα βγάλω πέρα. Αν προσθέσουμε τον ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα τούρκικα λεμόνια, αλλά και τα προβλήματα από τις ασθένειες, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι συνθήκες δεν είναι καλές», σημειώνει.

Η εμφάνιση της κορυφοξήρας τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπλοκάρουν το λεμόνι. Στην περιοχή της Σκάλας, ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής κατευθύνεται για εξαγωγές, αλλά σε τιμές που δεν ικανοποιούν σε απόλυτο βαθμό τους παραγωγούς.

Ο παραγωγός Μιχάλης Λεϊμονίτης, αναφερόμενος στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς με την ποικιλία Interdonato, τονίζει ότι «η αρχική τιμή είναι 50 λεπτά και η ποιότητα είναι άριστη. Το πρόβλημα όμως παραμένει σε ό,τι έχει σχέση με τις εισαγωγές τούρκικων λεμονιών, αφού έχει γίνει προβληματική η πώληση των δικών μας προϊόντων».

 

Ευοίωνες προοπτικές

Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Παναγιώτης Χριστοφιλάκος υπογραμμίζει ότι ο «κόφτης» στην εξέλιξη της λεμονιάς ήταν η εμφάνιση της κορυφοξήρας. «Η καλλιέργεια ξεκίνησε στο πλαίσιο αναζήτησης των παραγωγών για κάτι καλύτερο και πιστεύω ότι έχει προοπτικές. Αυτήν τη στιγμή, στη Λακωνία παράγονται 5.000 τόνοι περίπου και είναι δεδομένο ότι η παραγωγή θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο φυτωριούχος Στέλιος Σταματάκος σημειώνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν προληπτικές κινήσεις, ώστε να προστατεύουν τα δέντρα.

Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στον νομό είναι οι Ζαμπετάκη, Interdonato και Εύρηκα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here