Στάση αναμονής για τη Μαυρολιά λόγω βροχοπτώσεων και κλιματικής αλλαγής - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Στάση αναμονής για τη Μαυρολιά λόγω βροχοπτώσεων και κλιματικής αλλαγής

 Αλλού με ενδιαφέροναπό την αγορά κι αλλού με υποχώρηση τιμών, εξελίσσονται οι πράξεις στο ελαιόλαδο της προηγούμενης περιόδου ενώ, όπου το επιτρέπει ο καιρός, ξεκινούν οι πρώτες συγκομιδές του φρέσκου καρπού.

Για τους παραγωγούς της Μαυρολιάς στη Μεσσηνία, λόγω των καιρικών φαινομένων, η συλλογή καθυστερεί έως την επόμενη εβδομάδα. Οι βροχές που προηγήθηκαν του «Μπάλλου» ήταν γενικά θετικές για την καλλιέργεια μετά από ένα άνυδρο και θερμό καλοκαίρι, όμως δεν έλειψαν και κάποια προβλήματα από έντονα φαινόμενα στην παραλιακή ζώνη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε από τους Γαργαλιάνους ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνας», Νίκος Αθανασόπουλος, «υπήρξαν αρκετά προβλήματα, όχι τεράστιες ζημιές, αλλά σίγουρα έγιναν κάποιες σε κάποια χωράφια».

«Επειδή καθυστερεί η ελαιοσυγκομιδή ναι μεν μπορεί να έχουμε καλύτερες ελαιοπεριεκτικότητες, αλλά είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε ζημιές», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, εκφράζοντας και τον φόβο των παραγωγών για τυχόν εκδήλωση ασθενειών από τον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας.

Κατά τον ίδιο, στη συγκεκριμένη ποικιλία, η παραγωγή αναμένεται χαμηλή, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε με την καρπόδεση, ενώ και στην Κορωνέικη, που ξεκινά μετά τις 10 Νοεμβρίου, εκτιμάται μικρότερη παραγωγή αλλά ποιοτική, αφού έως τώρα δεν υπήρξαν ζητήματα προσβολών. Ειδικότερα στην περίπτωση των Γαργαλιάνων, κατά τον κ. Αθανασόπουλο η παραγωγή θα έχει μείωση της τάξεως του 30% τουλάχιστον.

Σταθερότητα δείχνουν οι τιμές στη Μεσσηνία

Εν αναμονή και των πρώτων τιμών για τα φρέσκα μεσσηνιακά ελαιόλαδα, οι τιμές του περσινού δείχνουν περίπου μία σταθερότητα, αναλόγως και της ποιότητας, με εύρος μεταξύ 3,20-3,40 ευρώ, εξήγησε ο κ. Κόκκινος. «Η τελευταία πράξη που κάναμε εμείς πριν από έναν μήνα ήταν στα 3,35 ευρώ. Τώρα ακούγεται ένα εύρος από 3,20-3,30, ανάλογα με την ποιότητα» ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.

«Από την εμπειρία μας κι επειδή υπάρχει μείωση της παραγωγής και πολλά προβλήματα σε περιοχές της Μεσογείου, ευελπιστούμε ότι ίσως ξεκινήσει από τα 3,50 ευρώ» πρόσθεσε, ως προς τη νέα παραγωγή.

Υποχώρησε κατά 10 λεπτά η τιμή στα Χανιά

Εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μία διαφοροποίηση στην τιμή, χωρίς όμως ακρότητες, στο «πισωγύρισμα» τιμών κατά 10 λεπτά που παρατηρείται το τελευταίο δεκαήμερο από τους αγοραστές αναφέρθηκε ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει μία στασιμότητα ως προς τις πράξεις αυτή την περίοδο με τις τιμές βυτίου που προσφέρονται χαμηλότερα στα 3,20-3,25 ευρώ για οξύτητα 0,3, ενώ η υποχώρηση των τιμών προκάλεσε και έναν πανικό στους παραγωγούς να δώσουν ποσότητες. Αναμένοντας το πώς θα εξελιχθεί, «προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε και να υπάρχει μία ομαλή ροή», σημείωσε.

Ο συνεταιρισμός αναπροσάρμοσε αυτή την εβδομάδα την τιμή στα 3,10 ευρώ για το έξτρα παρθένο και 3,15 για το ΠΟΠ, ενώ η οργάνωση έχει κοινοποιήσει στους παραγωγούς της ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση τιμής μεταξύ φρέσκου και παλιού φέτος, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του περσινού προϊόντος, αλλά και των φετινών μεγάλων μειώσεων.

Την ίδια ώρα, η τιμή παραγωγού που επικρατεί στην περιοχή είναι στα 3,10 και στο σύνολο του νησιού σε ένα φάσμα μεταξύ 3-3,20 ευρώ.

Συλλογή και ελαιοποιήσεις στην περιοχή ξεκίνησαν δειλά-δειλά αυτή την εβδομάδα. Όμως, οι όγκοι για τον βόρειο άξονα των Χανίων αναμένονται ιδιαίτερα μειωμένοι στο 15%-20% των περσινών, ενώ η Κρήτη συνολικά θα πέσει στο 35%-40% των περσινών ποσοτήτων, όπως μετέφερε ο ίδιος.

www.ypaithros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here